Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mi a véleményetek a túlzott...

Mi a véleményetek a túlzott őszinteségről?

Figyelt kérdés

Ha egy emberrel olyan viszonyba kerülök, hogy úgy érzem, nyíltan beszélhetek vele bármiről, akkor gyakran szoktam nekik teljesen őszinte visszajelzéseket adni a negatív tulajdonságaikról is. Ezt soha sem rossz szándékból teszem, mégis többször előfordult, hogy ezek az emberek feltehetőleg emiatt megsértődtek rám, vagy akár el is fordultak tőlem. Tipikusan nőkről van szó.

Nem úgy kell elképzelni, hogy bunkó módon az orra alá dörgölöm, hogy kisanyám, büdös a szád, vagy hasonló. Igyekszem normálisan megfogalmazni és előadni a gondolataimat, valamint inkább a belső tulajdonságokat szoktam szerintem konstruktív módon kritizálni.

Rossz tulajdonság ez? Ti sem szeretitek a kéretlen kritikát? Szokjak le erről?

És mi van, ha idegesítő az illető bizonyos tulajdonsága? Akkor inkább próbáljam meg távol tartani tőle magam?

#őszinteség #konstruktív kritika
2021. ápr. 4. 23:42
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
46%

Se a 9-essel, se a 10-essel nem értek egyet.

Ha én szeretek valakit, de zavar valami a viselkedésében, akkor azt megmondom neki. Akkor is, ha nem kéri. Nyilván ha ő maga nem veszi észre, hogy engem zavar az adott dolog, akkor nem fogja csak úgy megkérdezni. Ha őt zavarja valami saját magával kapcsolatban, akkor ő kérdez, ha pedig engem zavar valami vele kapcsolatban, akkor én szólok. És én is ugyanezt várom el a közeli barátaimtól.

Az intelligencia és felnőttes viselkedés jele pedig nem az, ha nem vagyunk őszinték egymáshoz, hanem az, hogy meg tudjuk fogalmazni tapintatosan, hogy mi és miért zavar minket a másik emberben, és hogy mi magunk is érett módon tudjuk kezelni, ha valaki velünk kapcsolatban fogalmaz meg kritikát.

2021. ápr. 5. 04:50
 12/29 anonim ***** válasza:
100%

Már jó párszor megkérdezted ezt. Túlzó, kéretlen kioktatást rosszul viseli mindenki, pláne ha csak te érzed úgy, hogy vagytok ehhez elég szoros viszonyban.

Nem véletlenül szokták mondani, hogy ha mindenki hülye és csak te vagy helikopter, akkor ott valami más gond van.

2021. ápr. 5. 07:10
 13/29 anonim ***** válasza:
100%
AZ nem jó, mert csak szív az ember vele.
2021. ápr. 5. 08:18
 14/29 anonim ***** válasza:
64%
#10 kért őszinteség esetén is rengetegen besértódnek.
2021. ápr. 5. 08:36
 15/29 anonim ***** válasza:
100%

A "túlzott őszinteség" egy szép megfogalmazása annak, amit úgy hívnak, hogy "érzéketlen bunkóság".

Az ilyen emberek kb mindig mindenben csak a xart veszik észre, pozitívat nagyon ritkán említenek meg "túlzott őszinteségből". A kéretlen, pláne közönség előtt kimondott kritikának meg senki sem örül. Őszinteség az, amikor úgy mondod el a negatív véleményed, hogy a másikat nem bántod meg vele, meg nem tálalod ki közönség előtt. Ha csak szimplán kimondod azt, amit mindig gondolsz, akkor mindenki azt fogja gondolni, hogy bunkó vagy, aki csak kötekedni akar.

Akármilyen tulajdonságról van szó, a "túlzott" jelzővel minden tulajdonság negatív.

2021. ápr. 5. 10:12
 16/29 anonim ***** válasza:
0%
Nincs olyan, hogy "túlzott" őszinteség. Olyan van, hogy következetlenség, logikátlanság, kommunikációs zsákutca. Kiskorunkban arra nevelnek minket, hogy legyünk őszinték, ne hazudjunk, de aztán ha tényleg őszinték vagyunk, és a másiknak nem tetszik a véleményünk, akkor le vagyunk cseszve. Én ezt soha nem értettem, és egy idő után már a tököm tele lett azzal, hogy ha hazudok, az a baj, ha meg kimondom az igazat, akkor meg az. Most már ott tartok, hogy nem érdekel, ki mit szól hozzá, mindig őszintén megmondom a véleményemet, mert nekem ez így természetesebb és fairebb, mint hazudni. Az igaz barátaim mindig teljesen éretten és normálisan reagálnak. Aki meg emiatt megsértődik és megutál, azzal alapból nem is érdemes szorosabb kapcsolatot fenntartani.
2021. ápr. 5. 15:42
 17/29 anonim ***** válasza:
80%
A kérdező esetében nem szorosabb barátokról van szó, hanem fűről-fáról. A hazugságot pedig ne kombináld a kéretlen odamondogatással, mert a kettőnek annyi köze van egymáshoz, mint vasekének a radírgumihoz.
2021. ápr. 5. 16:24
 18/29 anonim ***** válasza:
Van valami ilyesmi mondás, hogy: Kétféle ember van. Az egyik az őszinte, a másik pedig az, akinek vannak barátai.
2021. ápr. 5. 17:20
 19/29 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, és te mit szólnál, ha a belső tulajdonságaidat "konstruktívan kritizálnák"?

A baj ezzel az, hogy egyrészt az ilyen emberek a másik fél pozitív tulajdonságait nem méltatják.

A másik pedig az, hogy más szemében a szálkát is....

Ugyanakkor ha a "konstruktívan kritizáló" fél negatív belső tulajdonságára világít rá valaki, azt naggggyon zokon tudja venni.

Van ilyen a rokonságomban, nárcisztikusnak mondják többen.

2021. ápr. 5. 17:25
 20/29 A kérdező kommentje:

Sejtésem sincs, hogy az itt kommentelők jó része honnan szopta ki azt, amit rólam feltételez, de ebből legalább jól látszik, hogy milyen jó érzés másokat kritizálni. Mert ugye ti sem mártírként a közjó szolgálatában vagytok itt fent, hanem hogy pillanatnyi örömet vigyetek nyilván rendkívül kiegyensúlyozott életetekbe azzal, hogy a hozzám hasonló csótányok belét jól kitapossátok.

Engem annyit cikiztek és cseszegettek gyerekkorom óta, hogy teljesen hozzá vagyok szokva az ilyen beszólásokhoz. Aztán amikor rájöttem, hogy nem minden beszólás bántó szándékú, akkor elkezdtem a valóban konstruktív kritikát értékelni. Általában ugyan pillanatnyi rossz érzés kíséri ezeket a beszólások, de amikor rájövök, hogy az illető nem rossz szándékkal mondta, amit mondott és a tartalma megszívlelendő, egyenesen hálás szoktam lenni érte.

Egy ismerősöm mondott valami ilyesmit: Nem az a barátod, aki minden hülyeségedben támogat, hanem az, aki segít jobb emberré lenned az által, hogy rámutat a hibáidra.

Ezt biztos nem így mondta, de a lényege ez volt. Akkor ez nagyon megragadt bennem. De közben látom, hogy sokan ezt nem értékelik, vagy csak finomítanom kellene módszereimen.

2021. ápr. 5. 18:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!