Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Ez hálátlanság lenne? Más is...

Ez hálátlanság lenne? Más is van így?

Figyelt kérdés

Alapjáraton viszonylag segítőkésznek mondanám magam: mindig átadom a helyem a buszon az időseknek, várandósoknak, átsegítem a vakokat az úton, segítek idősek szatyrát cipelni. Nem azért, mert várnék cserébe valamit és nem is az illem miatt, hanem, mert jó érzés a lelkemnek.

Ezzel ellentétben teljesen másképp érzem magam, ha egy ismerős, rokon megkér valami piti dologra, amit egyébként ő is megtudna csinálni, csak neki lehet egy picit több idő lenne. Utálom, ha megkérnek valamire.

Pl: A barátom keresztanyukája sokat segítkezett már nekünk (közel lakik, többször főzött, stb), segített takarítani, ha vizsgáim voltak. Mindig ránk erőltette a segítségét. Körülbelül 10-edszerre erősködik mire elfogadjuk. (Nyilván akkor is lehet nemet mondani, de bevallom addigra már belefáradok.) Na senki ne értsen félre, mert sokan mindent megtennének, hogy segítségük legyen, csak én valahogy azt érzem, hogy tartozom neki és szerintem jogosan is érzem ezt, mert "cserébe" olyan piti dolgokat kér, amiket nehezemre esik megcsinálni, mert tudom, hogy ő is megtudná. Pl: rendeljek neki parfümöt, regisztráljam be oltásra stb... Persze anyagilag a saját dolgait ő állná, de van elég nyűgöm és idegesít, ha ilyenekre kérnek meg. Az más, ha magamtól felajánlom, hogy segítek neki főzni. Akkor nem érzem ezt, csak ha megkérnek valamire.

Nem csak vele vagyok így: bárki bármilyen ilyen jellegűt kér megcsinálom, de nem szívesen. Biztos azt gondolják, hogy fiatalabb vagyok, gyorsabban megcsinálom a netes rendelest, stb-t, de könyörgöm! Pl a keresztanyu nem dolgozik, ráér, csak lusta hozzá és nincs türelme.

Csúnya dolog, hogy ezt érzem, ugye?

2021. okt. 25. 17:04
 1/1 anonim ***** válasza:

Én ezzel úgy vagyok, hogy ha a mamám (aki 75 éves) kéri, hogy pl töltsem fel a telefonját, vegyek ezt azt a boltba sokkal szívesebben megcsinálom, mint mondjuk az anyukámnak. Mert tudom, hogy a mama nehezen tudja ezeket elintézni, de anya inkább csak lustaságból kéri.

Lehet ő is azok közé tartozik, aki nem szeret ilyen netes dolgokat intézbi, azért kér meg és igazából neki ez nagy segítség.

Szerintem amíg neki hangosan nem jegyzed meg, hogy nem szereted, ha ilyet kér, akkor nem hálátlanság meg önzőség, hisz végül csak megcsinálod nem? Azt meg egyedül csak te tudod, hogy mi a véleményed erről.

2021. okt. 25. 19:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!