Hogyan bocsássak meg magamnak?
Közel két évvel ezelőtt ért véget egy 3 éves kapcsolatom a barátnőmmel. Sajnos nagyon tisztességtelenül lett vége, gyerekként viselkedtem (26 voltam). Igaz, hogy voltak veszekedések, de szerettük egymást. A lány már szeretett volna komolyabban elköteleződni (pl. eljegyzés) viszont én gyáva módon több veszekedés után ott hagytam, nem kerestük egymást. Eleinte felszabadultam, de közel egy év után a lelkiismeretem kegyetlenül benyújtotta a számlát és azóta is tart. Soha nem bántottam, nem csaltam meg senkit (őt sem), de belegondoltam mit tettem és azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal minden nap gyötör a bűntudat, hogy kétségek és válaszok nélkül otthagytam. Megírtam neki, hogy sajnálom az akkori viselkedésemet, elhajtott, jogosan. Azóta ő férjhez ment, látszólag egy korrekt sráchoz, tőlem biztosan tisztességesebb.
Ma már teljesen másképp járnék el, de már nem ér semmit. Annyit tudok tenni, hogy mindenkivel egyenes vagyok, rendeztem az emberi kapcsolataimat, ennyi hozadéka van.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan kezeljem ezt a bűntudatot, hogy így bántam egy emberrel, akinek a legfontosabb voltam? Állandóan képek gyötörnek, hogy miattam szenvedett és engem ez nem érdekelt. Rossz emberként viselkedtem, félek, bármit teszek az életemben, ez örökké bennem lesz, hiába lett neki jobb nélkülem. Történt ilyen mással is? Van belőle kiút?
Persze, hogy van. Szép dolog, hogy elgondolkodtál magadon, és tanultál a hibáidból.
Egy új változás fog téged kirángatni ebből. Bármi. Költözés, munkahelyváltás, tanulás, új sport, hobbi, barátok,kisállat. Iktass be valami új örömöt az életedbe, amivel másoknak jót teszel.
Ha mindenen túl vagy, jöhet egy új kapcsolat.
Köszönöm. Elkezdtem sportolni, ez addig mindenképp kirángat ebből.
Én is így gondolom, hogy kapcsolatot addig nem szeretnék. Nem lenne velük szemben tisztességes, hogy tudat alatt is hozzá mérem őket. De jelenleg úgy érzem, nem is találnék hozzá hasonlót.
Kedves Kérdező!
Szerintem nem érdemes magad gyötörni. Elvégre megbántad, bocsánatot is kértél, a lány pedig továbblépett és minden bizonnyal boldogan él a férjével.
Ha ez lezárást jelentene, megpróbálhatnál kikönyörögni egy személyes találkozást a lánytól. Vagy akár az is segíthet, ha kiöntöd valaki hozzád közel állónak a lelked, és elmondod, mit tettél/ hogyan vétkeztél és mennyire megbántad.
Mindenesetre én azt érzem, hogy nem érdemes tovább gyötörnöd magad. Emberek vagyunk, mind tévedünk és hibázunk. Ha ezekből tanulunk és rossz cselekedeteinket megbánjuk, ez épp elég ahhoz, hogy bűntudat nélkül élhesd az életed.
Még nincs két éve hogy vége lett, de már valaki más a férje. Nőként mondom hogy ne legyen bűntudatod, ez a csaj csak férjet akart, azért nyüstölt. Mindegy hogy kit, csak a státusz számított neki hogy ő valakinek a felesége lehessen, mert azt hiszi hogy ő akkor már be van biztosítva egy életre és tuti hogy nem kell többé kitennie magát a húspiacra... Mintha így mennének a dolgok.
Talán nem volt korrekt a befejezés, de az sem korrekt mikor ennyire presszionál valakit a barátnője hogy jegyezze már el, meg vegye már feleségül. Ez így egy-egy. Nem kell neked abba belerokkannod lelkileg hogy nem voltál vele korrekt, mert ő sem volt az veled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!