Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ha valaki rosszat tesz, egy...

Ha valaki rosszat tesz, egy jó ügy èrdekèben, ès èn nem ítèlem el a rosz tettet, sőt helyeslem, akkor èn is rosz vagyok?

Figyelt kérdés
2022. jan. 7. 10:06
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
53%
igen
2022. jan. 7. 10:14
 2/12 anonim ***** válasza:
40%

Vagyis nálad a cél szentesíti az eszközt.

Szokásos gyakoris, íróasztal melletti álbölcselkedés ostoba embertől. :-))))

Nem mindegy, miről van szó.

Pl. beteg gyerekedet kórházba viszed, ezért gyorsabban hajtasz a megengedettnél és tilosban parkolsz le (nem mentőbejáratnál, csak ott, ahol kerülgetnie kell a több autónak téged) - ebben az esetben nem vagy rossz ember.

Vagy mint a Bűn és bűnhődésben, meggyilkolsz egy vagyonos öregasszonyt, hogy a pénzéből finanszírozd egyetemi tanulmányaidat. Hát aki ezt helyesli, az bizony rossz ember.

2022. jan. 7. 10:20
 3/12 anonim ***** válasza:

Esetleg ha leírnál egy konkrét esetet, hogy mire gondolsz... Mert ez esetfüggő.

Mi a "jó ügy" mi az a "rossz", amit annak érdekében tesznek...

Na meg az is kérdés, hogy arra a rosszra valóban szükség van-e a jó ügy érdekében, vagy elkerülhető lenne, esetleg felesleges is, és az a "jó ügy" csak ürügy arra, hogy a rosszat megtegye az illető.

Utóbbi esetben egyértelműen csak hazugság a jó ügy, és elítélendő.

2022. jan. 7. 10:29
 4/12 A kérdező kommentje:
konkrèt story: Egy làny betegsèg miatt elvesztette a hajàt, ezèrt parókàt visel. Egy sràccal összeveszet, aki lekapta a parokàt, hogy szègyenbe hozza. Egy màsik sràc ezt nem díjazta, aki kirúgta ennek a sràcnak a làbàt. Esès közben lefejelte az asztalt, ès eltört az orra, meg letört a foga.
2022. jan. 7. 10:38
 5/12 A kérdező kommentje:
4#összessègèben nem volt muszàly megütnie, elvehette volna, ès szóban lerendezhette volna. Vagy hagyhatta volna mondvàn, nem az ő dolga. De ez a sràc sok emberbe bele köt, ès ebbe a lànyba se az első eset volt. Ès valahol azt èrzem, hogy megèrdemelte, hàtha visszàbb vesz...
2022. jan. 7. 10:42
 6/12 anonim ***** válasza:

Mi volt itt a jó ügy? Bosszút állt a lány helyett. A bosszú nem jó ügy.

Ami itt helyes lett volna: rászólni a fiúra, és/vagy kikapni a kezéből a parókát és visszaadni a lánynak. És a továbbiakban nem barátkozni azzal, aki így megaláz egy másik embert. Amit tehetett volna abban semmi rosszat tevés nem lett volna.

2022. jan. 7. 10:46
 7/12 A kérdező kommentje:
Èn úgy làtom, hogy inkàbb kiàllt mellette. Így kèsőbb legalàbb nem mer hozzàèrni. Àtlagba a gyengèket mindig szekàlja, meg hasonló.
2022. jan. 7. 10:51
 8/12 anonim ***** válasza:

Na ez szürkezóna.

Jogi oldalról önbíráskodás, nyolc napon túl gyógyuló sérülés, sőt maradandó sérülés, Btk. az illető kártérítésért és sérelemdíjért is perelhetne, és nyerne.

Viszont ha úgy van, ahogy mondod, sok mást nem lehet csinálni, az ilyen nem ért a szóból, a rendőrség tehetetlen, talán így kicsit tényleg visszavesz az arcából, lehet, hogy ez kellett neki. Szóval lehet, hogy mégsem olyan elkerülhető dolog. Kiállni a lány mellett ilyen esetben meg szükséges, cserbenhagyás lenne, ha nem tenné.

Szóval én teljesen tudok veled ebben azonosulni.

2022. jan. 7. 10:54
 9/12 A kérdező kommentje:
Hàt igen. A jogi következmèny egy masik dolog, hogy mi lesz vele. Talàn ez a rèsz ki lesz hagyva (bar èn ezt nem tudom, meg sok mindentől függ) Nekem volt egy "hasonló" eset. Bàr nàlam semmilyen szàndèkossàg nem volt, egy vèletlen baleset törtènt, ès az illető mondta is, hogy nem akartam bàntani. Remèlem nem lesz nagy gondja ez miatt, mert ez az eset ellenère egy kedves sràc...
2022. jan. 7. 11:26
 10/12 anonim ***** válasza:

"mert ez az eset ellenère egy kedves sràc..."

Hitler is szerette a kutyákat. :D

Na de én is remélem, hogy nem lesz baja a srácnak. Talán nem lesz annyi esze, hogy feljelentést tegyen.

2022. jan. 8. 08:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!