Miért bonyolultak a tört számok?
Napi szinten látok felnőtt embereket, akik nem értik a tört számokat.
Legközelebb meg fogom kérdezni tőlük is, de itt is érdeklődöm, hogy mi a nehéz, hol csúszik el, miként lehetne könnyebben érthetővé tenni.
Nem értik :
- a valószínűség számítás 0%-100% kifejezését
- a 10es skála 1/10-10/10 és kifejezését
- miként lehet egy teszt eredményen feltüntetett pontszámból meghatározni elért százalékot
- recepteket nem tudnak megfelelezni, harmadolni, negyedelni, ötödölni, másfélszerezni, kétszerezni
Rádióba szakembereket is hallom, nem képesek megérteni, két szám tört értéke lehet nagyobb kettőnél. Nekik erre nincs mentségük, amikor a téma szakértőjeként tüntetik fel magukat. Ráadásul káros az, hogy hamis tudást terjesztenek.
Egy nem szakmabeli embernek nincs feltétlenül szüksége tört számokra. Nem használja, nincs érdeke megérteni. Telejsen rendben.
Mi az, ami mégis működik egyeseknél, ami másnál nem?
Melyik tört szám, ami a legnagyobb nehézséget okozza?
Én a szakmámnál (hivatásomnál) használom a törteket:
3/5=60%
1/9=11,1%
1/11=9%
1/12=8%
1/16=6%
stb.
Igazából szerintem nem is a törttel vannak itt a gondok, hanem a számokkal, a logikai érzékkel és a strukturált gondolkodásmóddal. Sokszor tapasztaltam már, hogy a legtöbben matekból buknak és megint csak magas azok aránya, akik rimánkodnak, csak hogy menjenek át egy pici kettessel.
Miért?
Jellemzően azért, mert a matek nem magyar; nem tudod beírni a google-be a feladatot, ami megoldja neked. A matekhoz alázat, gyakorlás, rutin kell, és ez az, amiben az emberek hiányt szenvednek. Érettségi évére ezek a depriváltságok felhalmozódnak, és minek után nem járnak be a későbbiekben hétről-hétre matek órákra, azaz nem gyakorolják a tudományt, csak az marad meg bennük, ami ösztönös és rendszeresen használt. Ez pedig (talán) a négy alapművelet, mondjuk 2-3 számjegyig.
- Jó napot. Kérek négyszer öt deka parizert.
- Húszat?
#8 viccesen akarod jelezni, hogy nincs rá szükséged. Receptet láttál-e vagy? 1/3, 1/4 csésze és társai napi szinten használatosak. %okkal rendszeresen találkozni.
Maga a dekagramm kifejezés is annyit jelent 10g. A centi méter 100ad méter.
Ballisztikus görbét te is számoltál már, ha nem is tudatosan, amikor valamit meg akartál dobni, vagy játszottál labda dobálósat.
#6 IQ 100 = átlagos. Egy átlagos ember a lakosság felénél okosabb! És csak fele okosabb nála! Magyaroknál a 86 az also határ, ami alatt nem igazán lehet mit kezdeni az alannyal (katonai kutatások eredménye a szám).
#5 na erre vagyok kíváncsi! Köszi! Végre egy konkrét válasz!
Szóval nem volt elég érthető, amit a suliban mutattak és másik megközelítés kellett, hogy meg tudd érteni.
Megtalálni több magyarázatot, ami mindenkihez eljut.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!