Orosz barátom van, miért néznek ránk úgy, mint a véres bugyira?
Meg mi az, hogy a magyar emberek többsége? Kaptál vissza jelzést mondjuk 6 millió embertől?
Egyébként minden népnek van olyan mumus országa, népe, amit/akiket történelmi okokból nem kedvel. Igen, a szent nyugati országoknak is.
Ja, ja, utolsó
. Valamelyik a témával foglalkozó dokumentumfilmben láttam, hallottam, hogy a Vörös Hadsereg ma élő veteránjait milyen tisztelet veszi körül, hősöknek tartják őket.
9: Ezek komoly sérelmek, és rettenetes hogy ezek megtörténtek de azért ilyet kijelenteni, hogy "Ezt valóban nem a barátod csinálta, hanem az ő szülei, nagyszülei generációja. Nem sokkal jobb." sem normális.
Már ne haragudj, de hogy ne lenne sokkal jobb. Ha a magyar katonák között a második világháborúban voltak akik ukrán meg orosz nőket erőszakoltak a keleti fronton, vagy szerb civileket gyilkoltak meg különös kegyetlenséggel attól te is szar ember vagy? Senki sem felel a felmenői bűneiért, még nem is élt amikor ezek megtörténtek. Mi köze hozzá? Meg te egyáltalán hogy veszed a bátorságot, hogy kijelentsd hogy egy idegen ember szülei vagy nagyszülei bármilyen efféle kegyetlenségben részt vettek? A legtöbb szovjet katona se jobb, sem rosszabb nem volt mint bármelyik fegyveres a másik oldalon. És akkor elárulom hogy 49-ig a szovjetek magyar kommunista kutyái, utána a pártállam magyar csicskái voltak azok akik végrehajtották a kegyetlenkedések, államosítás néven futó fosztogatások és egyéb finomságok java részét. Az ÁVH-ban is magyarok voltak. Szóval lehet undorodni a magyaroktól is ezen az alapon. Vagy lehet normálisan gondolkodni és elfelejteni ezt a hetedíziglen kollektív bűnösség hülyeséget. Mintha a törzsi korszakban lennénk, komolyan olyan ez a gondolkodás. A te generációdat meg aztán már semmi olyan sérelem nem érte részükről amitől így habzzon a szája. Akit személyesen ért trauma ezzel kapcsolatban még meg tudom érteni hogy így gondolkodik, mert ezt nagyon kemény feldolgozni. Azt is, hogy ez egy családi tragédia ami nem csak személyéhez kötődik hanem hagyományozódik egy ideig. De ha itt valamelyik unoka aki oroszt sem látott még, előadja hogy emiatt egyik ruszkira sem tud emberként nézni akkor ott már nem csak a hagyományról van szó, hanem fejben van a baj.
Amúgy kérdező, szerintem a legtöbb embert tényleg nem érdekli max. a vérnacionalisták reagálnak úgy mint pár korábbi válaszadó, de ők inkább csak egy hangos kisebbség. Több orosz származású is járt a sulimba akik már itt születtek, senki nem bántotta őket emiatt. Amúgy nekem is volt orosz párom, ezért is kaptam vérszemet a hülyeségektől amit itt páran írtak. De én nem tapasztaltam hogy bárkit zavart volna hogy orosz, vagy megjegyzéseket tettek volna emiatt. Nincsen velük semmi baj, csendes, beilleszkedő kisebbség amíg nem szólalnak meg eszedbe sem jut hogy nem magyarok. És annak ellenére hogy az a sztereotípia velük kapcsolatban, hogy hangosak, iszákosak, vodkával a kezükben nyomják a hardbass-ra én azt láttam, hogy ők ennek a szöges ellentéte. Tök más a kultúra és a mentalitás, akik kint nőttek fel azok jellemzően egy szigorúbb környezetben nevelkedtek, mint átlagban mi Magyarországon ami látszik is. És ezt nagyjából majdnem mindenki akivel beszéltem említette is, hogy mennyire furcsa volt nekik hogy itt minden ilyen lazán megy ahhoz képest ami ott van. Pl. hogy itt milyen toleránsak ha késel munkából vagy egy edzésről, és volt ebből konfliktus is hogy hát hogy engedheti meg magának egy csapatjátékos sportoló hogy késik az edzésekről, az edző miért nem csinál valamit ezzel, a helyiek meg nyilván őt nézték hülyének hogy nyugodjon már meg. És rengeteg hasonló kis dolog felbukkanhat, ami mondjuk egy idő után egy kapcsolatban is nehéz lehet, de ez minden kapcsolatban így van. Ha túllendültök rajta akkor tök jó, sok boldogságot :)
"Senki sem felel a felmenői bűneiért, még nem is élt amikor ezek megtörténtek. Mi köze hozzá?"
