Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Kire mondják 2021-ben azt...

Kire mondják 2021-ben azt hogy "értelmiségi"?

Figyelt kérdés
Pl egy jogász/orvos annak számít?
2021. ápr. 4. 14:26
 1/10 anonim ***** válasza:
35%
Akik szellemi munkát végeznek
2021. ápr. 4. 14:26
 2/10 anonim ***** válasza:
60%
"Az értelmiség egy társadalmi réteg. Az értelmiségi általános értelemben szellemi pályán dolgozó embert jelent."
2021. ápr. 4. 14:27
 3/10 anonim ***** válasza:
0%

Akkor a kamionsofőr is értelmiségi?

Mert munkája nagyobb része szellemi.

2021. ápr. 4. 14:30
 4/10 anonim ***** válasza:
70%
Szerintem aki haladó, progresszív. Egy másik értelmezésben diplomás, és az emberek általában ennek a szinonímájaként használják szerintem.
2021. ápr. 4. 14:34
 5/10 anonim válasza:
27%
2021. ápr. 4. 14:40
 6/10 anonim ***** válasza:
62%

Eléggé megkopott már ez a kifejezés. A "régi világban", mondjuk a két háború között még az érettségi is nagy dolog volt, egyetemet pedig tényleg csak a kiváltságos réteg végezhetett. Nem mondom, hogy az jó volt, mert nyilván sok tehetséges, veleszületetten intelligens ember társadalmi okok miatt nem jutott az egyetem közelébe, illetve akiknek megadatott ez a lehetőség, nem voltak automatikusan méltóbbak rá. Mégis, akkoriban az egyetemet végzett réteg magasan képzettebb és műveltebb volt, mint a népesség döntő zöme.

Azóta a felsőfokú képzés tömegcikk lett, ezért nem is nevezhető mindenki automatikusan értelmiséginek (a szó eredeti értelmében), akinek diplomája van. Hozzáteszem, viselkedhet értelmiségiként olyan ember is, aki nem végzett egyetemet, de széles látókörű, kíváncsi, igényes, intelligens. Ilyen is van.

2021. ápr. 4. 14:42
 7/10 anonim ***** válasza:
0%
azokra, akiknek van egy diplomája valahonnan, és ettől kicseszettül műveltek és mindenek felett állók lesznek. mondjuk lehet, hogy közben soha egy könyvet sem olvastak el, és egy zeneszerzőt vagy festőt nem tudnak felsorolni, de ettől ők még nagyon művelt és finom emberek.
2021. ápr. 4. 14:42
 8/10 anonim ***** válasza:
50%

"Sajátosságai: magas (felsőfokú) iskolai végzettsége van; hivatásszerűen és rendszeresen részt vesz a társadalom (állam, gazdaság) irányításában és szervezésében; az információs anyag birtokában és annak mobilizálásával biztosítja a termelés műszaki-technikai fejlődését; a korábbi társadalmak által felhalmozott szellemi értékeket közvetíti; a tudomány, a művészetek stb. területein önálló alkotótevékenységet fejt ki, új értékeket hoz létre. - Az értelmiség tevékenységében különösen fontos tényező a szakmai és a hatalmi elem aránya és viszonya."

/wikipédia/

2021. ápr. 4. 14:47
 9/10 anonim ***** válasza:

Sokféle értelmezése létezik, én annyival kiegészíteném - amit amúgy sok helyen nem is láttam még leírva -, hogy:

Az életnek az összefüggéseit nagyon jól megérti és képes folyamatokban, rendszerekben gondolkodni, amelyeket át is lát.

És sok mást lehetne leírni még de ez a legfontosabb szerintem.

2021. ápr. 4. 17:58
 10/10 anonim ***** válasza:
#1-2 Köszi:D Nem is tudtam, hogy az vagyok.
2021. ápr. 4. 22:32

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!