Napi 1-2 sörtől tényleg alkoholista leszek?
Ember. Ez a mondat:
"De hogy lehet úgy élni hogy valaki nem iszik nem értem."
Nem arulkodik kicsit? Most 1-2 sor. 1-2 even belul emelkedik ez a mennyiseg.
Nincs olyan hogy szokas ha addiktiv szerrol beszelunk. Nagyon buta vagy mar megbocsáss. Ha minden reggel almat eszek nem fogok rafuggni. Miert? Semmi köze nincs ahhoz hanyszor, vagy mennyit eszek belole hanem mert NEM ADDIKTIV.
Ezzen szemben az alkohol az. A fu, drogok, kave is az lehet. Az opium szarmazekokrol ne is beszeljunk (ezek egyebkent a legaddiktivabbak).
Nincs olyan hogy "szokasbol" mindennap megiszok 2 sort. Miert? Mondhatom ezt nyugtatass kepp, de az a helyzet hogy ha nem issza meg azt a 2 sort zavarni fogja. Ilyen kis mertekben nem fog jelentkezni semmi komoly (remeges stb) de eszebe fog jutni, vagy lehet hogy ezen fog jarni az agya:)
Szerintem pedig te vagy buta, és neked még megbocsátanod sem kell. Általánosítasz, egy bizonyos típusú emberből indulsz ki. De én konkrétan ismerek olyat, aki ha tehette, minden nap ivott egy sört. Most viszont két éve, idős korára, el kellett kezdenie gyógyszert szedni, ezért már nem iszik minden nap, de még csak minden héten se alkoholt és kicsit sem hiányzik neki. Pedig nem 2 hanem legalabb 20 évig ivott majdnemhogy napi rendszerességgel egy sört vacsora mellé. És nem növekedett évek előrehaladtával sem a sör mennyisége és a hiánya sem okozott gondot. Vagyis neki a szokása nem vált függőséggé.
Az, hogy valaki minden nap iszik egy kis alkoholt, nem feltétlen függőség és nem is feltétlen alakul át azzá.
Jo ezt probald meg megmagyarazni az orvosoknak, novereknek meg ugy amblokk az egészségügynek, az eu szaklapoknak, konyveknek es egyeb orvosi kutatasoknak jo?
Mindenkinel igy kezdodik csak az mas hogy hogy vegzodik;) okoskodhatsz nyugodtan de 0 ervvel meg ilyenekkel dobalozva hogy "szokas" hogy megiszik valaki 1-2 sort egy nagy butasag. Mert szerinted a verbeli alkoholistak amugy hogy kezdik? Volt mar parral dolgom. Ja Te azt hiszed azok mar sorben es palinkaban fogantak meg? Hat kepzeld ott is 1-2 sorrel indul. Nyilvan van aki tudja ezt tartani (ettol fuggetlenul alkoholista), van olyan aki leszokik vagy magatol vagy elvonoval, es van akikből lesz a tipikus csaladveros modell, vagy a teljesen lecsuszott, az utolso filleret is piara kolto alkoholista. Csak az egyik szembetuno, mig a masok rejtett, vagy nem latszik. Ezért mondjak hogy Mo. 3/4-e alkoholista.
Inkabb Te vagy buta mert TE vagy az aki 1 emberbol indul ki. Ha en is igy tennek, akkor a falu vegi kocsmatoltelekekkel peldaloznek, de nem. En altalanossagban beszelek rola, mivel ez van ha latod ha nem Mo.-n. (mondjuk tenyleg nem ertem Te vagy az aki 1 fajta emberből indul ki 😂😂 plane hogy azt hiszed mindegyik ilyen kis szende).
Nem egy emberből indulok ki, hanem egy példát írtam le. A munkádból kifolyólag csak egy fajtával találkozol, ezért innentől kezdve mindenki olyan...
Igen, nagyon sokan, sőt lehet, hogy a többség nem tud mértéket tartani és függővé válik napi 1 sörtől, de nagyon sok olyan is van, akik pedig nem. Ez elég erős csőlátás... Én csak ezzel találkozom, akkor csak ez létezik. Hülyeség. Mindenre van példa. Nem is egy. És amíg valakinél nem alakul ki testi és vagy lelki függőség, addig az nem függőség, csak lehet, hogy azzá válik, de nem biztos.
Én rendszeresen iszok sört, de idővel nem többre, hanem egyre kevesebbre vágyok, de az legyen jobb féle, illetve egyre többször inkább alkoholmentest iszok, mert viszonylag kevés alkoholt is megérzek már.
Jelenleg jellemzően hétfőn, kedden csak alkoholmentes, néha kedden fél alkoholos, fél alkoholmentes (feleségemmel felezünk), szerdán fél vagy 1 alkoholos, csütörtökön semmi, péntek-szombaton egsütt fél üveg bor, vasárnap 1 sör. Korábban volt idő, amikor mindennap megvolt az 1-1 sör, volt hogy 2.
