Miért tabu az embereknek a fizetésükről és a pénzügyeikről beszélni?
Már maguk a munkáltatók sem árulják el, hogy hol mennyit lehet keresni egy-egy álláshirdetés során, mindenhová "versenyképes" és "kiemelkedő" bérrel veszik fel az embereket (függetlenül attól, hogy ez valójában kiemelkedő bért vagy éppen minimálbért takar). Ha felveszik az embert, akkor is titkolni kell (ha jól tudom ez szabályozás), hogy a másik ember mennyit keres, pozíciótól függetlenül.
Persze nem csak a munkáltatók hozzáállása ilyen, hanem a dolgozóké is. Nagyon sokan nem beszélnek a pénzügyeikről se otthon, se máshol. Szülők nem mondják el akár a tinédzser gyereküknek se a "családi kassza" részleteit, mennyit kell dolgozni mennyi pénzért, hogyan működik az adózás, mennyi a levonás, mire mennyit költenek, pedig ezáltal a fiatalok betekintést nyerhetnének a valóságba. A gyerekek sok esetben szintén nem mondják el mennyi pénzt keresnek, esetleg amíg otthon laknak és pl. csak diákmunkát végeznek. De más emberek sem beszélnek egymással a bérükről, félnek, vagy ha nem is félnek, de nem hajlandóak sokszor elmondani, hogy mennyiért vásárolnak lakást, festményt, ingatlant, ingósságot, autót, motort vagy éppen mennyi megtakarításuk van (ha van), mibe fektetik, milyen biztosításuk van, stb. Sőt, ha valaki elmondja, nem egy esetben még rá mondják azt, hogy nagyzol, felvág.
De mi az oka annak, hogy nálunk jóformán tabu a pénzügyekről beszélni?
Nálam a pénzügy tabu, kábé annyira személyes mint ha egy nőtől megkérdeznéd hány éves, hány kiló és mekkora a mellmérete, egy férfitól meg mekkora a farka és meddig bírja az ágyban.
Pénzügyeimről csak a családom tud.
Másik ok amiért nem kőtöm mások orrára a pénzügyi helyzetemet az irigység. Sokszor az ugyanolyan végzettségű emberek képesek összeveszni azon, hogy az egyikük havi 10 ezerrel többet kap, mint a másikuk ugyanazért a munkáért. Pedig csak az egyik igénybeveszi a családi adókedvezményt míg a másiknak nincs gyereke.
Több dolgot kellene különválasztani.
A pénzügy alapvetően magánügy. Ezt el kell fogadni. De rátapintottál a végén, az emberek ítélkeznek, így teljesen jogos, hogy a többség inkább nem mond semmit.
Az, hogy mennyiért vesznek fel valakit alku tárgya a legalsó szintek kivételével. Ezért sincs megadva előre a bér. Nagyban függhet az adott pályázó kompetenciáitól, mit tud kialkudni magának.
Az viszont probléma, hogy a gyerekek nem tanulnak a pénzügyekről. Ez az oktatási rendszer hibája is. De a szülőké is.
Ha tetszik ha nem, a pénz körül forog az élet. A pénz a legfontosabb! Már nem akkor ha van, hanem akkor ha nincs... Persze, az okostelefonról pötyögve írhatnék egy kis monológot, hogy a pénz nem számít, és nem is érzem úgy hogy ez most központi téma lenne az életemben. De ha neadjisten kéne egyedül bérelnem egy albit, mellé a kaja, mellé a kocsi, mellé a rezsi, és akkor még nem szórakoztam, nem vettem egy ruhát se, nem mentem el kozmetikushoz, vagy randizni, de már ott elbukna a dolog hogy a rezsi is épphogy kijön, nem lenne akkora a pofám hogy nem számít a pénz...
Emiatt a társadalmi berendezkedés miatt sokak elnek frusztrációban, mert meg kell nézni minden forintot hogy hova tesznek. Ráadásul ezt sokan úgy szenvedik el, hogy nem képzetlenek, és dolgoznak rendesen.
Na ha nekem nettó 210ből kéne kijönni, és megtudnám hogy a munkatársam ugyanazért a munkáért, neadjisten kevesebb energiabefektetésért, vagy csak mert farok van a lába között, egy ötvenessel többet keres, kitörne a III.vh. na ezért nem beszélünk a pénzről. Mert mindenki úgy érezné hogy megérdemli a többet, és a legnagyobb konfliktus forrás.
Nekem erről mindig a Hyppolit c. film azon jelenete jut eszembe, ahol a lakáj (Csortos Gyula) csak annyit mond, amikor a korábbi béréről érdeklődnek:
"a gróf úr házában nem volt szokás anyagi természetű dolgokról beszélni". ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!