Hogy lehet az hogy nem ismerek ekkora számok mellett egy halottat se?
Örülj neki b+.
Vannak jobban érintett területek, illetve jobban érintett ágazatok, munkakörök.
Ha nagyon szeretnéd tudni, akkor én ismerek olyat, akit a covid vitt el (boltos, 50-es, krónikus beteg). A tünetes pozitív ismerősöket (már akiről tudok), már nem számolom. A tünetmenteseket végképp nem.
Eü. területen dolgozom, de nem betegellátásban. Az ismeretségi kör túlnyomó része szolgáltatási szektorban, szinte folyamatosa emberek között voltak eddig.
Megyeszékhely.
#15:
Bálint Gazdát k*rvára nem a kovidkabacikátok vitte el, csak szegényre őrá is ráragasztották, csakhogy aztán a családja megcáfolta ezt az utolsó negatív tesztjével, nem kéne minden hülyeséget elhinni.
A matekod ezer sebből vérzik, kérdező. Binomiális eloszlással tudod ebben az esetben kiszámolni, hogy adott ember kiválasztása esetén mekkora eséllyel lesz köztük halott.
A mai számok alapján:
Az ország lakossága: 9 772 756 fő (2019. január 1-jén, ennél frissebbet nem találtam)
Ebből elhunyt: 2784
Itt elolvashatod a binomiális eloszlást: [link]
A képletben: p=elhunyt/lakosság, n=100 (ha mondjuk 100 ismerősöd van), k=1. Ebből az jön ki, hogy 2.76% annak az esélye, hogy a 100 ismerősöd között van egy elhunyt. Szerintem ez nem olyan sok.
Nekem két dolog jutott eszembe a kérdéssel kapcsolatban.
1) Túlnyomórészt idősek halnak bele a vírusba, akiknek kapásból nincs ennyi ismerősük, mert nagyobb eséllyel halott az ismerőseiknek egy jó része, sokan "elmagányosodnak" idős korukra.
2) A napi 100 halott soknak tűnhet, ha mindig bejelentik, azaz felhívják rá a figyelmet, de Magyarországon eddig átlagosan 350 ember halt meg naponta. Ez most valószínűleg az őszi-téli időszakot tekintve növekedni fog, de a lényeg, hogy a valós napi halálozás eddig is magasabb volt, mégse halnak sorra az ember ismerősei jó esetben.
Valaki írta hogy
Örülj neki b+. Hát nem örülök neki mert így nem tartom hitelesnek a számokat. Nem jön ki statisztikailag ja és a kérdés kiirása óta is haltak meg és azóta sem ismerek
“Hát nem örülök neki mert így nem tartom hitelesnek a számokat. Nem jön ki statisztikailag”
Én egy ismerősömről sem tudok ,hogy repülőgép balesetben meghalt volna pedig rengeteg repülőgép zuhan le. Tehát a statisztikák smafuk, a repülők nem is tudnak lezuhanni.
Érthetően elmondták ,hogy egyrészt a halottak zöme idős akiknek már nem túl nagy az ismerettségi körük illetve nem egyenletesen oszlik el az országban a vírus sem, van ahol súlyosabb a helyzet van ahol nem annyira, egy-egy eldugottabb helyen pedig nincs is. Nekem meg több ismerősöm és családtagom is elkapta, változó kinek a szervezete ,hogy viselte de a többségük rosszabbul mint a szezonális influenzát. Tágabb ismerettségi körben akadt pár haláleset is.
Kérdező, többen is leírták, hogy matematikailag egy baromság az egész, amit levezettél, de látom, egyik füleden be, a másik füleden ki...
A 33-as válaszban ott van, hogy 2,76% az esélye, hogy ismersz halottat, ha 100 ismerősöd van.
Hipergeometrikus eloszlással lehetne még számolni, azzal se kapnál sokkal nagyobb számot. A kedvedért kiszámoltam, 2,8% az esélye, hogy a 100 ismerősöd között van 1 halott. Ez neked olyan baromi sok? 1000 ismerős esetén is még mindig csak 25% körül van.
Eleve milyen feltételezés az, hogy minden halottnak van 500 ismerőse, akik mindannyian tudják, hogy meghalt az illető? Én pár napja tudtam meg, hogy az egyik tanárom öngyilkos lett 2 éve.
Egyébként hipergeometrikus eloszlással jobb számolni, most hogy így átgondoltam, mert az visszetevés nélküli mintavételre jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!