Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért gondolják az emberek...

Miért gondolják az emberek azt, hogy az ügyvédek nagyon gazdagok?

Figyelt kérdés

Néha szokott lenni egy kis fogalomzavar, ezért gyorsan tisztázom. Ha valaki elvégzi a jogot, akkor jogász lesz. Ha valaki jogász, akkor lehet ügyvéd, bíró, ügyész, céges jogász, közjegyző, végrehajtó, hivatalnok állami vagy önkormányzati szervnél, diplomata stb. Az ügyvéd az a személy, akinél pl. meg lehet kötni az ingatlan-adásvételt, képviseli a feleket vagy a vádlottat a bíróság előtt. Ezt így azért írtam le, mert sokszor hallom, hogy a jogászokra úgy általában mondják, hogy ügyvéd. Holott az ügyvéd csak egy fajta jogász.

És most jön a kérdés fő része. Sokan azt gondolják, hogy az ügyvédeknek jól megy. A valóság nem teljesen ez. Tavaly tavasz végén megjelent egy Qubit cikk, majd ezzel kapcsolatban egy pesti ügyvéd cikke az Azonnalin. Mindkét cikket linkelni fogom a leírás végére. Ezek a cikkek alapvetően arról szólnak, hogy egy átlagos magyar ügyvéd fizetése kb. 300-350 ezer forint között van havonta. Mindkét cikk utal arra, hogy ez valószínűleg újdonságként hat az olvasókra.

Én is a jogi szakmában dolgozok, csak nem ügyvédként, hanem céges jogászként az egyik multinál. Nálunk jobbak a fizetések, erre nem panaszkodok. Sokszor azonban azt tapasztalom, hogy nem szakmai körökben, hanem rokonok, ismerősök lenéznek azért mert nem ügyvéd vagyok, hanem céges jogász, holott sokkal jobban keresek, mint egy ügyvéd. Ilyeneket mondtak már nekem egy párszor "Majd eljön az idő, amikor te is úgy érzed, hogy itt az ideje, csinálni kell, pénzt keresni, elmész ügyvédnek. Nagyon jó lesz". Meg emlékszem, hogy amikor pályakezdőként felvettek a munkahelyemre, hogy fintorogtak, meg mondták, hogy az én tudásommal simán lehetnék ügyvéd is.

Nem tudom, hogy miért, de van a társadalomban egy olyan kép, hogy az ügyvédek nagyon durván jól keresnek. Céges jogászként jóval többet, sokkal kevesebb munkával viszek haza, mint egy ügyvéd. Beszélgetek volt évfolyamtársakkal, akik ügyvédként dolgoznak, ők is alátámasztják, hogy tényleg nagyon gyengék a fizetések. Nagyobb nemzetközi irodákban jobban fizetnek, de ott 10-14 órát kell dolgozni naponta. Kb. én napi 8 órával viszem haza ugyanazt a pénzt, mint a legjobb ügyvédek napi 10-14 órában.

Egyébként az ügyvédi társadalom nagyon felhígult. Magyarországon kb. 12 000 ember dolgozik a szakmában, egész Ausztriában 6 000 fő. Budapesten van annyi ügyvéd, mint egész Ausztriában. Hogy felhígult a szakma az sok mindenben megnyilvánul. Van, hogy képviselem a céget bíróság előtt, de látom, hogy sok ügyvéd már évek óta nem tanulja az új jogszabályokat. Stb.

A társadalomban pedig van egy olyan kép, mintha az ügyvédek még mindig komoly emberek lennének, akik nagyon jól keresnek.

Gondoltátok volna, hogy az ügyvédek nem keresnek jól és a szakmai színvonal egyre csak romlik?

Itt a két cikk:

[link]

[link]

2021. febr. 16. 21:18
 1/9 anonim ***** válasza:
97%
Mert ők az amerikai filmes ügyvédekre gondolnak, akik óránként 200 dollárt keresnek és fényűző irodában fölényeskednek az ügyfelekkel. Sokan keverik a filmeket a valósággal.
2021. febr. 16. 21:21
 2/9 anonim ***** válasza:
82%

Belinkelnéd azt is, hogy kb mennyit keres egy közjegyző?!

(Napi 5- 10 millió Ft)

2021. febr. 16. 21:22
 3/9 A kérdező kommentje:
2-es. Teljesen igazad van! Közjegyzők, végrehajtók nagyon jól keresnek, ezt elismerem. Én konkrétan az ügyvédekről írtam. Két különböző szakma.
2021. febr. 16. 21:24
 4/9 anonim ***** válasza:
90%
2# napi 500 de 100 ezret sem .
2021. febr. 16. 21:26
 5/9 anonim ***** válasza:
96%
Aha. Szegény főnököm aki ügyvéd. Nem értem, hogy lehet háztartási alkalmazottja.
2021. febr. 16. 21:27
 6/9 anonim ***** válasza:
94%

Sztár ügyvédekre gondolnak. Bár akit ismerek bojtár korában keresett 300-at. Kérdeztem tőle, hogy az irodában a többiek mennyit keresnek: min. 1 milcsi netto.

Egyébként nem sztárügyvéd egy teljesen sima ügyet -az illető ártatlan volt- 300 ezerért vállalt.

2021. febr. 16. 21:30
 7/9 anonim ***** válasza:
89%
Háztartwsi alkalmazottja teljesen hétköznapi embereknek is van.. mérnök, orvos stb... nem olyan különleges dolog az..
2021. febr. 16. 21:31
 8/9 A kérdező kommentje:
Nekem van olyan ismerősöm, aki ezeken a területeken dolgozik (közjegyző, végrehajtó stb.) Pár hónapja beszéltünk, kb. 2-3. Ő akkor úgy mondta, hogy a havi nettó árbevétel, vidéki megyeszékhelyen 16 millió volt nekik. De ebből lejön még az irodabérlet, meg 8-10 alkalmazott járulékai, fizetése. Még így is jól keresnek. Lehet, hogy évi szinten megvan 80-90 millió haszon. De ugye ők közjegyzők meg végrehajtók. Ez a kérdés konkrétan az ügyvédekről szól. Azért írtam ki, mert az ügyvédséggel van egy olyan általános vélekedés, hogy ők nagyon durván jól keresnek.
2021. febr. 16. 21:34
 9/9 anonim ***** válasza:

Olyan ez is, mint az orvosok istenítése és kitömése hálapénzzel, hogy jól bánjon velünk/rokonnal. Attól még nem lesz se jó szakember, se emberségesebb, mert orvos.

Példa erre a helyi háziorvos, akit szintén istenítenek de még a székéből se tud felkelni, hogy ránézzen az emberre és az asszisztensével csináltat mindent, miközben ő sokszor be se megy. Ugyancsak sikeresen futtat egy egészséges életmódos piramisjátékot, amit a rendelőjében árul a csillogó szemű öregeknek jó drágán.

A valóság az, hogy rengeteg rossz, a pályára alkalmatlan orvos van, csak még mindig az él a köztudatban, hogy orvos = isten. Köszönhető ez annak is, hogy a társadalmunk öregszik és őket nagyon be lehet hülyíteni ezzel a heti túrájukon a rendelőkbe.

2021. febr. 17. 09:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!