Kommunikáció az értelmiség és a munkásság között?
Munkámból adódóan általában ingben/zakóban járok, így ránézésre elég egyértelmű, hogy nem "melós" vagyok. Nagyon sokszor tapasztaltam, hogy amikor fizikai dolgozókkal beszéltek (pl. autó- vagy bringaszerviz, burkoló, redőnyszerelő stb.) akkor kissé leereszkedően beszélnek velem, tolták a vicceskedő, prosztó humort, míg egy külsőre munkásosztálybeli sráccal egyből haverkodós, közvetlen stílusra váltanak.
Nem arról van szó, hogy bratyizni akarnék a villanyszerelőmmel, de kicsit furcsa, hogy miért gondolják sokan azt, hogy attól, mert valaki nem kétkezi munkával keresi a kenyerét, egyből éreztetni kell vele, hogy "öcsi, te nem közénk tartozol"?
Gondolom ugyanezt élik meg a csajok, amikor egy szervizben alpári suttyó, vicceskedő stílusban kioktatják őket, holott egyáltalán nem biztos, hogy teljesen fogalmatlanok.
én pont a fordítottját tapasztaltam, bár hivatalosan még nem tartozok egyik "táborba" sem, de diákmunkásként vettem részt kétkezi munkában, és ott a vendégek között akadt pár értelmiségnek kinéző ugye ing meg zakó alapján bár a viselkedésük nagyon nem ezt tükrözte..
alapból nem értem, hogy miért kell munka és munka között különbséget tenni, és lenézni a másikat, attól, hogy valaki gyakorlatias munkát végez, még nem biztos, hogy buta, és pl villanyszerelőként nem is kereshet rosszul
ezt azért mondom, mert azt vettem észre, hogy valaki minél kevesebbet keres annál jobban le van nézve
Nekem van egy történetem, ami hasonló.
Apukámmal kocsit nézegettünk, hisz 4/5 évente lecseréli a régit egy újabbra. Saját vállalkozása van (élelmiszer nagyker,kisker) és elmentünk szétnézni a nyíregyházi szalonokba. Apukám elég egyszerűen,"hétköznapian" öltözködik, semmi márkás vagy elegáns ruha nincs a szekrényében. Senki nem mondaná meg, hogy átlag feletti a keresete, mert nem ad a külsőségekre. Akármelyik szalonba bementünk, mindenhol vagy lenéztek(nem köszöntek,húzgálták a szemüket) vagy oda sem jöttek az alkalmazottak, míg egy elegánsabb férfihez/nőhöz egyből mosolyogva rohantak. Mazda szalonban kinéztük azt a típust, amit megszerettünk volna vásárolni és kb. 20 percig álltunk a kocsi előtt és vártuk, hogy jöjjön valaki segíteni. Végül odamentünk egy kávézó kollégához és segítséget kértünk. Első mondata szó szerint ez volt: "Mit akarunk?". Mondtuk, hogy rendelnénk egy 2018as 6os mazdát. Utána ledöbbenve,nyitott szájjal nézett és egyből stílust váltott és elkezdett mosolyogni és kedveskedni..
Sosem felejtem el ezt a pillanatot és ez volt az első alkalom, ahol ennyire lekezelő volt valaki az egyszerűségünk miatt.
Amúgy a különbségtételt én is hülyeségnek tartom, ezért sem értem a jelenséget. Szerintm egy kőműves vagy egy autószerelő ugyanúgy "tanult" embernek tekinthető, mint egy ügyvéd vagy egy közgazdász, csak éppen mást tanult. És ma már a jövedelmekben sincsenek egetverő különbségek, egy kőműves vállalkozó bőven megkeres annyit, mint egy jobban fizetett irodista.
(Meg ha már tanulás... nálunk a takarító csaj diplomás, van irodai állása, de mellette kiegészíti a jövedelmét a takarítással és még élvezi is, hogy megvan a napi mozgás).
Persze a csajoknak füttyögő, már kora reggel seggrészeg segédmunkást én is lenézem, de nem azért, mert tanulatlan, hanem mert saját döntés alapján lett belől lumpenproli. De mindenkit, aki valamilyen szakmához ért (legyen az szellemi vagy fizikai) nagyon tudok tisztelni.
En is tisztelem a fizikai munkasokat,rendelkezem egy gepesz szakmaval es par honapot dolgoztam is egy kandallo gyarban. Jelenleg 2 kozgaz diplomam van es konyvelokent dolgozom,de ezerszer tapasztaltam,hogy lekezelnek es semminek tartjak az irodai munkam,mikozben ugyanugy ott kell lenni fejben minden nap.
Eszem agaban sem lenne egy munkasembert maskent kezelni vagy lenezni,azert mert en “elegansabb” munkat vegzek. Ugyanugy kezet fogok vele,ha koszos a keze es helyet adok neki az irodamban,hisz nelkuluk sehol sem lennenk.
Viszont attol felall a szor a hatamon,ha azt olvasom,hallom vagy latom,hogy a sok diplomas semmit sem er es ki kell menni kapalni,betonozni,fat vagni es meg sorolhatnam..
Ugyanilyen bicska nyitogato erzes,mikor azzal jonnek,hogy nem a konditeremben kell edzeni,hanem munkaban..
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!