Mi a véleményetek a túlzott őszinteségről?
Ha egy emberrel olyan viszonyba kerülök, hogy úgy érzem, nyíltan beszélhetek vele bármiről, akkor gyakran szoktam nekik teljesen őszinte visszajelzéseket adni a negatív tulajdonságaikról is. Ezt soha sem rossz szándékból teszem, mégis többször előfordult, hogy ezek az emberek feltehetőleg emiatt megsértődtek rám, vagy akár el is fordultak tőlem. Tipikusan nőkről van szó.
Nem úgy kell elképzelni, hogy bunkó módon az orra alá dörgölöm, hogy kisanyám, büdös a szád, vagy hasonló. Igyekszem normálisan megfogalmazni és előadni a gondolataimat, valamint inkább a belső tulajdonságokat szoktam szerintem konstruktív módon kritizálni.
Rossz tulajdonság ez? Ti sem szeretitek a kéretlen kritikát? Szokjak le erről?
És mi van, ha idegesítő az illető bizonyos tulajdonsága? Akkor inkább próbáljam meg távol tartani tőle magam?

De miért hiszitek azt, hogy a másiknak változnia kell?
Van egy barátnőm, imádom, mosolygós, mindenkihez van egy kedves szava. Szerintem szuper a személyisége. De volt már ember, aki azt mondta róla, neki kicsit túl sok. És mindkettőnknek igaza van, mert az én személyiségemnek ő megfelel, a másiknak meg nem. De most akkor ez a lányzó mindenkivel viselkedjen máshogyan, és önmagát meg veszítse el a katyvaszban?
Az, hogy "ENGEM valakiben zavar valami" nem azt jelenti, hogy neki abban változnia kell.

Alapban nem az őszinteséggel, mint tulajdonsággal van a baj.
Hanem azzal, hogy az ilyen "önkényesen mindig őszinte" vagy "túlzott őszinte" emberek a véleményüket, meglátásaikat szinte kivétel nélkül lekezelő, bunkó, arrogáns stílusban adják elő, lehetőleg úgy, hogy azt más is hallja. Pozitívumot sosem említenek meg "őszinteségből", csak negatívumot.
Volt ilyenben részem egy munkatársnőtől. Simán meg tudta volna velem beszélni a kritikapontjait, vagy meglátásait, normális emberi hangnemben, de nem, neki kb az arcomba kellett hánynia az egészet, arrogáns bunkó módon, mintha én valami taknyos kisgyerek lennék. És ő is közölte, hogy ő csak "túlzottan őszinte".
Én az ilyet nem "túlzottan őszintének" nevezem hanem közönséges, arrogáns bunkónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!