Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogy lehet az hogy nem ismerek...

Hogy lehet az hogy nem ismerek ekkora számok mellett egy halottat se?

Figyelt kérdés
A számok napról napra nőnek plusz 100al, 2697 idáig az elhunytak száma, ami azt jelenti hogy egy halottnak élete során legalább 500 ismerőse van aki tud róla ha meghalt. Azaz ennyi halottnak 2697.500, az 1 348 500 embernek kellene ismernie koronavírusban elhunytat. Lélegeztető gépeset sem ismerek. Azaz ha őket is hozzá adjuk, akkor tegyük fel hogy van kB 500 a lélegeztetőgépen, az halottakkal együtt kB 3000szer 500 ami 1 500 000 embernek kellene ismernie elhunytat vagy lélegeztetőgépeset, fura ez. Természetesen nem vagyok vírus tagadó csak hihetetlen. Se én és se az ismerőseim (rokon család szomszéd falu város munkatárs egyéb) nem ismernek se halottat, se lélegeztető gépest. Hogy lehet ez?

2020. nov. 11. 19:12
1 2 3 4 5 6
 31/51 anonim ***** válasza:
63%

Örülj neki b+.

Vannak jobban érintett területek, illetve jobban érintett ágazatok, munkakörök.

Ha nagyon szeretnéd tudni, akkor én ismerek olyat, akit a covid vitt el (boltos, 50-es, krónikus beteg). A tünetes pozitív ismerősöket (már akiről tudok), már nem számolom. A tünetmenteseket végképp nem.

Eü. területen dolgozom, de nem betegellátásban. Az ismeretségi kör túlnyomó része szolgáltatási szektorban, szinte folyamatosa emberek között voltak eddig.

Megyeszékhely.

2020. nov. 11. 21:19
 32/51 anonim ***** válasza:
65%

#15:

Bálint Gazdát k*rvára nem a kovidkabacikátok vitte el, csak szegényre őrá is ráragasztották, csakhogy aztán a családja megcáfolta ezt az utolsó negatív tesztjével, nem kéne minden hülyeséget elhinni.

2020. nov. 11. 22:20
 33/51 anonim ***** válasza:
70%

A matekod ezer sebből vérzik, kérdező. Binomiális eloszlással tudod ebben az esetben kiszámolni, hogy adott ember kiválasztása esetén mekkora eséllyel lesz köztük halott.

A mai számok alapján:

Az ország lakossága: 9 772 756 fő (2019. január 1-jén, ennél frissebbet nem találtam)

Ebből elhunyt: 2784

Itt elolvashatod a binomiális eloszlást: [link]

A képletben: p=elhunyt/lakosság, n=100 (ha mondjuk 100 ismerősöd van), k=1. Ebből az jön ki, hogy 2.76% annak az esélye, hogy a 100 ismerősöd között van egy elhunyt. Szerintem ez nem olyan sok.

2020. nov. 12. 17:39
 34/51 anonim ***** válasza:
72%
Budapesten egy egyetemen dolgozok. Itt halt meg professzor, van lélegeztetőn tanár és több kollegám és családtagja is fertőzött (kancellária). Egyéb ismerettségi körben is van 40-es halott, illetve aki több hete van kórházban (30-as, hegyeket mászik).
2020. nov. 13. 21:28
 35/51 anonim válasza:
100%

Nekem két dolog jutott eszembe a kérdéssel kapcsolatban.

1) Túlnyomórészt idősek halnak bele a vírusba, akiknek kapásból nincs ennyi ismerősük, mert nagyobb eséllyel halott az ismerőseiknek egy jó része, sokan "elmagányosodnak" idős korukra.

2) A napi 100 halott soknak tűnhet, ha mindig bejelentik, azaz felhívják rá a figyelmet, de Magyarországon eddig átlagosan 350 ember halt meg naponta. Ez most valószínűleg az őszi-téli időszakot tekintve növekedni fog, de a lényeg, hogy a valós napi halálozás eddig is magasabb volt, mégse halnak sorra az ember ismerősei jó esetben.

