Miért van az, hogy egyes 70 körüli emberek nem tudják elsajátítani az olyan egyszerű dolgokat sem, mint az üzenetküldés mobilon, telefonszámok elmentése? Ezek az emberek butábbak az átlagnál?
Én már lemondtam, hogy valaha is megtanítsam a 83 éves mamámnak, hogyan vegye fel a telefont. :D Volt már csúsztathatós blackberryje, sima nyomógombos nokiája, de semmit nem tud használni. Azt mondja, hogy "felvette, de nem szólt bele senki" - ergo a kezébe vette és a füléhez tette, de a gombot, hogy felvegye már ne nyomta meg.🤦🏻♀️ A blackberryt nem tudta még csak fecsúsztatni se, a Nokián nem tudta, melyik gombot kell megnyomni hogy felvegye, és a hangerőt se tudta állítgatni, pedig ezerszer meg lett neki mutatva. És ennek már 7-8 éve. Azóta se használ telefont.
Az a baj, hogy nincs is benne akarat, hogy ezt megtanulja. Sok évig rádión keresztül hallgatta a híreket, pedig mondtuk neki, hogy ott a TV, miért nem akarja megtanulni, hogy hogyan kell a távirányítót használni? Neki az nem kell! Jó a rádió.
Elromlott az ezeréves rádiója , na beleegyezett, hogy használja a TV-t (egy ősrégi Sony dobozos TV-t).
Volt rajta vagy 20 magyar csatorna, de ő csak az M1-et volt hajlandó nézni. Őt más nem érdekli, csak az. És volt, hogy egy nap 4szer 5ször is leadták ugyanazt, és ő képes volt megnézni 4× 5× is ugyanazt, mert őtet más csatorna/műsor egyszerűen nem érdekelte.
Elromlott a TV és egy ideig nem nézett semmit. Pedig van nekünk egy LG smart tévénk, de ő azt már nem hajlandó megtanulni használni, neki az túl bonyolult.🙄 Mindig be és ki kapcsolni kell neki a híradót, másképp nem használja.
Mondjuk, ő egy ritka makacs és begyepesedett ember, de nagyon sok idősre igaz, hogy egyszerűen nem hajlandóak haladni a korral.
Az ő fejükben : régi -jó😇👍 , új - rósz😠👎🏻.
Szerintem ez nem intellektus kérdése, hanem szimpla emberi tulajdonság, hogy mi is mindig a régi jó bevált dolgokat részesítjük előnyben, a megszokás rabjai vagyunk." Mert régen mindig minden sokkal jobb volt."
Ezt a jelenséget magamon is észrevettem. Van, hogy egyszerűen nincs kedvem, nem vagyok hajlandó valami új zenét keresgélni, új sorozatot megnézni, inkább újra nézem/hallgatom a régi sorozatokat, zenéket. És ez a korral egyre rosszabb, egyre kevésbé vagyunk fogékonyak az újdonságokra.
Nagyon sok idős ha akarná, megtanulhatná használni a modern technikai eszközöket, de egyszerűen nem akarja...
Kizárólag az érdektelenség.
Faterom bekapcsolni nem bírt egy laptopot vagy gépet, amíg meg nem neszelte, hogy kártyázni lehet rajta. Rá egy évre tízujjal gépelt, csetelt,híreket olvasott, és a nyugdíja duplájàt kereste online kártyajátékokkal.
Valószínű érdektelenség is, de talán az is kérdés, mégha érdekli is miért tanuljná meg lassabban, valószínű azért, mert az agyban az ismeret egyfajta hálózatot alkot, aki ma születik, eleve más dolgokat tanul meg első pár évben és minden később dolgot ehhez köt, az időseknek meg úgymond hiányzik az ág, amire az új rügyet rakhatnák és nehezebben is nőnek.
Nekik másfajta tudás bővítéshez vannak meg az alapok..
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!