Van olyan barátotok/ismerősötök/családtagotok aki szórja a pénzt?
Barátnőmmel ugyanannyit keresünk, 190 körül, plusz neki fizetik az albit a szülei, én saját lakásban élek. De ő velem ellentétben szórja a pénzt, nem nagyon tud spórolni, amit én nem tudok hová tenni, mert így sosem lesz saját lakása. Egyedül él mert macskája van, a szülei megtehetik hogy fizetik az albit, de lakásra már nem futná.
Ilyen dolgokra költ: rendelt étel (nem szeret főzni), biotermékek, drága csokik, Alpro márkás dolgok (mert laktózérzékeny). Nekem is vannak emésztési problémáim, de pont emiatt nem rendelek, hanem mindent magamnak főzök, de amúgy jó sok olyan termék is, ami a Pennyben kapható. 9 hónap alatt félretettem 300 ezer ft-ot (persze emellett voltak kiadásaim azért, mint a cipő, ruha), de a barátnőm mindenből a minőségre megy, 40 ezres cipő, 60 ezres kabát, 30 0 ezres táska.
Engem gyerekként úgy neveltek h ezek a dolgok ne számítsanak. Cserébe jártam 15 országban, mert utazgatásra szívesebben tettek félre, mint márkás termékekre és mai napig nem szeretek ilyesmire költeni. Persze az étel meg az egészség más kérdés, de nem kell a legdrágábbat megvenni azokból sem, ha nem telik rá és/vagy jobb helyre is mehet az a pénz.
De ez nem az én dolgom, nem mondhatom meg neki, hogy szerintem többet kellene spórolnia (mint ahogy én sem mondom el neki, mennyit spóroltam össze én magam).
Csak kicsit rossz látni hogy kvázi abban reménykedik hogy majd feleségül veszi egy tehetősebb férfi (aki legalább fél milliót hazavisz havonta), illetve anyukaként ő nem szeretne heti 40 órában dolgozni.
Szép álmok, kívánom, hogy legyen szerencsés. :D
Úha, 30-40ks cuccok, rendelt étel őrület. :D
A gond inkabb a 190ks zsebpenznyi fizu, nem a koltesek.
#1 ilyen hozzáállással kereshetne 600e-et is, azt is elverné hülyeségekre. Akkor nem 40e-es cipőt venne hanem 100e-set.
Kérdező: csak ilyen van sajnos. 3. án megkapjuk a fizetést, 6.án már megy a sírás, hogy mikor lesz fizetésnap.
Szerintem nem. 190k-nak egy pillanat alatt a fenekére néztem én is minden életszakaszomban. Miután elkezdtem ennek a többszörösét keresni, pillanatok alatt meglett a lakásra való, az addigi költési színvonalam nem nőtt nagyot (ugyanazokat a ruhamárkákat veszem, stb). Egyszeruen 190bol nem lehet kozeposztalybeli szinten megelni, es kar eroltetni ennyi penzbol a sporolast is. OP 8 hónap alatt összespórolt 300k-t, nem hiszem hogy ez a 30 millás lakásárak mellett releváns eredmény, inkább éljen, fiatal. Majd spórol ha keres rendesen.
Most őszintén, rengeteg utazásra költeni, vagy folyton vásárolni, mi a kettő között a különbség?
Ugyanúgy te is szórod a pénzt, csak te másra, ami neked fontos.
Ahány ember, annyiféle igény.
Te elutazod a pénzed, ő tárgyakra költ, mert jelenleg az teszi boldoggá.
Az meg hogy mi az elképzelése a jövendőbelijét illetően, az az ő dolga.
Egyáltalán nem lehetetlen amit elképzel.
Az ember legalább a vágyaiban ne legyen kispályás!...aztán az élet majd vagy igazolja, vagy felülírja ezeket.
Gondolom te megkaptad a lakásodat a szüleidtől, nem a 190-ből spóroltad össze!
Mit szeretnél?
Szidjuk a barátnődet, mert nem a te elképzeléseid szerint él?
PhD hallgatók vagyunk, ha bosszant, ha nem, az ilyen kevés ösztöndíj (és kedves sokat kereső, rengetegen a 150-200 ezres tartományban mozognak és nem olyan egyszerű kitörni). És nem verem el utazásokra, mert annak idején, amikor még a szüleim állták ezt, akkor utazgattam. Azóta nem. ÉS mivel ők nem szórták a pénzt felesleges dolgokra, lakást vettek nekem. Ezt nem kértem, de nagyon hálás vagyok érte, hogy a hosszú éveken át félretett pénzüket erre szánták. A szüleim velem ellentétben nem minimálbérből élnek, csakhogy én felvilágosítottam őket, hogy az egyetemi pálya sok babért nem fog hozni nekem az asztalra. 3 éve önellátó vagyok, kezdtem 140 ezer ft-ról (mert a kezdő PhD ösztöndíj annyi, most már picit jobb a helyzet. DE pont ezért nem értem hogy miért kell olyan dolgokra költeni, ami nettó 300-nál már reális kiadás, nettó 200 alatt viszont annyira nem.)
Szorozd be a 190 ezret 9-cel és az alapján döntsd el mennyire kevés vagy sok az a 300 ezer ft amit félretettem. És még 500-at kiadtam ablakokra idén. Kb. 120 ezerből élek meg, ha minden benne van. Ami efelé megy, az már extra. A korábbi megtakarításaim meg nem részleteztem, mert nem is ez volt a lényege a kérdésemnek.
Nem szidást kértem, csak véleményt azzal kapcsolatban, hogy ki mit gondol erről, esetleg hogy osztja be a pénzét, főleg ha nem nagyon van.
De elfogadom, hogy mindenkinek más a prioritása. Én láttam, hogy a szüleimnek jól bevált a hozzáállásuk, és én ezt tartom követendő példának. Engem a tárgyak nem tesznek boldoggá, ennyi. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!