Magyarokra külföldiek miért mondják hogy barátságtalanok?
Legalábbis a felszolgálók, bolti eladók, hotel személyzet? Hogy mosolytalanok, durvák.
Ez igaz?
Én Ausztriában élek már jópár éve, és nekem is feltűnt, hogy a magyar személyzet/pincérek/stb. Magyarországon az esetek többségében (tiszt.kiv.) lekezelően bunkók.
Nem elég, hogy sokan bunkóznak a normális vevőkkel, a hátuk mögött még undorítóan ki is beszélik őket. Dolgoztam egy ideig egy nyelviskolában. Ott is jöttek hozzám néha a tanárok, hogy "XY tanuló annyira buta/korlátolt/unszimpatikus" aztán tökre nem volt az, sőt, pont az ellenkezője. Nem értem mire jó ez.
De nézd meg a mentalitást: Magyar (tiszt.kiv.) kimegy külföldre: "Mé' nem tudok elintézni semmit magyarul?? Minek tanuljam meg az ország nyelvét??"
De ha a turista jön Magyarországra, akkor meg megy a hőbörgés, hogy "az idióta turista idejön aztán nem is tud egy szót se magyarul".
Múltkor voltam az egyik ismerősömmel egy normális(nak látszó) étteremben. 1 órát késett a rendelés, mert elfeletkeztek rólunk, se bocsánat se semmi, aztán a pincér még be is szólt, mert nem adtunk ezért a pocsék munkáért borravalót (és nem volt az étterem tele, max félig).
Ausztriában volt, hogy magyar volt a pincér, de nem tudta, hogy én is magyar vagyok, és a végén egy jót káromkodott is, mert azt hitte a hülyéje, hogy úgysem értjük.
Én is már rengetegszer hallottam, hogy a magyarok nem a vendégszeretetükről híresek, és sajnos ezzel egyet kell értsek.
Én leírok egy érdekes esetet.
Ugye tudvalevő, hogy tán 2009 táján rendeletbe foglalták, hogy a vendéglátóhelyeken nem kötelesek csapvizet kiszolgálni a vendégnek. Ennek ellenére vannak olyan helyek, ahol direkt z asztalon van a kancsóval, aztán vannak olyan helyek, ahol a tudatlan vendég ha kéri, hoznak neki, és van a harmadik kategória, ahol remélhetőleg megfelelő stílusban tudomására hozzák, hogy ilyesmi manapság már nem ildomos.
Na most: a fenti variációk bármelyike nyilván egy emberrel csakis egyetlen-egyszer tud megtörténni.
Velem a harmadik verzió B variánsa történt meg, nevezetesen az, hogy amikor (ismétlen: tökre teljesen tudatlanul) csapvizet kértem a pincértől, hát, az abban a tipikus Rezső stílusban végigordította a vendéglőt, hogy "ki tud nekem egy kancsó vizet adni???"
(közeli megyeszékhelyen történt ez, tavaly kora ősszel)
Utána mihelyt hazajöttem, utánanéztem a csapvíz-dolognak és akkor láttam, hogy 10 éve (2009) hoztak ki egy rendeletet, hogy nem szolgálnak ki csapvizet, tehát nem kell nekik olyan opciót tartani a palettán. Dehát aki tájékozatlan, azt miért kell így kiosztani?
Addig tök normálisan tudtam kajálni, semmi galiba nem volt
Ez amúgy visszafele is működik. Diákmunkáztam pénztáeoskènt, és aki jött az unott fejével, hogy most akkor pitizzek, hogy ő itt vásárol, annak nekem sem volt kedvem vigyorogni. De amikor a vevő is normális volt, vagy ne adj ég, csak szimplán nem bunkózott, akkor érdekes módon mindig kialakult legalább egy "viszontlátásra".
És igen, talán a kollégák voltak a LEGROSSZABBAK. A 8 kollégából velem 2-3 vett emberszámba.
azért, mert tényleg így van. számtalan példát tudnék mondani, de csak egyet emelnék ki:
mostanában ha biciklizni mentem, sokszor dohányboltban vásároltam. szinte az összesben vmi köszönni nem tudó buta liba szolgált ki.
„Ennek az lehet az oka hogy egyszerűen kényszerből dolgoznak ebben a szakmában?”
inkább az, hogy átlag magyar rosszul keres, elégedetlen az életével, ezért a frusztrációját másokon vezeti le.
ja, meg az átlag magyar ugye nem kapott se normális nevelést, se normális oktatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!