Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Lehet, hogy nárcisztikus vagyok?

Lehet, hogy nárcisztikus vagyok?

Figyelt kérdés
Volt egy kollégám, akinek rengeteget segítettem, sokszor kérés nélkül is. Elhívott az otthonába, beavatott a családi titkaiba. Ebből gondoltam, hogy közeli barátként tekint rám. Én is így kezeltem őt. Mivel elvesztette az állását, segítettem neki az álláskeresésben és még ajánló levelet is írtam az érdekében. Elkortájt napi szinten beszéltünk, volt hogy többször is. Mindig felvettem a telefont, ha hívott és még a munkámat is félre tettem ha róla volt szó. Aztán az ajánló levél alapján felvették egy új helyre, de a munkába állás még nem történt meg. Innentől kezdődtek a gondok. Nehezen éltem meg, hogy ha telefonáltam, sokszor fel se vette, volt hogy kinyomta, az üzeneteimre nem válaszolt vagy csak arra írt, amire akart. Feltűnt, hogy felőlem nem nagyon érdeklődik, a közös programokat is inkább én vetettem fel, és csak arra jött, ami őt érdekelte, az otthonába már nem hívott be, volt hogy a programunkra rászervezett két másikat másokkal. Aztán bekattantam. Egyszer üzenetben érdeklődtem felőle, és durván elküldött azzal, hogy dolga volt. Régen mindent elmondott magáról, most meg semmit. Úgy éreztem végleg eltörött bennem valami. Sajnos sértő kifejezéseket is használva visszairtam, hogy írhatok a munkahelyének azért, hogy visszavonom az ajánló levelet, mert ha korábban így viselkedett volna, biztosan nem írok az érdekében. Erre azt válaszolta, hogy én teljesen megváltoztam és emiatt elvesztette a bizalmát bennem, többet ne is keressem. Tény, hogy az ajánlólevél visszavonásával megfenyegettem, ami hiba volt, viszont úgy éreztem, hogy egy csúnya kihasználás áldozata lettem és óriásit csalódtam abban az emberben, akiben annyira bíztam korábban. Sajnos sokszor megsértődök, ha valaki nem ugy viselkedik, ahogy én vele, de a sértődésem hamar elmúlik. Az még érdekes, hogy én mindig bocsánatot kértem ha hibáztam, ő semmiért sose. Viszont az ilyen fenyegető viselkedés a részemről úgy érzem énidegen, de kritikus helyzetekben előjön. Vajon nárcisztikus vagyok vagy mi lehet ennek az oka?

2020. szept. 15. 10:48
1 2 3
 11/21 TR75 ***** válasza:
75%

Amúgy csak megjegyzem, hogy a nárcik egyik fegyvere az, hogy másokat vádol azzal, amit ő maga tesz (no, meg a mártírkodás) :-)

Nem olyan egyszerű ez.

2020. szept. 16. 09:35
 12/21 A kérdező kommentje:
11-es. Én nem vádoltam meg senkit, csak leírtam, hogy min mentem keresztül és nem mártirkodtam, mert elsősorban magamban keresem mindig a hibát. Ami viszont fáj, az fáj. És nem hiszem, hogy ez mártirkodás volna a részemről.
2020. szept. 16. 09:50
 13/21 TR75 ***** válasza:
28%

Hm. Tudod, messziről jött ember azt mond, amit akar. Nem ismerjük a másik oldalt. Tehát benne van a pakliban az is, hogy valótlant állítasz.

Nem azt mondom, hogy így van, de megeshet.

2020. szept. 16. 09:57
 14/21 A kérdező kommentje:
Ne haragudj, de nem fedem fel sem a magam, sem az illető kilétét. Viszont nem szoktam hazudni, ezt visszautasítom. Tény, hogy nem őriztem meg nyugtákat, meg nem is számoltam ki mennyi pénzembe került ez a kapcsolat, viszont elhiheted, hogy nem kevésbe. Eljátszotta a bizalmamat, ezért is borultam ki.
2020. szept. 16. 10:10
 15/21 TR75 ***** válasza:
54%
Nem tudom, miért veszed támadásnak, amit írtam. Te mindenkinek elhiszel mindent bemondásra?
2020. szept. 16. 10:40
 16/21 A kérdező kommentje:
Nem szeretem, ha kétségbe vonják a szavaimat olyan emberek, akik nem is ismernek. Természetesen nem hiszek el mindent, de jóhiszeműen próbálok közelíteni másokhoz és amíg kétség nem merül fel bennem, addig nincs alapja annak, hogy kételkedjek az elhangzottak valóságalapjában.
2020. szept. 16. 11:01
 17/21 TR75 ***** válasza:

"Nem szeretem, ha kétségbe vonják a szavaimat olyan emberek, akik nem is ismernek."

Persze. Csak mivel nem ismerlek, bármi lehet. Ezzel nincs semmi gond. Személyes támadásnak vettél egy olyan megjegyzést, amit egyszerűen egy megjegyzésnek szántam. Te találhatod sértőnek, de attól még nem feltétlenül szántam annak. Ezzel az erővel én kikérhetném magamnak, hogy te azt gondolod, sértésnek vagy kijelentésnek szántam, amit írtam.

(Amúgy tudom, mit beszélek, volt részem abban, hogy xy mondjuk gátlástalanul nyomult a munkahelyemen, felfelé nyalt, lefelé kíméletlenül taposott, és én ezt megjegyeztem, mire megvádolt azzal, amit ő művelt. Mondanom sem kell, én csak néztem, hogy mi van.)

2020. szept. 16. 12:04
 18/21 A kérdező kommentje:
Bocsánat. Nem akartalak megbántani. Nyilván vannak, akik másokra vetítik ki azt, amit valójában ők tettek, de ez nem az a szituáció. Amit példaként írtál az sajnos erre nem passzol. Én nem vertem át senkit, igaz barátként igyekeztem viszonyulni egy olyan emberhez, aki végig csak kihasznált. Leckének jó volt.
2020. szept. 16. 12:36
 19/21 TR75 ***** válasza:

Nem bántottál meg.

Mindegy, szerintem hagyjuk.

Nincs harag. Nincs miért.

2020. szept. 16. 12:44
 20/21 anonim ***** válasza:

Ez az eset, a szohasznalat, az a vad, hogy megvaltoztal es mar nem lehet benned bizni, rettentoen ismeros. Nagyon-nagyon hasonlit a koztem es a kollegam kozott tortentekre. Ha nem ugy ugraltam, ahogy o futyult, nem tiszteltem elegge, megvaltoztam, mar nem bizik bennem. Alig tudtunk osszehozni kozos programot, az utolso pillanatban az esetek 90%-aban lemondta... Erzelmi zsarolas minden mennyisegben, a konfliktusokat nem lehetett megbeszelni. Amikor ugy gondolta, hogy valamiben tudok segiteni, megkeresett. Es en voltam mindenert a hibas. De tenyleg mindenert.

Na, o a narcisztikus :)

2020. szept. 21. 20:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!