Most mi van a vendéglátósokkal? Tényleg ekkora a baj? Én nem látom, hogy bárki tönkrement volna.
A helyek és annak tulajai nem mennek tönkre a fentebb említett okokból, szerintem inkább a személyzetről van szó.
A pincéreknek, pultosoknak nincs munkájuk, nekik nincs ennyi tartalékuk hogy éveket kibírjanak bevétel nélkül.
A vendéglátás elég általános fogalom.
Ott vannak a kocsmák és kávézók: nekik tényleg kampó. A kávézók még talán dolgozhatnak elvitelre (ha nagyon jó helyen vannak), de egy kocsma mit tehet? Áruljon üveges sört? Engedélye sincs rá, meg a nagyobb boltok alá úgysem mehet árban. Ráadásul az ilyen egységek nagyon nagy részénél bérelt a helyiség, és nem minden bérbeadó megy bele abba, hogy ilyenkor kevesebbet kelljen fizetni vagy következmények nélkül fel lehessen bontani a határozott idejű szerződést. De ha lehetne, akkor is valahol tárolni kéne a berendezést és az újranyitás is kétséges, ha a tulaj éppen másnak adná a helyet. Szóval ha szeretne újranyitni a tulaj, van egy jelentős fix kiadás mindenféle bevétel nélkül.
Van ismerősöm, aki ebben a cipőben jár. Volt egy korrekt helye, remek alkalmazottakkal, jó hangulattal, tisztességes vendéglátással (soha senkit nem húztak le). Szerencséje van, magát el tudja tartani más melókat vállalva, a csökkentett bérleti díjat is ki tudja ebből és a tartalékaiból gazdálkodni, de bevétel nélkül alkalmazottakat végképp nem tud fizetni (szerencsére ők is találtak más munkát), úgyhogy nem tudja, ha egyáltalán kitart a nyitásig, vissza tudja-e hívni őket. Pultost lehet találni, de jó és tisztességes pultost már nagyítóval kell keresni, pedig nélkülük nem lesz ugyanaz a hely. Ja, és egyáltalán nem él nagy lábon, nem veret, csak próbált mindig is tisztességes munkából tisztességesen megélni.
Egy másik, jóval felületesebb ismerős: kopasz vendéglátós nagy autóval. Meglepetés: egyetemi büféket és menzát visz. Vitt. Nem egetverően elszállt árakon, jó minőségű ételekkel. Egy éve már semmit. Nulla bevétel, a pénze áll az eszközökben (hűtők, kávégépek, konyhai berendezések), amiket most ráadásul el sem tud adni, mert senki nem keres ilyesmit. Nyilván vannak tartalékai, azokat éli fel, de az alkalmazottait ő is kénytelen volt elbocsátani.
Ami az éttermeket illeti, nekik már van mozgásterük a kiszállítással, de az sem leányálom. Egyrészt a bérleti díjat nekik is ki kell fizetniük, úgy, hogy a vendégtér üres. Másrészt az általános recesszió őket is sújtja, általánosságban kevesebben rendelnek ételt, mint ahányan étterembe/kifőzdébe jártak a "boldog békeidőkben". Ez nem mindenkit érint egyformán, a "kiszállításbarát" pizza pörög, de mondjuk egy kisebb kifőzde számára nem biztos, hogy jut elég megrendelés. Ráadásul a nagy kiszállító hálózatok (Netpincér, Wolt) elég rendesen kihasználják a helyzetet, és elég erős jutalékot legombolnak a vendéglátóstól, a megrendelő által fizetett szállítási díj mellett. Nyilván egy kis kifőzde, ami a 700 Ft-os babfőzelékből élt, nincs azzal kisegítve, hogy a vendég kábé ugyanekkora szállítási költség mellett online is megrendelheti - ha meg megtenni, a kifőzdéstől is legombolna 300 Ft-ot a szállító.
Szóval a kisebb cégek tényleg a tönk szélén állnak, vagy azon is túl, néhány szerencsés kivételével. Ha tartalékolt is valaki, egy hely fél évnyi bérleti díja önmagában hatalmas összeg, bőven elviszi a félretett pénzt. Nyilván vannak olyan vállalkozók, akiknek saját helyük van, vagy meg sem érzik ezt az összeget, de ők a kisebbség. És akkor az egészen "kis halakról", az alkalmazottakról még szó sem volt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!