Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Jól gondolkozom, jól döntöttem?

Jól gondolkozom, jól döntöttem?

Figyelt kérdés

24 éves vagyok. Mivel nem sikerült elhelyezkednem (voltam állásinterjúkon, de mindenhol azt mondták, hogy jelenleg nem tudnak felvenni senkit, a vírushelyzet miatt), ezért úgy döntöttem, hogy 100%-ban a tanulásra koncentrálok inkább. (Grafikusnak tanulok nappali 2 éves szakmán)

Persze ha valamelyik helyről szólnának, vagy olyan lehetőséget találnék, akkor jelentkeznék egyből.

Vállalhatnék valami teljesen más munkát, mondjuk operátori vagy árufeltöltős dolgot, de azok nem vezetnének sehová és a tanulásra is kevesebb lenne az időm sokkal.

Édesanyámmal élek, ő dolgozik és azt momdta támogat ebben, nyugodtan tanuljak. ( legalábbis ebben a két évben)

Szerintetek jól gondolkozom ebben?

Muszály eldöntenem, hogy munka vagy tanulás.

2021. szept. 26. 10:19
 1/8 anonim ***** válasza:
47%
Hát nem tudom, a grafikus képzés mennyire jó ötlet. Szerintem nem annyira.
2021. szept. 26. 10:25
 2/8 anonim ***** válasza:
21%

Szerintem pedig nem kellene eldönteni. Megint le fognak pontozni, de én nem tartom követendő mintának azt, ha valaki az elhibázott pályaválasztását a szülei nyakába varrja. Én értem, hogy anyukád támogat, de attól még nem fiatal és ahhoz már te sem vagy az, hogy rajta kapaszkodj fel újra. Én is elrontottam annak idején az első döntésemet ezen a téren és mögöttem is állt család, aki nagyon szívesen eltartott volna, de nem hiszem, hogy ez a jó megoldás.

Egyrészt, szerintem illene beszállnod egy végzettséggel a kezedben már a közös élet kiadásaiba. Nem kell főállásban dolgozni, de azért valamennyit illene.

Másrészt, minél idősebben állsz munkatapasztalat nélkül, annál nehezebb lesz szerezni azt. Ha már grafikusnak tanulsz, fontos lenne, hogy legalább portfóliót/referenciát készíts aktívan, a kötelező tanulás mellett.

Nagyon könnyű belecsúszni abba, hogy az emberek azt hiszik, ráérnek és ezt nem rosszból mondom. Nagyon sok ismerősömnél láttam már rosszul elsülni azt, hogy azt mondták, majd akkor keresnek munkát, ha végeztek. Aztán az is csak tolódott egy újabb képzésre, vagy emiatt, amiatt, amaz miatt, ez a munka nem jó, ahelyett inkább elmegyek egyetemre... És most itt állunk sokan 25 és 30 között és van, aki egész életében egy percet sem dolgozott és egyre inkább ebben ragad benne.

Én abszolút nem támogatom azt, hogy rúgjuk ki a gyereket végzettség nélkül az életbe és oldjon meg magának mindent, de basszus, 5-6 éve érettségiztetek, nehogymár azóta is csak "talánok" alapján működjön a karrieretek meg a jövedelmetek!

2021. szept. 26. 10:29
 3/8 anonim ***** válasza:
30%
Én például egyetemet végeztem, nem is gagyi szakon, de úgy fogalmaznék, hogy ma Magyarországon nem éri meg tanulni. Nincs megbecsültsége és sehová nem vezet. Például össze tudom hasonlítani magamat azokkal a volt gimis osztálytársaimmal, akik rossz jegyekkel teljesítették az iskolát, majd érettségi után nem tanultak, hanem elmentek valahová külföldre dolgozni. Nem lettek "nagy emberek", egyszerű helyeken dolgoznak, pincérek, kőművesek, takarítók stb. Mégis azt látom amikor találkozom velük, hogy mindenféle értelemben jobban élnek, és itt nem csak az anyagi részére gondolok, hanem kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak, egészséges magánéletük van. Én meg itt maradtam, tanultam, hogy sokra vigyem. Megszereztem a pozíciót, amiért kitartóan tanultam. Van egy átlagnál kicsivel magasabb fizetésem, de minden nap reggel 9 és este 7 között robotolok az irodában, élni semmi időm és céltalannak látom az egészet. Az életben az egyetlen kilátásom egy nagy lakáshitel. Kicsit kiábrándultam a tanulásból, úgy érzem, nem visz sehová.
2021. szept. 26. 10:32
 4/8 anonim ***** válasza:
82%

3

Azért hülyeségeket nem kell dumálni. A tanulatlan senkik is csak külföldön tudnak érvényesülni, csak az a különbség, hogy amíg egy érettségivel rendelkező takarító félmilliót kap a munkájáért, ha egy diplomás mérnök megy ki, inkább 2-3-at keres. Nagyon jó, hogy külföldi munkavállalókkal mérjük össze a magyar béreket, de használjuk már az agyunkat és úgy hasonlítsunk össze tanultat és tanulatlant, hogy ugyanabban az országban és ugyanabban az ágazatban kell boldogulnia.

2021. szept. 26. 10:43
 5/8 anonim ***** válasza:
Hát, szerintem nem jól döntöttél. Én is adnék valamennyit az otthoni kasszába, vagy valami kis béna állást elvállalnék, ne adj isten történik valami anyucival, ott maradsz tök egyedül, mert téged támogatott anyuci, hogy tanulj inkább, de közben meg éhen fogsz halni. És nem muszáJ eldöntened, lehet a kettőt is egyszerre, több szervezést igényel, de megoldható.
2021. szept. 26. 11:02
 6/8 anonim ***** válasza:

Én nappalin végeztem el egy közgazdász alapszakot, mivel önköltséges volt, ezért végig dolgoztam mellette, ha kellett hétvégén is, ha kellett, akkor árufeltöltő voltam, vagy opetátor, vagy szórólapos, még a mekiben is dolgoztam.