2020. nov. 13. 23:43
 36/51 A kérdező kommentje:

Valaki írta hogy

Örülj neki b+. Hát nem örülök neki mert így nem tartom hitelesnek a számokat. Nem jön ki statisztikailag ja és a kérdés kiirása óta is haltak meg és azóta sem ismerek

2020. nov. 14. 17:15
 37/51 Tevenyereggyarto ***** válasza:
80%

“Hát nem örülök neki mert így nem tartom hitelesnek a számokat. Nem jön ki statisztikailag”

Én egy ismerősömről sem tudok ,hogy repülőgép balesetben meghalt volna pedig rengeteg repülőgép zuhan le. Tehát a statisztikák smafuk, a repülők nem is tudnak lezuhanni.

Érthetően elmondták ,hogy egyrészt a halottak zöme idős akiknek már nem túl nagy az ismerettségi körük illetve nem egyenletesen oszlik el az országban a vírus sem, van ahol súlyosabb a helyzet van ahol nem annyira, egy-egy eldugottabb helyen pedig nincs is. Nekem meg több ismerősöm és családtagom is elkapta, változó kinek a szervezete ,hogy viselte de a többségük rosszabbul mint a szezonális influenzát. Tágabb ismerettségi körben akadt pár haláleset is.

2020. nov. 14. 17:26
 38/51 anonim ***** válasza:
85%

Kérdező, többen is leírták, hogy matematikailag egy baromság az egész, amit levezettél, de látom, egyik füleden be, a másik füleden ki...

A 33-as válaszban ott van, hogy 2,76% az esélye, hogy ismersz halottat, ha 100 ismerősöd van.

Hipergeometrikus eloszlással lehetne még számolni, azzal se kapnál sokkal nagyobb számot. A kedvedért kiszámoltam, 2,8% az esélye, hogy a 100 ismerősöd között van 1 halott. Ez neked olyan baromi sok? 1000 ismerős esetén is még mindig csak 25% körül van.

Eleve milyen feltételezés az, hogy minden halottnak van 500 ismerőse, akik mindannyian tudják, hogy meghalt az illető? Én pár napja tudtam meg, hogy az egyik tanárom öngyilkos lett 2 éve.

Egyébként hipergeometrikus eloszlással jobb számolni, most hogy így átgondoltam, mert az visszetevés nélküli mintavételre jó.

2020. nov. 14. 17:40
 39/51 anonim ***** válasza:
72%
A kérdező ugyanolyan gyíkember és konteo hívő, mint bármely más vírustagadó, csak indirekt, álérdeklődő módon tette fel a kérdést. Leleplezi saját magát a válaszaival...
2020. nov. 14. 18:19
 40/51 A kérdező kommentje:
Igen valóban igaz valamennyire amit írtok és létezhet "átfedettség" is a dologban. Tehát ha Jani és Pisti ismer halottat akkor lehet hogy ugyanazt a halottat ismeri ugyanabból a városból. Illetve ha meghal 2 illető az hasonló helyen lakóhelyén vagy otthonban hal meg. De, arra a kérdésetekre hogy miért pont 500 ismerős. Nos, nyilván van akinek kevesebb, mert magányos vagy a falugondnokon kívül nem látogatja senki (Bár szerintem ők pont hogy nem is igazán tudják kitől elkapni, mert egy olyan aki otthonba van az jobban elkapja) meg van olyan is akinek több ismerőse van mint 500. Na már most, mondom... tegyük fel az a személy akinek a legkevesebb ismerőse van és meghal (legyen az csak egy 200 fős kis falu pl) egyből megtudja mindenki. Tételezzük fel mucsaröcsögén a 200 fős faluban meghal gizikenéni. Elkezdenek harangozni, az embereket érdekli ki halt meg ezért végül mind a 200 lakos megtudja egyből. Plusz lányai fiai unokáit értesítik ha van) És ez még tényleg csak a legkevesebb ismerősű gizinéni.
2020. nov. 14. 18:21
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!