Ha egy halálos beteg ember az irreális jövőbeli terveiről beszél, nem álságos udvariasan mosolyogva ráhagyni?
Előrehaladott áttétes daganat, 1-2 hónapja lehet hátra.
Olyan tervekről beszél (gyerek, család stb) amelyet soksok év alatt lehetne megvalósítani.
Ilyenkor helyes udvariasan mosolyogva ráhagyni? Mondjuk mi mást is lehetne tenni?
Miért, mit csináljon? Sírjon egész nap?
Lehet neki ezek a vágyálmok többet jelentenek, mint gondolnád. Ezek tartják életben és ezekbe kapaszkodik a legsötétebb pillanataiban. Nem hazudik, hanem remél és nyugtatja magát. Neked ez miért fáj?
"Ezek tartják életben "
Ugyanakkor már most ott tartunk hogy az élete csak szenvedés mert szintetikus morfium nélkül 1 napot se bír ki.
És ez csak rosszabb lesz. Eljön az idő amikor már az se segít és akkor nem lesz mihez nyúlni.
Áruld el, miért bánt ez téged? Akármennyire ideje maradt hátra, ez az ő élete, hadd élje úgy, ahogy szeretné anélkül, hogy még ilyenkor is csak elítélik.
Nem álságos, mert nem ártasz neki vele, ő sem árt sem magának se senki másnak vele. Álmodozik vagy hárít vagy jobban esik neki ez, mintha sírva várná a halált. Ha elég jó kapcsolatban vagy vele, akkor azért jobb lenne, ha látogatnád továbbra is, mert hát gondold el, fordított helyzetben neked sem esne jól, ha a barátaid az utolsó hetekben, hónapokban elfordulnának tőled, miközben még csak nem is akar kihasználni téged meg nem is utálatos vagy valami, egyszerűen csak annyi a "bűne", hogy nem akar fiatalon meghalni.
Nekem is volt ilyen ismerősöm, nem közeli, úgyhogy ritkán találkoztunk, de én is ráhagytam.
Már ketten írták, hogy "sírjon egész nap"?
Tényleg úgy gondoljátok, csak ez a két lehetőség van: álmodozni vagy zokogni?
Méltóságteljesen is le lehet zárni egy életet (gondolom), elbúcsúzni, elrendezni amit el akar/kell.
Emlékszem egy lányra a nőgyógyászati onkológián. Hallgattuk az álmait. tudtuk...nem szóltunk. Talán mégis túléli. Nem élte. Van jogunk elvenni a mások álmait? Ha elveszed, mit adsz cserébe?
Az Ő harca, és ki hogy vivja a harcát, hiszen nagyon nehéz az út a halálig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!