Egyébként nagymamám egész életében minden nap ivott, de csak keveset. Tehát jellemzően egy feles pálinka, vagy 2 deci bor, de az elmúlt 10-15 évben már inkább csak bor. Soha nem növelte az adagot, öregedve inkabb csak csökkentette. Mikor kórházba került, majd idősek otthonába, ott kibírta napi ital nélkül, az idősek otthonába mondjuk mostanaban alkalmanként iszik bort, mert küldünk neki, de napi szinten jelenleg nem megoldható.
Nagypapám míg élt, szintén ivott 1-1 pohár bort naponta, többet cdak alkalmakkor, de soha nem volt részeg.
Szóvla két példa, hogy abból, hogy van aki növelte az adagot, nem következik, hogy mindenki.
Itt nem 1 poharkarol beszelunk. Par deci jo hatassal van a szervezetre is. De ez kb semmi.
Szerinted hogy kezdodik a durva alkoholizmus egyebkent?
27:
Hibás az ok-okozati összefüggésed, mert abból indulsz ki, hogy a durva alkeszok hogyan kezdték, nem pedig abból, hogy aki ivott valamennyit naponta, azok közül mennyi letta durva alkesz. Ugyanazt a hibát követed el gondolkodásban, mint az ezerszer megcádolt kapudrog elmélet hirdetői, akik abból indultak ki, hogy mivel a keménydrogosok könnyű drogokkal kezdték, ezért törvényszerű, hogy aki füvezik, majd heroinozni is fog. Pedig nem feltétlenül.
Megjegyzem másik nagypapám például viszonylag durván alkesz volt, na ő nem így kezdte, ő már fiatalon is sokat ivott.
Hat igen. Miert neked mi szamit durva alkoholizalasnak? Nekem mar a napi szintu fogyasztas is (1-2 decit nem számolva) ,mivel en kb havi szinten ha iszok, vagy házibuliba, de eszembe nem jutna napi szinten vagy kicsit gyakrabban alkoholhoz nyulni (meg szerintem mas embernek sem).
Enis tudok peldakat mondani. Haverom fuvel kezdte de mindent kipróbált. Nem mondom hogy kemeny drogfuggo lett, de a fure rafuggott, jelenleg nincs neki ez az egyetlen ami meggatolja. Le tud allni, ettol fuggetlenul nem mondon ra hogy nem drogfuggo. Ez van. Tenyek.
Nyilvan az alkoholizmus nem mindig csak attol fugg hogy szeretjuk e a piat vagy sem, de en az utolsó szenny emberekre gondoltam, akik a gyerekeiktől is sajnaljak a kaja penzt, mert a pia és a cigi fontosabb.
29:
"Hat igen. Miert neked mi szamit durva alkoholizalasnak? Nekem mar a napi szintu fogyasztas is (1-2 decit nem számolva) ,mivel en kb havi szinten ha iszok, vagy házibuliba, de eszembe nem jutna napi szinten vagy kicsit gyakrabban alkoholhoz nyulni (meg szerintem mas embernek sem)."
Élettanilag jól megbecsülhető, hogy mekkora mennyiség rendszeres fogyasztása okoz hosszútávon zsírmájat, ami kb. naponta 1.5 sör felett van férfiaknal, 1 nőknél. De amúgy ha hazibuliban lerészegedsz, az egészségügyileg károsabb, mint ha egész hét alatt fogyasztottad volna el ugyanazt a mennyiséget.
Viszont te nem csak ezt allítottad, hanem azt, hogy ha valaki egy kis mennyiséget rendszeresen megiszik, az növelni fogja. Hát ez egyáltalan nem törvényszerű, írtam is rá rengeteg olyan példát, ahol nem ez történt, sőt a legtöbben inkább csökkentik ahogy öregednek.
"Enis tudok peldakat mondani. Haverom fuvel kezdte de mindent kipróbált. Nem mondom hogy kemeny drogfuggo lett, de a fure rafuggott, jelenleg nincs neki ez az egyetlen ami meggatolja. Le tud allni, ettol fuggetlenul nem mondon ra hogy nem drogfuggo. Ez van. Tenyek."
Megint az implikáció felcserélésével érvelsz. Az én baráti társaságomban meg volt jópár füves, ma 30-as éveik közepén egyik sem füvezik. Nem volt egy hirtelen leszokás, vagy ilyesmi, csak változott az életük, változtak a szokásaik. Ahogy amúgy a legtöbben alkoholt is sokkal kevesebbet fogyasztanak.
Amúgy meg szólok, hogy az anekdotikus érvelés, főleg ha kizárólagos dolgot akarsz levezetni belőle, nagyon messze áll a tények világától.
"Nyilvan az alkoholizmus nem mindig csak attol fugg hogy szeretjuk e a piat vagy sem, de en az utolsó szenny emberekre gondoltam, akik a gyerekeiktől is sajnaljak a kaja penzt, mert a pia és a cigi fontosabb."
Ott már nem csak az alkohol fogyasztás a gond. Mert amúgy elég sok gazdag alkoholista is van, akinek nem jelent gondot megvennie a piát, de ők is karosak tudnak lenni a környezetükre, csak máshogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!