Más is tapasztalja, hogy a cigányok gond nélkül használják a "cigány" szót és rámondják egy másik cigány származású emberre, hogy cigány ? Nekik vajon milyen a viszonyulások a "cigány" kifejezéshez ?
Én ezt úgy képzelem, mint a tesók közötti harcokat: te piszkálhatod a tesódat, de másnak el a kezekkel.
Ugyanilyen a cigányozás egymás közt. Ők mondhatják, a kívülállók nem.
Múltkor találtunk egy érdekes szót facsén, amiről kinyomoztam (és ki is írtam) hogy roma szó.
Erre le lettem szólva (teljesen kulturáltan és normálisan, nem anyázva meg szitkozódva) hogy ez a romázás baromság, a helyes megnevezés a cigány.
Én gond nélkül használom a cigányra, hogy cigány.
Életemben nem "romáztam" egyet sem, pedig volt, hogy 46 cigány, (zömében asszonyok) dolgozott a kezem alatt egy rehabilitációs üzemben. Senkit nem érdekelt, azokat meg főleg nem.
Amelyik cigányt zavarja, hogy cigánynak nevezem, az bosszúból nyugodtan nevezzen magyarnak!
Egyébként ez a romázás csak magyar libsi agymenés, egész Európában csak ránk jellemző. Mindenütt másutt maradt a cigány cigánynak, pont úgy ahogy 100 éve is már hívták őket és ők magukat:
Gitan, zingara, zingallo, gypsy, Zigeuner, cikán, Zigeinerin, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!