Miért hordanak sokan ott is maszkot, ahol nem kötelező?
Budapesti vagyok. Nincs kedvem utánanézni, hogy abban a kerületben, ahova éppen megyek, kötelező-e mindenhol, ha nem mindenhol, akkor konkrétan melyik téren, utcában az. Amíg nem volt kötelező mindenhol, addig is zömében rajtam volt az utcán is, mert egy 5 perces átszállásra nem veszem le, kényelmesebb, ha rajtam van, nem kell fogni vagy a csuklómra tenni (ezzel a koszos kezemmel összefogdosva a maszkot és magamat is).
Amúgy bizonyos textil maszkok, amik nem fullasztanak, rajtam is felejtődnek.
A KN95-öt is képes vagyok megszokni, csak akkor fullaszt, ha lépcsőzöm, sietek, egyébként az is rajtam felejődhet.
Nagyrészt nem a hidegtől lehet "megfázni". A hűvös időben a zárt térbe terelődnek, zsúfolódnak az emberek, ahol ráadásul nem is szellőztetnek az emberek, így kiválóan tudnak terjedni a náthavírusok és az influenzavírusok. Ezeket pedig bakteriális felülfertőződés követheti. Viszont ez a borzalmasan erős fűtés (konkrétan a 24-27 fok közötti tartományra gondolok) lakásokban, irodákban, bevásárlóközpontokban tönkrevágja az emberek hőérzetét, ezen túl nem egyébként se egészséges és pazarlás is.
Tömegközlekedésen, áruházakban, bevásárlóközpontokban szívem szerint örökre megtartanám a maszkot, mert lassítja, nehezíti a náthavírusok, influenzavírusok, hászós-hasmenős vírusok terjedését. Én is észrevettem, hogy nem voltam náthás, hörghurutos (nálam sok esetben az lesz belőle), amióta maszkot kell viselni. Ráadásul a környezetemben se olyan nagy a köhögők, tüsszögők aránya, mint korábban bármelyik ősszel-télen.
En minden januárban elkaptam valami ágynakdőlős szart, kiveve iden: boltba ugyanúgy járok.
Szerintem nem olyan nagy baromsag ez a maszk mint amennyire egyesek hisztiznek miatta, én remélem, hogy a téli divat részet fogja képezni.
Mert csökkenti a fertőzés kockázatát /akár covid, akár a többi ilyenkor szokásos/. Az utcán is előfordulhat, hogy közel vagy valakihez, mert kb azonos tempóban mentek, ilyenkor a hátrább lévő elég sok olyan levegőt szív be, mint amit az előtte menő fújt ki, még nem érkezik lehullani vagy felhigulni a fertőző részecske.
Télen kifejezetten jó érzés is, hogy nem fagy le az orrom.
Van vagy 10-13 maszkom 6-7 típusból. 2 olyan volt, ami akadályozott, a többit gyorsan megszoktam, nyilván ezeket hordom.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!