Az, hogy ezek az emberek nevelték fel. És az oroszok semmit nem változtak, kinn van még mindig egy rakat Lenin szobor, vagy nézd meg a moszkvai metrót stb. A megbánás legkisebb jelét sem tanúsítják.
Hasonlítsd össze, mennyi kártérítést fizetett ki Németország a holokauszt áldozatainak, és mennyit Oroszország a kommunizmus áldozatainak. Hatalmas különbség lesz a két szám között.
És kik "ezek az emberek"? Jó nagy ökör vagy, ha szerinted odakint mindenkit háborús bűnösök neveltek. Még ha az nevelte volna sem jelenti, hogy ő is az lesz, azt meg főleg nem hogy ő az. Hogy éppen mi az orosz állam politikai ágendája, az nem egyenlő azzal hogy milyenek az emberek, főleg hogy mondanom sem kell hogy nem mindenki egyforma. Magyarország szuverén államnak számított 45 után is, a kommunizmus helyi áldozatai számára a magyar állam kötelessége kártérítést fizetni, ez nagyrészt egyébként meg is történt a rendszerváltás után. Az más kérdés, hogy Oroszországnak mint a Szovjetunió jogutódjának tetemes összeget kéne fizetnie pl. Ukrajnának vagy Kazahsztánnak a népirtásokért, meg kb. a keleti blokk összes országának az erőszakos katonai beavatkozásokért és egyebekért. De nem fog, mert igyekszik átmenteni a szovjet érából az önálló nagyhatalmi szerepét. Ezt a döntést nem random Iván hozza meg Novoszibirszkből. Persze az orosz emberek mást tanulnak pl. a második világháborús szerepevállalásukról, és más a viszonyulásuk hozzá, mert a farok jobbik végén voltak. A törököknél sem a szegény magyarokon van a hangsúly amikor az Oszmán birodalomról tanulnak. És a fejlett nyugati országok csak 1-2 évtizedben kezdtek el azon gondolkodni, hogy ami nekik dicső történelem az másoknak szívás volt. Hogy kire tekintenek hősökként, az meg egy olyan dolog hogy a Honvédség is "doni hősökről" emlékezik meg, függetlenül attól hogy ezek a hősök a náci Németország szövetségében harcoltak. Azért nézzük meg a másik oldalról is a dolgot, nem csak arról van szó hogy a vörös hadsereg letarolta kelet-európát, hanem hogy ez a hadsereg azért igazából megmentette az országukat és a civil lakosságot a pusztulástól.
Egyébként te mit tudsz az orosz emberekről? Beszéltél már személyesen oroszokkal, vannak orosz barátaid, jártál Oroszországban? Oroszországban nagyjából annyira van demokrácia és többpártrendszer mint itt anno a Kádár-korszakban. Ez a rendszer ott kint sok embernek szimpi mert a független orosz nagyhatalom fennmaradsát látják benne, soknak nem az és elmaradottnak tartják, főleg a nagyvárosi fiatalság és értelmiség körében, de a legtöbb ember éli az életét és elvan és nem különösebben érdekli az egész. A legtöbben akik nyugatabbra jönnek, pont azért teszik hogy meneküljenek a a fojtogató politikai légkörből, na meg persze jobbak a lehetőségek is. Én akikkel beszéltem magyarországi oroszok pl. vissza sem akarnak menni.
Valószínűleg rossz körökben mozogsz kérdező, szerintem ezzel lenne érdemes kezdened valamit. Az én férjem is orosz, mi több, egy jó ideje már Oroszországban élek vele, de senkitől nem kaptam ezért beszólást. Előfordul, hogy rácsodálkoznak az emberek, de nincs bennük rosszindulat. Peregjen le rólad, bármit is hallasz. Ha pedig közelebbi ismerősökről van szó, épp itt az ideje elgondolkodnod azon, hogy megéri-e keresned a társaságukat.
17:
Az ugye megvan neked, hogy az egykori Szovjetunióban volt a legtöbb áldozata a sztálini rendszernek? Ha már történelemről beszélgetünk.
Egyébként van kárpátaljai ismerősöm, aki mesélt arról mit műveltek ott a magyar katonák. Szeretnéd, ha ez alapján itélnék meg az egész nemzetünket, beleértve téged is?
Basszus, én tökre örülök, hogy nekem itt Oroszországban élve senki nem hozta fel, hogy a magyarok a nácik oldalán harcoltak, pedig biztos hallottál már pl Leningrád ostromáról, ami a világtörténelem legbrutálisabb blokádjának számít a mai napig. Mi azoknak a németeknek az oldalán harcoltunk, akik szisztematikusan halálra éheztettek kb egymillió embert, és a többszörösét nyomorították meg testileg és/vagy lelkileg egy életre.
Arról nem is beszélve hány magyar nyomta fel a zsidó szomszédokat, ismerősöket, barátokat(!) a háború alatt önként és dalolva.
Szóval be lehet fejezni a fröcsögést és a sebeid nyalogatását és inkább maradj csöndben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!