Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogy vettétek rá magatokat,...

Hogy vettétek rá magatokat, hogy túllépjetek a halogatáson?

Figyelt kérdés

Már kb 3-4 hónapja felakarok hívni egy bizonyos orvosi rendelőt, de nem tudok erőt venni magamon... :D

Meg minden mással is ezt csinálom. Van ebből kiút? Esetleg sikerült túllépnetek rajta valahogy?

2022. jan. 7. 17:12
 1/10 anonim ***** válasza:
2022. jan. 7. 17:19
 2/10 anonim ***** válasza:
84%

Még sehogy, majd fogok.

Jövő héttől.

2022. jan. 7. 17:19
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Úgy, hogy folyamatosan megszívtam a halogatás miatt, plussz jobb hamarabb letudni az olyat amit nem szeretnék, így nem stresszelem rajta magam napokon keresztül. 🤷‍♂️
2022. jan. 7. 17:26
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Csak el kell kezdeni...

Nincs tökéletes pillanat és lekli állapot, amikor neki tudsz kezdeni valaminek.

Szimplán kezd el...

2022. jan. 7. 18:10
 5/10 anonim ***** válasza:
69%

Bevallom, nem valtam mas emberre, de sok szituacioban azt gondoltam, nabasszameg, es tarcsaztam. Sors keze, ilyenkor persze foglalt, valami kozbejon, de mar addigra nem hagytam magam.

Aztan visszaesek. Igen, ot kilo zsir van a derekamon, de megoperaltak, allampolgarsagot kaptam, van uj hobbim, de speciel ulok a seggemen, a nyakam gorbitem.

Hivd fel oket, vagy masikat. Ertem, ertem, de ne vacakolj.

2022. jan. 7. 19:54
 6/10 anonim ***** válasza:
Én még sehogy semtudtam. Orvosi dolgokkal ugyanez van nekem is
2022. jan. 7. 19:56
 7/10 anonim ***** válasza:

Nagylevegő és hívás 😂

Ha elkezd csengeni már ügyes vagy. Kinyomni úgy se fogod.

2022. jan. 9. 14:34
 8/10 A kérdező kommentje:

az elsőnek köszi a linkekért! És mindenkinek a tanácsokért :)

Igazából tényleg "csak" cselekedni kell mindenféle hátsó gondolat nélkül

2022. jan. 9. 15:19
 9/10 anonim ***** válasza:

Rájöttem, hogy ha belevágok valamilyen nem szeretem feladatba, miután nekikezdtem, már lendületben is voltam, hamar túlestem dajta, megkönnyebbültem.

Míg, amikor halogattam, a feladat zavart, sokkal tovább tartott a kellemetlen időszak, ott lógott a fejem fölött.

Hát inkább essünk túl rajta hamar.

2022. jan. 10. 01:37
 10/10 anonim ***** válasza:

A legfontosabb, amit tehetsz, hogy ami épp a kezedben van, azzal rögtön akkor foglalkozz, amikor a kezedben van, így nem kell még egyszer foglalkozni vele. Ha most elteszed későbbre, vagy felveszed egy tennivaló listára, akkor az is egy külön tevékenység, hogy csak halogatod és nem haladsz vele. Máskor viszont újra előkerül és megint foglalkozni kell majd vele, vagy újra dolgozhatsz azzal, hogy későbbre halasztod. Jobb most túlesni rajta és többé nincs vele gondod.

Pl. Sokan azt csinálják, hogy a postaládából kiveszik a teljes kupac levelet, megállnak vele a szemetes felett és elkezdik szortírozni a kupacot. Ami már első ránézésre is szemét, hirdetés, felesleges, az mehet rögtön a kukába és többé már nem kell vele foglalkozni. Aztán jön a többi levél. Amiben csekk van, azt félre teszed a befizetendő csekkek közé, vagy még jobb, ha van a telefonodon egy QR kódos csekk befizető alkalmazás (Simple pl.) és rögtön be is fizeted a csekkeket, így azzal sincs már később egyéb feladatod.

Amelyik levélre néhány perc alatt lehet válaszolni, azt érdemes rögtön megírni és elküldeni, így biztos nem fogod elfelejteni, halogatni. Ha most nincs időd megválaszolni néhány levelet, akkor most lehet, hogy megnézni sem érdemes a leveleidet, csak akkor, amikor tudod, hogy van rá időd, hogy foglalkozz is velük. Ugyanez igaz az emailekre is, nem csak a postai levelekre. Ha valahonnan túl sok kéretlen levél, téged nem érdeklő hírlevél jön, akkor azokról érdemes leiratkozni, mert úgyse olvasod el, felesleges időpocsékolás azzal foglalkoznod, hogy törlőd őket. Egyszer iratkozz le és többé nem kell törölgetni. Vagy, ha a leiratkozás nem megoldás, akkor állíts be egy levél szabályt rá, hogy kukába kerüljön, vagy jelöld spamnek, ha az.

