Mit tegyek ha belefáradtam az életbe és kiégtem?
Nem tud már olyasmi történni amire azt tudnám mondani, hogy teljes és elégedett vagyok tőle.
Tanácstalan vagyok.
Nem kedvelem már az embereket, nem akarok kapcsolatot, nem akarok gyereket, se családot, se vagyont, se tudást, még csak jobb képességeket sem, sikert meg pláne nem.
Naponta milliók szenvednek és mindenki csak a saját baromságával foglalkozik mert a fajunk ennél többre képtelen.
Ha maradandót tudnék alkotni sem számítana az idő végtelenségében, és úgy néz ki, hogy ezt mindenki elfogadja, csak nekem jelent problémát.
Mindenki úgy beszél hozzám a magáneletemben mintha tökéletesek lennének és mindenre tudnának valami rafkós megoldást, aztán beszámolnak róla, hogy a saját életük mekkora szar valami inszignifikáns f*szság miatt.
Ha pedig meghalok, akkor is megy tovább ez az irracionális üresség az idők végezetéig, de akkor is hogyha mostantól a múlandó örömöknek szentelem az életem egy minimális adag szerotoninért.
Nem értek semmit és elegem van.
Senki ne vegye magára, mert pl. #2-es és #8-as érti a problémámat, de szerintem marha sokan akik elolvassák a kérdést, nem tudják felfogni, hogy mi a kérdésem - vagy nem tudom, más magyarázatot nem látok arra miért illetik "kritikának" ezt az egészet, meg mit nem értenek azon, hogy nem akarok bizonyos dolgokat.
Egyszerűen nem tartom értelmesnek, hogy hajtsam a mókuskereket azért, hogy éljek és elporladjak valahogy egy bolygón ami egy picike gombóc a Naprendszerben, ami egy folt az űrben, ami meg csak egy üres, unalmas tér, és körlöttem mindenki úgy csinál mintha ez tök természetes volna.
Mindig segítettem másokon, mert az élet értelmenek azt tartottam, hogy legalább egy pillanatnyi pozitív hatást gyakoroljak mások érzéseire, még akkor is ha hazudnom kell hozzá, de rá kellett döbbennem, hogy hiába segítek XY-nak ha éhínség puszítja a világ egyharmadát. És ha megoldást is találnék ilyen mértékű problémákra másnap jönne egy másik szar, ami legalább ugyanakkora volumenű, sőt egyszer meghalnak azok is akiken segítettem velem együtt, úgyhogy nincs értelme az egésznek.
Felszabadító volt, hogy a hibáim és a kudarcaim is jelentéktelenek emiatt, de a motor ami eddig hajtott megszűnt létezni.
Ehhez képest az a minimális kommunikáció amit a közvetlen környezetemmel olyasmikről szól, hogy milyen volt a kib*szott EB meg hogy ki mennyi borravalót ad a futárnak mikor hozzák az ételt - és azért mert ha felhoznám ezt és értenék amit mondok, ők is kiüresednének. És az itt válaszolók néhánya is leragad ott, hogy "autó" meg "kinek mi a jó" meg "depresszió".
Azt kérni, hogy örüljek a pillanatnak ilyen ismeretek birtokában, olyan mintha egy geológus professzort kérnének arra, hogy felejtse el a Föld geoidságát.
Normálishoz közelinek akarom érezni magam újra, de nem tudok felejteni.
Szerintem neked sürgős pszichiátriai segítségre van szükséged.
"de rá kellett döbbennem, hogy hiába segítek XY-nak ha éhínség puszítja a világ egyharmadát. "
Jaa oké, akkor nem segítesz ennyi erővel egy sebesült embernek az utcán, mert mondjuk a világ másik felén háború dúl és több ezren sebesülnek meg naponta?
Ja meg levegőt is minek vegyünk, ha úgyis kifújjuk??
Elég furcsa felfogásod van az életről. Én mindenképpen felkeresnék egy szakembert, ha ilyen eszement gondolataim támadnának.
#12-es: Lehet, hogy igazad van a furcsasággal és a pszichiáterrel kapcsolatban, de egy percig sem állítottam, hogy nem segítenék, te pedig egy kicsit sem írtad le, hogy egy szélesebb perspektívából nézve mit számít az, hogy valaki tovább, vagy jobban él, ha ugyanaz a sors vár ra ha nem avatkozok közbe - csak később és egy kicsit máshogy.
Kamaszként mindent negativan szemléltem, felnőttkent arra jöttem rá, hogy a pozitivitásért érdemes tenni: régen fekete-fehér volt a világ. Most, hogy értem mit jelent az, hogy minden hatásra van ellenhatás, minden végtelen, és a világ számunkra csak annyi amennyit az agyunk és az érzékszerveink felfognak belőle - a világképem elszürkült. Ilyen mértékű szabadságérzéshez ekkora ürességérzet és rezignáltság még nem nyomta a szívemet.