Nem hiszem, hogy olyan nehéz lenne az a grafikus képzés, hogy elvegye a fókuszt a munkáról LOL.

Mi az, hogy az operátori munka nem vezetne semmire? Ekkora hülyeséget rég hallottam, pénzt kapsz érte nem? Akkor miért nem vezet sehova? Mert otthon henyélni, hogy a tanulásra tudj "koncentrálni" vezet valahova?

Vagy ha találkozol az ismerőseiddel, vagy randira mész, akkor oda is anyukád fog pénzt adni? Vagy ha kell új cipő új ruha, akkor azt szintén anyukád veszi majd meg neked?

Vagy arra nem gondoltál, hogy esetleg pénzt gyűjts arra az esetre amikor elköltöznél?

23 éves vagyok, 1 évvel fiatalabb mint te, de a pofám leszakadna ha otthon azt mondanám, hogy ezt meg ezt az állás nem vállalom el, mert "nem vezet sehova", és inkább csak a tanulásra koncentrálnék.

2021. szept. 26. 11:35
 7/8 anonim ***** válasza:

Csatlakozom a 6-oshoz, én is 24 évesen kezdtem a második szakom, mert pályát váltottam. Kizárt volt, hogy ne dolgozzak mellette, nem azért, mert nem lett volna arra lehetőségem, hogy anyám eltartson, de minek halmozzak diplomákat, ha már az elsővel is csak azt tudtam elérni, hogy anyám pénzel és a gyerekszobámban rohadok megtakarítás nélkül?

Egy gyermekkori barátom velem egyidős, soha nem dolgozott semmit, csak otthon szüttyögött kelletlenül épp azzal, amire a szülei megkérték. Jó képességű gyerek, csak egy elkényeztetett lusta szar, nem tudok mást mondani rá, kedvelem, de az életképtelenségével annyiszor felcseszett, hogy már inkább ráhagyom.

Küldhettem neki álláshirdetéseket, leszarta. Ajánlottam munkát neki rokonon keresztül, az büdös volt neki, pedig irodai munka. Meg akartam tanítani olyan skillekre, amik úgy gondolom, hasznosak az ő szakmájában is és növelik az esélyeit, illetve amikkel jobb munkát találhat átmenetileg is, azt elhülyéskedte. Ment a rinya, hogy most nem, mert a tanulásra akarja magát odatenni, most nem, mert szakdoga, most nem, mert covid... Mmja, hogyne. Én nem akarok lehúzni senkit, épp ellenkezőleg, nem vagyok jobb képességű nála, ráadásul olyan szakra jártam, ami jobban igénybeveszi az embert, mégis tudtam mellette dolgozni, korrepetálni, nyáron írtam pályamunkát az egyik pályázatunkra, próbálkoztam. Ő konkrétan semmit nem csinált a tárgyai teljesítésén kívül. Lehet, hogy nem nyertem, lehet, hogy szar volt a bérem, de mégis van 1 év részmunkaidős és 1 év főállásban szerzett munkatapasztalatom a diplomám mellé és mégis kijavítottam azt a hibát az életemben, amit a rosszul választott szakommal csináltam.

Olyan szempontból hasonló a szakmám a grafikusokéhoz, hogy a tudást nézik, nem a papírt. Ha csak kettes lenne a diplomám, akkor sem lenne lényegesen rosszabb a megítélésem egy jeles végzettséghez képest, mert mellette van tapasztalatom és van referenciám meg látszik, hogy nem csak a minimumra mentem akkor is, ha béna vagyok és nem kaptam külön díjat azokért, amiket csináltam. De ha nem lenne tapasztalatom és nem lenne ott az önéletrajzomban egy link, amin keresztül meg lehet nézni, hogy mikkel foglalkoztam a kötelezőn túl, szerintem b*sznak rám és nem vesznek fel sehova vagy kezdhetem a pályafutásom a 30 ajtajában egy szánalmas helyen, ami szerintem hülyeség.

Engedjük el a munkát, az a szüleid dolga, hogy mennyire húzzák meg magukat amiatt, mert a felnőtt gyerekük önhibájából keresőképtelen. De most komolyan, mit akarsz így egy olyan szakmában, ahol hatalmas a verseny és amit papír nélkül is lehet végezni és rengeteg profi van a korodban, aki talpraesett volt és utánament a munkának, akár ingyen is dolgozott az első néhány évében? Nem bántani akarlak, de ha attól a papírtól vársz megoldást anélkül, hogy beletolnál rengeteg extra munkát abba, amit csinálsz és anélkül, hogy szereznél egy akármilyen szar melót, ahol szárnyat bontogathatsz, akkor nagyon rossz úton jársz.

Tudom, hogy szeretnéd azt hinni, hogy van időd, de nincs.

2021. szept. 26. 11:58
 8/8 anonim ***** válasza:

Jól döntöttél.

Viszont diákként van egy marha nagy előnyöd. Rugalmas diákmelót vállalni.

Egy részmunkaidős,rugalmas meló mellett megmarad az önbecsülésed, hogy keresel egy kis pénzt, és marad energiád tanulni.

Aztán gyakorlat céljából az se rossz, ha mellékesként bevállalsz grafikai munkákat is majd.

2021. szept. 26. 12:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!