Egyszerű háztartási példa: Ha végeztél a kajálással, azonnal mosd el a tányért és az evőeszközt, mert úgyis ott van a kezedben. Ha csak egy-két tányért és evőeszközt használtál, akkor hamar meg vagy a mosogatással. Ha most rögtön megcsinálod, akkor hamar végzel, kiteszed a szárítóra és legközelebb már egy tiszta, száraz étkészlettel tudsz újra enni, nem kell akkor nekiállni mosogatni, nem kell tiszta étkészletet keresned és nem fog egy rakás mosatlan felhalmozódni, ami csak frusztrálni fog, hogy ott egy folyamatosan növekvő halom mosatlan, amivel kéne foglalkozni, de inkább halogatod.

Ha van mosogató gép, akkor legjobb, ha azonnal beleteszed a mosatlant, ahelyett, hogy a mosogatóban felhalmoznád, ahonnan külön át kell majd egyszer tenni a mosogató gépbe. Ráadásul, ha eleve a mosogató gépben gyűjtöd a mosatlanokat, akkor azt is látod, mikor telik meg és akkor be lehet kapcsolni. Ha a mosogatóban halmozod a mosatlanokat, akkor folyamatos a frusztráció, hogy csak gyűlnek és majd foglalkozni kell velük. Aztán egy ponton megtörténik és átrámolod a gépbe, de akkor már több időt elvisz, mintha minden alkalommal rögtön betennéd az amúgy is a kezedben levő mosatlant.

A legtöbb dolog halogatásának elkerülésére két féle filozófia létezik, testhez illően érdemes a számodra szimpatikusabbat megpróbálni. Az egyik megközelítés, hogy mindig kezdd a legnagyobb, legellenszenvesebb feladattal, így ha azon túl vagy, akkor utána már csak egyre kisebb feladatok maradnak, amiket már csak könnyebb lehet megoldani. Minél több nagy feladatot sikerült eltakarítanod, annál elégedettebb leszel és jobban megy majd a többivel küzdés.

A másik megközelítés, hogy kezdj kisebb, egyszerűbb feladatokkal, amikkel sikerélményt tudsz elérni. Minél több apró sikert el tudsz könyvelni, annál jobban jön a motiváció, hogy végre haladsz, mennek a dolgok, ami egyre jobban meghozza a kedved, hogy haladj a tennivalókkal és ne halogass tovább. Vannak, akik egyenesen azt javasolják, hogy még a kis azonnal elvégzett dolgokat is írd fel a tennivaló listádra, hogy kihúzhasd, mert ez is láthatóvá teszi, hogy mennyi mindennel haladtál és ez is mind megerősíti a motivációdat, hogy tovább folytasd a siker sorozatot.

A legfontosabb, hogy a tennivaló listákra minél kisebb elemi lépésekre bontva írd fel a dolgokat. Jelentkezni az egyetemre egy túlságosan nagy, akár teljesíthetetlen méretű feladat lehet egy todo listán. Ráadásul, ha több lépésből áll, akkor hiába végzed el a felét, a nagy feladat ugyanúgy nem készült el és ha nincs a listán, a részfeladatokat sem tudod kipipálni, hogy kész vannak, mert nincsenek a listán.

Viszont ha felbontod elemi lépésekre, hogy kiválasztani a szakot, megkeresni a jelentkezési lapot. Bizonyítvány másolatokat készíteni, stb. Akkor mind egy-egy önállóan elvégezhető feladat, amiket egy-egy alkalommal el tudsz végezni és nem akasztja meg az egész folyamatot, ha egyik-másik lépés még nem elvégezhető.

Sok esetben az is fontos lehet, hogy helyzet függő listákat készítsünk. Pl. ha vannak számítógépen, de bárhol, akár otthon is végezhető feladataid, vannak az irodában személyesen végzendő feladatok (pl. fénymásolás, nyomtatás), meg otthon a konyhában végzendő feladataid is, akkor ezeket érdemes lehet külön-külön listákra írni és mindig azt a listát nézni feladatokért, amelyik helyen épp vagy.

Az irodában hiába nézed, hogy milyen konyhai teendők várnak otthon, csak az időd megy vele. A konyhai teendőket akkor nézd, amikor otthon vagy a konyhában. Ugyanígy pl. hiába írod fel a számítógépen végezhető feladatok közé, hogy milyen papírokat kell kinyomtatni, fénymásolni, összetűzni, ha egyszer csak az irodában tudsz nyomtatni. Ezért azt a megfelelő listára érdemes felvenni.

Ha nagyon sok és sok féle feladat van, akkor érdemes lehet időigénytől függően is szétválasztani a tennivaló listákat. Pl. Külön listát csinálni azoknak a feladatoknak, amik 5-10 perc alatt elvégezhetőek. Ezek közé ne kerüljenek 1-2 órát igénylő feladatok. Ha valami 5 percesnek tűnik, de kiderül, hogy kéne rá 1-2 óra, azt tedd át a másik listára, amit majd akkor veszel elő, ha látod a naptárban, hogy lesz rá 1-2 órád. Viszont, ha látod, hogy fél óra múlva meeting, akkor az 1-2 órás munkába nem érdemes belekezdened. Ellenben akár több 5-10 perces feladattal is végezhetsz addig a másik listádról, így folyamatosan fogynak a tennivalók.

2022. okt. 4. 18:00

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!