Bármit megtehetek a természettudomány törvenyszerűségein belül, de jelentőségteljes hatást nem tudok gyakorolni semmire - így értelmet veszti a szabadság is, hiszen nincs érdemi eredménye a döntéseimnek.
Ha nem mentek meg valakit egy halálos sérüléstől akkor az illető meghal, és én szomorú leszek, de ha meg megmentem akkor ő talán örülni fog, és én elkeseredek, mert a haszontalanságommal a jelentéktelen életéhez csak pár évet tudtam hozzáadni, és ő örül, meggyógyul, aztán él mintha mi sem történt volna. Bárhogy is hal meg, mivel nincs értelme a létezésnek ezért a halála akkor is jelentéktelen a világmindenség szempontjából, ha ott és akkor szarul érzi magát miatta sok ember.
Régen pedig nem azért segítettem mert 2 rosszból az volt a jobb opció, hanem mert optimista voltam, és azt hittem, hogy ez egy jelentős pozitív cselekedet.
És sok emberben sem az empátia, sem a bánat, sem a racionalitás nincs meg, mert léteznek olyanok, akik ugyanolyan nyugodtan esznek-isznak-szórakoznak, miután közölted, ha valaki meghalt, akkor sincs semmi gondolatuk, ha elolvassák ezt a kérdést: egyik oldalon be, másikon ki - amíg nekik jó, minden jó.
Én csak úgy akarom érezni magam mint amikor volt hitem az emberiségben, és azt hittem minden ok-okozati összefüggésnek magasztos értelme van, azon felül, hogy jó érzéssel tölt el engem és mindenkit a jó cselekedet. És nem akarom, hogy az jusson eszembe, hogy tényleg értelmetlen lélegezni mert az emberi lézetesnek és a vilagnak nincs értelme, vagy van, csak a hülye fejemmel nem tudok rájönni mi az.
" egy percig sem állítottam, hogy nem segítenék"
Nem, de az akkor is furcsa,hogy nem látod értelmét segíteni valakin, mert a világ másik felén rengetegen éheznek.
"ő talán örülni fog, és én elkeseredek, mert a haszontalanságommal a jelentéktelen életéhez csak pár évet tudtam hozzáadni,"
Nem mindenkinek jelentéktelen az élete... Van aki élvezi, mert meg tudja tölteni tartalommal, szeretik őt, van hobbija amit szeret, van kitűzött célja stb.
Többféleképpen megközelíthető a problémád.
Lehet, hogy orvosi kezelés kellene neked.
Lehet, hogy elég egy pszichológus.
Lehet, hogy az a bajod, hogy semmiben sem hiszel, sem Istenben, sem Buddhában, sem pedig a lélekvándorlásban, rengetegféle hit van, ami választ ad az ilyen jellegű kérdésekre.
Az is lehet, hogy túlhajszolt vagy és egyszerűen ki kellene pihenned magad.
Lehet, hogy a szervezeted is ki van merülve, jót tenne neked egy kis B vitamin, MagneB6, vas, stb.
Nekem lenne 1-2 kérdésem:
Mióta vagy ilyen rossz lelkiállapotban? Mióta fókuszálsz az élet értelmetlenségére és az elmúlásra?
Szedsz-e valamilyen gyógyszert? (lehet ez egy mellékhatás is)
Terhes vagy-e esetleg?
Korábban vidám és kiegyensúlyozott voltál?
Jó a kapcsolatod a közvetlen családtagjaiddal? Van-e családod?
Ezekre a kérdésekre nem mindegy, hogy mi a válaszod, és hidd el nekem, hogy nem rosszindulatból írok és nem is azért, mert félreértelek, hanem tapasztalatból, mert én is voltam ilyen helyzetben/állapotban 2 évvel ezelőtt.
"Nem, de az akkor is furcsa,hogy nem látod értelmét segíteni valakin, mert a világ másik felén rengetegen éheznek."
Ismét nem kétlem, hogy ez furcsa, de úgy érzem a falnak beszélek.
Ezek a célok amiket említettél maximum egyéni, szubjektív dolgok, amik pillanatnyi örömet okoznak egy embernek, és ez a dolgok nagyobb nagyságrendjében lényegtelen. És az az egy ember maga sem ér semmit ugyanebben a nézetben, sem én sem senki de a vívmányok és ismeretek sem amiket a faj eddig elért.
És ismétlem ezt is: emellé a világ tele van olyan emberekkel akik mindezt magasról leszarják, amíg a hangulatuk pillanatnyi mérlege a boldogság felé billen.
"nem tudok felejteni"
Pedig kellene! Herbert Franket idézem a Dűnéből: "Nem csak tanulnod kell, de felejtened is van mit!"
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!