Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Amikor emberek "összevesznek",...

Amikor emberek "összevesznek", nem gondolnak a jövőre?

Figyelt kérdés
Mondjuk van egy nézeteltérés. Személy szerint sosem értettem, hogy miért nem lehet csípőretettkezű kotkodácsolás nélkül, higgadtan leülve egyeztetni, konszenzusra jutni. Szóval a nézeteltérés vagy a másik ember mulasztása miatt kialakul egy konfliktus. És ekkor az egyik elkezdi a másikat ellenségként kezelni, gyalázni, alázni, bántani, mintegy feljogosítva érezvén erre saját magát, hiszen jogos sérelme van. Adott esetben nem is a sérelem az, ami megkérdőjelezendő, de a sértegetés, alázgatás, emelt hangon való fejhang ordibálás, csípőretettkezű tattarattázós kotkodálás sokkal tovább tartó lenyomatot hagy a másikban, de még a kotkodálósban is néha, mint maga a konfliktus, nézeteltérés elsimítása. Szóval az a kérdés, hogy amikor valaki beleáll a másikba, nem megbeszél, hanem ellenségezik, akkor nem jut eszébe, hogy pl ezzel az emberrel holnap is találkozom, hogy a jövőben is együtt kell működni, hogy lesz közös dolgunk a továbbiakban is? Mondjuk mert a kollégám, testvérem, családtagom, osztálytársam stb. Csípőre teszi a kezét, "határozottazva tattarattázik" kotkodál, leüvölti a fejét a másiknak.... És ekkor hogyan tovább? A másik megoldja azt a dolgot mondjuk, ami miatt kirobbant a konfliktus, de hogyan tovább? Ott marad egy csomó gyalázkodás, túllihegés, ellenségesség az "aurában".

2021. okt. 4. 08:51
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Azért nem ennyire durván, de volt helyzet, amikor egy kolléganővel összeugrottam, majd ami után megtárgyaltuk a dolgot, megállapodtunk, hogy köszönünk egymásnak - illetve, alapból úgy működtünk azóta is tovább, ha a helyzet úgy hozza, akkor munka kapcsán együtt működünk -, de semmi több.

Nincs szükség egymás iránti pl.: small talk-okra.

2021. okt. 4. 21:37
 12/18 A kérdező kommentje:
Azért ledöbbenek a válaszok egy részén, hogy mennyire divat lett az örihari, a konfliktus hosszú távú ölelgetése, az elengedés képtelensége. Lehet, hogy én vagyok furán huzalozva, de én eddig is úgy éltem, hogy velem mindent meg lehet beszélni, én személy szerint soha nem robbantottam ki indulatos konfliktust, cirkuszt, drámát. Ezeket minden esetben a másik szokta csinálni. Persze ha valaki kerülni akar, meg nem zavarom benne, :D de alapvetően én mindig is a békés egymásmellettélésre szavaztam és így is fogok, életem végéig.
2021. okt. 4. 21:47
 13/18 anonim ***** válasza:
Akkor kérdező, te nagyon okos-ügyes vagy, mi meg kis buták. Velem is sok mindent meg lehetne beszélni, de sok játszma NEM kommunikációs probléma. Továbbá nem lehet, és nem is szabad mindent megbocsátani. Ha érted, érted, ha nem akkor nem. Azt se írtad le világosan, hogy milyen típusú konfliktusokra gondolsz, milyen szituációban, szereplőkkel... Nagyon nem mindegy.
2021. okt. 5. 07:25
 14/18 A kérdező kommentje:

Úgy vélem, hogy azok a "vétkek", amiket soha nem lehet megbocsátani, vagy ahogy mondod 13-as, hogy nem is szabad, az nagyon kevés, nagyon szűk intervallum. Nyilván egy szerettünk elleni szándékos emberölés után nem lesz puszipajticimbi az ember az elkövetővel (direkt ilyen nagyon erős példát hoztam fel), vagy ha valaki szándékosan és tudatosan kárt okoz vagy "betesz" nekünk, de ezen kívül igazából minden csak egofitogtatás és a problémák, konfliktusok elmélyítése senkinek nem tesz jót, még a "büszke" haragtartónak sem. Van pár példabeszéd is erre a témára, hogy: "Haragot tartani olyan, mint forró szenet marokra fogni azzal a szándékkal, hogy ráhajítod valakire; te vagy az, aki megégeted magad." "Haragot tartani olyan, mint mérget inni és várni, hogy a másik haljon meg tőle."

Az élet túl rövid ahhoz, hogy értelmetlen gyűlölködéssel és arroganciával töltsük.

2021. okt. 5. 20:07
 15/18 anonim ***** válasza:

Ebben is van igazság, de komolyabb problémák esetén a harag egy fontos állomás az érzelmi feldolgozásban... Nem piti ügyekre gondolok.

Nem ennnyire fekete-fehér a kérdés, hogy harag=rossz... Ha soha senki nem "haragudna", nem mutatna rá a világban jelen lévő igazságtalanságokra, akkor azok nem is oldódnának meg, nem fejlődnénk sehová...

2021. okt. 5. 20:23
 16/18 A kérdező kommentje:
Úgy gondolom, hogy nem a harag, a duzzogás, az érzelmi játszmázás fogja megoldani az igazságtalanságokat sem, hanem a tárgyilagos és következetesen végvitt cselekvéssor. A harag az nem több egy negatív érzelemnél, ami többféle hatalmi és egyéb dráma esszenciája és el is vakítja a "viselőjét". A harag korlátoz, blokkol, nem visz előre senkit, semmit.
2021. okt. 5. 20:37
 17/18 anonim ***** válasza:
Szerintem meg katalizátora lehet pozitív változtatásoknak. Nem értek egyet ezzel az ideállal, ami szerint tárgyilagos, érzelemmentes módon kellene működnünk, és ez a jó, ez a felsőbbrendű. NEM. Emberek vagyunk, az érzelmek fontosak, és megvan a létjogosultságuk. De lehet, hogy te mást definiálsz haragnak, vagy úgy érzed, hogy ezzel a leegyszerűsítő szemléletmóddal majd mindig minden helyzetet meg fogsz tudni oldani. Nekem most már kissé önigazolásnak tűnik ez a kérdés kiírás. De mindegy, nem akarlak se meggyőzni, se megbántani.
2021. okt. 5. 20:53
 18/18 A kérdező kommentje:
Dehogyis, semmi megbántás és győzködés, részemről sem, csak beszélgetünk. Örülök is, hogy egy értelmes párbeszéd és véleményütköztetés alakult ki itt. Azzal tökéletesen egyetértek, hogy emberek vagyunk, érző lények és nem feltétlenül csak racionális módon gondolkodók. Az egész kérdés elsősorban arra vonatkozott, hogy mi van olyankor, ha valakinek eldurran az agya, felszívja magát, jól beolvas a másiknak, esetleg válogatott gorombaságokkal illeti, aztán eljön a másnap, amikor ugyanazzal az emberrel kell egy liftbe szállni, egy iskolapadba ülni, egy munkahelyen együttműködni, családi életet folytatni stb.
2021. okt. 6. 08:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!