Csak engem zavar, amikor étkezés közben nézelődnek az ételemben, vagy netán belenyúlnak?
Már kislány koromban nagyon zavart az, hogy nem volt nyugalmam étkezés közben. A nagymamám folyton nézelődött a tányéromban és magyarázott....
Néha kérdés nélkül beledobott valamilyen ételt, amit nem kértem, nem kívántam, vagy kivett valamit.
A munkahelyemen is nézegetik mit ebédelek, kérdezgetnek ki és mikor főzte, én főztem-e vagy vettem. És elvárják, hogy teli szájjal válaszoljak.
Még azt is megkérdezik néha, lehet-e megkóstolni.
Néha nem várják meg a válaszomat, a villájukkal máris belenyúlnak a tányéromba és kivesznek egy falatkát.
Nem az ételt sajnálom, szívesen megosztom mással is, de nem így. Számomra ez zaklatás és gusztustalan is.
Most párkapcsolatom van és nem tudom mihez kezdjek a férfival, akit egyébként szeretek.
Pl. vettünk néhány különböző tortaszeletet, betettük a hűtőbe. Később kérdezte, milyent hozzon nekem. Mondtam, hogy egy szeletet kérek és, hogy melyikből.
Erre jön a tányérral, benne az a szelet, amit kértem és egy másféle tortaszeletnek, amit nem szeretek, a fele. Kérdeztem, mi ez? Majd látom, hogy a másik fele az ő tányérjában van.
Gondolom, ő fél szeletet kívánt és a maradékot kérdés nélkül betette az én tányéromba.... Megkértem, hogy vegye ki, mert én azt nem kértem és nem kívánom. Kivette és megette.
Elkezdtünk enni, ettem a kedvenc tortámat... majd belenyúlt és elvette a két utolsó falatot...
Más étellel is így volt, a húsdarabot, amit nem evett meg, kérdés nélkül bedobta a tányéromba, majd megevett a tányéromból két darab burgonyát. Ettől elment az étvágyam!
Kérdeztem, miért tette ezt? Azt válaszolta, hogy ő soha nem dobja ki az ételt. Értem, de akkor egyem meg én?
Miért esznek így az emberek? Miért nincs nyugalmam, amikor étkezek?
Csak engem zavar ez? Túlságosan érzékeny vagyok?
Nagymamám vendégül látta a külföldön élő unokatestvérét. Csirkecombot ebédeltek. Nagymami kérdezte az unokatesójától, hogy szereti-e a csirke bőrét. A válasz: "Háát, megeszem".
Két másodpercen belül már a tányérjában landolt a combról lehúzott bőr! Egyes családoknál ez a normális. Kihúzzák a szájukból a villát, majd arra rászúrják a kaját és a vendég tányérjába teszik.
Láttam már olyant is az anyósomnál, hogy vág egy szeletet a csoki tortából, az ujjaival megfogja, beteszi a vendég tányérjába. Majd ezután az ujjaival letörli a csokit a késről, lenyalja az ujjait... és vágja a következő szeletet, amit szintén az ujjaival megfogja (amit az előbb nyalt) és beteszi a következő vendég tányérjába. És így tovább.
Nem tudom, miféle emberekkel vagy körülvéve de nekem a kajám szent. Ha valaki így beleturkálna, bizisten nem tenné zsebre amit kapna. Gyerekkoromban egy ilyen élményem volt, meggyszedéskor jöttek a rokonok segíteni és mindig nagy közös ebéd volt. Egyik nagynéném hirtelen fogta magát és belenyúlt a tányéromba, hogy elvegyen egy darab ételt. Reflexből belevágtam a villát a kezébe. Lett is nagy sértődés, néném ott sápítozott hogy látszik hogy önző kis egyke vagyok, ha tesóim lennének, megszoktam volna ezt és amúgy is, ő még éhes de én biztos nem fogom mindet megenni mert gyerek vagyok, minek vegyen akkor a nagy tálból. Mikor apám leállította hogy ez nálunk nem szokás, közölte hogy elkényeztetnek.
Beledobálnak falatokat a tányérodba????? mégis minek néznek, konyhamalacnak? Normális helyeken a kisgyerekeket is hamar leszoktatják erről, nemhogy felnőtt emberek turkáljanak más tányérjában.
"Sajnos a vidéki emberekre jellemző ez a viselkedés. Alapkultúra hiánya. Ezt látták, tanulták gyermekkoruktól kezdve és ezt utánozzák"
A nagy fszt, már rég nem a középkorban élünk. Vidéken élek, a nagyszüleim tanyasiak/falusiak, de sem ők, sem senki más a családomban és ismeretségi körömben nem csinál ilyen undorító dolgokat. Eszükbe nem jutna belekotorászni más tányérjába, attól meg hánynák el magukat, ha valaki kéretlenül beletenne valamit az övékbe. Maximum annyi fordul elő nagy családi étkezésekkor, hogy a nagyi tukmálja a kaját, de szigorúan csak szóban ("kérsz még? Egyél még, olyan sovány vagy!").
Étteremben megint más, ha egy közös tálat rendeltek! Olyankor is a tálba belehelyeznek egy merőkanalat - vagy merőcsipeszt, hogy ne a saját evőeszközötökkel turkáljatok az ételben!
Vidéken maximum még nagyszüleim korában volt szokás, hogy kézzel - lábbal evett mindenki az ételes lábosból, mert annyira szegények voltak, hogy sokszor még tányérra sem tellett!
Ráadásul, az akkori családokban volt 7 - 8 gyerek, akiket minden nap etetni kellett! Nem az étkezési kultúrával voltam elfoglalva...
De, ma már az emberek "elvileg" jól neveltek és már gyerekkorukban megtanítják a helyes étkezési szokásokra! Vagy magától is van annyi esze...
Úgy látszik, a te utad ennyire suttyó, hogy ez meghaladja a képességeit...
Ki milyen virágot szakít, azt szagolja!
Izgalmas lesz a közös gyereknevelés, az fix!😂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!