Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Férfiak női gondolkodásra...

Férfiak női gondolkodásra képesek?

Figyelt kérdés

Most konkrétan olyan esetre gondolok, hogy pl. egy férfi könyvíró vagy forgatókönyvíró női karaktert alkot meg a művében.

Nem szokott ez félrecsúszni, hogy teljesen férfi fejjel kezdi el gondolkodtatni a női karaktert a könyvben és filmben?

Nektek nőknek ez fel szokott tűnni? Példát tudtok mondani?

Ti hogy látjátok milyen dolgokban, helyzetekben ugyanolyan a férfi és női gondolkodás, és mikor nagyon más?

2021. ápr. 10. 13:26
 1/4 anonim ***** válasza:
90%
Simán lehet. Nem egyennők és egyenférfiak vagyunk, néha nemeken belül az emberek sokkal jobban különböznek, mint a nemeken kívül. Most nagy hirtelenjében Kosztolányi Édes Annája jut az eszembe, aki szerintem maximálisan átérezte a karakter tragédiáit, küzdelmeit, az undorító kihasználást, ami történt vele végig a műben, stb. Mindig voltak empatikusabb, a másik sorsa iránt érzékenyebb emberek, akik könnyebben tudták magukat mások élethelyzetébe beleképzelni.
2021. ápr. 10. 13:36
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

"néha nemeken belül az emberek sokkal jobban különböznek, mint a nemeken kívül."

én úgy látom, nem csak néha.

2021. ápr. 10. 13:47
 3/4 anonim ***** válasza:
72%
Ez igaz. Sokszor tapasztaltam, hogy férfiak megdöbbentően empatikusan, figyelmesen álltak hozzám, míg a nők kb. röhögtek egy nagyot, hogy mit picsogok a semmin.
2021. ápr. 10. 14:08
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem egy férfi író csak akkor tud hiteles női karaktert írni, ha nem "nőként" gondolkodik, hanem egy komplex emberként.

Stephen King talán jó példa erre; az ürge egy zseniális író, olyan pszichológiai mélységekbe képes lemenni az írásaiban (legalábbis a régebbiekben) amikbe kevés más író tud a kategóriában. És mégis, King majdhogynem összes női karakterétől képes lennék kitépni a hajam, mert olyan kétbitesnek írja meg őket, amilyennek az átlag férfi a női gondolkodást gondolja. A személyiségük egyetlen emberi aspektusa a traumájuk, de azon kívül csak az adott főszereplő oldalbordái. A több tucat könyvében jó, ha egy maroknyi kicsit is normális női karakter van, és kb 1-2 olyan, aki tényleg jól megírt.

Azokhoz a nőkhöz tudtam eddig a legjobban azonosulni, akikről nem sütött, hogy "nőknek" akarják írni őket a férfiak, hanem inkább embernek.

Persze nyilván más élettapasztalatokat szerez általában az ember, ha nőnek születik, mintha férfinak, és a világ is másképp viszonyul hozzá, ezt pedig nem jó eltörölni, de olyan, mint "női gondolkodás" kb csak a férfiak agyában létezik.

Hiszen feldobhatsz a világon bármilyen témát, vagy tehetsz minket bármilyen szituációba, én másképp fogok reagálni rá, mint pl anyám, a fiatal kétgyerekes szomszéd csaj megint másként, és a bolt előtt kéregető öregasszony megint másként.

Ha egy férfi "női gondolkodással" akarja leírni a gondolatainkat, és tetteinket, azzal megfoszt bennünket a sokszínűségünktől.

Fejből elég nehéz összegyűjteni példákat olyan női karakterekrr akiket érdekesnek találtam, de itt van pár: Sansa és Arya Stark, Clarice Starling a bárányok hallgatnakból, Lisbeth Salander a tetovált lányból, Amy Dunne a holtodiglanból.

2021. ápr. 10. 14:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!