Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért támogatják az elhízott...

Miért támogatják az elhízott embereket?

Figyelt kérdés

Fogalmam sincs hogy jó helyre írom-e ezt a kérdést, de kérlek nézzétek el nekem, ha nem.

Nagyon szembetűnő lett számomra az a jelenség, hogy egészségtelen duci nőket (leginkább nőket, de nincsenek ebből kizárva a férfiak se) támogatnak, azt mondják nekik hogy fogadd el magad, tökéletes vagy, még akkor is ha nem csak plusz 10+ kgről van szó hanem komoly súlyfeleslegről. Pl egy 160 cm-es lány mondjuk 120 kg, és kirakja magát az fb-re azzal, hogy milyen büszke magára hiszen mára már elfogadta a testét. Ez valós eset, és nem is csak ez az egyetlen lány csinálja ezt, olyan facebook csoport is létezik mint: Telt lányok oldala, újságokban is azt hirdetik hogy fogadd el magad bármilyen vagy, persze pár oldallal arrébb már csontvekony modellek pózolnak. Amerikában is volt egy ilyen mozgalom hogy a duci nők mennyire szépek, megpróbálom belinkelni a cikkeket amiket erről olvastam majd hozzászólásban. Tehát úgy látom hogy globálisan kell elterjedni az, hogy mindenki aki nagyon duci úgy ahogy van gyönyörű és senki de senki nem szólhat bele ebbe. Ez szerintem borzasztóan káros, én ismerem olyan kis telt lányt aki nem annyira duci, olyan 10-15 kg sulyfelesleg van rajta aki azt mondja, őt az se érdekli ha 100 kgt- hízik, úgy is imadni fogják a pasik, hiszen tudja, ezt olvassa, én ne magyarazzak mert ő biztos így is egészséges.

Lszarom, ha valaki így látja szépnek magát, engem aztán nem érdekel, de ha ki is teszi magát fűzze hozzá azt is a fiatalabb generáció érdekében hogy ez borzasztó egészségtelen. Ne hirdessék úgy, mintha lehetetlen lenne lefogyni, és amúgy nem is akarnának hiszen megbékéltek magukkal, mert ebből csak az jön ki hogy aki befolyásolható, ebből fog merítkezni.

Ja és ami a legjobban felkavar, hogy a többség betegségre fogja.

Én valóban beteg vagyok, autoimmun pajzsmirigy alulmüködésem van, a családban gyakran előfordult ez a betegség, ahogyan a cukorbetegseg is. Amióta az eszemet tudom küzdök a kilókkal, hiába próbálok lefogyni, hiába járok heti 4x edzőterembe és eszek egészségesen egyszerűen borzalmasan nehéz lefogyni, 1 év alatt összesen 10 kgt sikerült. Eddig úgy tudtuk hogy csak pajzsmirigy beteg vagyok, mert nagyon fiatal vagyok (25) ezért az orvosom akit időközben szerencsére lecseréltem, azt gondolta nem lehetek meg cukorbeteg. Szóval most kiderült hogy tényleg cukorbeteg vagyok, ezért megy annyira nehezen a fogyás. Megszakadok már, lelkileg is borzasztóan nehéz, de csinálni kell és ha nehezen is, de lekell fogyni.

Es akkor vannak olyan emberek, akik félvállról veszik ezeket a betegségeket, ezektől ha nem rendesen kezelnek, tényleg meglehet hízni, viszont ha rendesen kezelnek valóban le lehet fogyni (én is most kapok dietetikustól személyre szabott diétát, és kapok diabétesz gyógyszert is). Vannak olyan emberek is, akik azt mondják ok azért ducik mert betegek, és nem hiszem hogy az összes duci nő beteg lenne ezen a világon. Viszont ha duci vagy tartósan, és nem is teszel ellene hiszen te így vagy önazonos, ténylegesen lehetsz beteg!

Szerintem nagyon káros ez a nem is teljesen új keletű hóbort, plus size mozgalom. Nyilván az is káros, ha valaki anorexiás modell, rengeteg tinilány szeretne ezekre az anorexiás modellekre hasonlítani, viszont az se egészséges ha molett lányokra szeretnének hasonlítani. Jó lenne ha mindenki az arany középútra akarna hasonlítani, a lényeg az lenne hogy egészséges legyen, sokat mozogjon, egyen egészségesen de ne tagadjon meg magától mindent...

Támogatni kéne azokat a lányokat, akik szeretnének lefogyni, vagy abban hogy ne is hízzanak el..

Mit gondoltok erről?

Nagyon idegesítő számomra, hogy én hiába küzdök, szenvedek a fogyásért tényleg nehezen megy, más nők akik meg letudnanak konyebben fogyni, hirdeti hogy nem is kell lefogyni mert ő és ő hozzá hasonló nők is gyönyörűek...

2020. júl. 29. 11:47
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
65%

nekem gyerekkent es tinikent tobb kover baratnom is volt akikkel atjarkaltunk egymashoz ott aludni vagy egesz napos programokra mentunk igy mindig ralatasom volt arra mit esznek es mennyit, sokszor ugyanazt is ettuk. az az igazsag, hogy ugyanugy, ahogy vannak csont es bor emberek akik zsiros kajakon es edessegen elnek, vannak olyan emberek is akik teljesen atlagosan taplalkoznak megis sokkal hizekonyabbak. en nem vagyok palcika vekony de nem is vagyok elhizva (160 centi 50 kilo) megis szinte folyamatosan eszek raadasul sok szenhidratot, ennek ellenere van tulsulyos baratnom aki ha elmegyunk kirandulni 8-10 pra leforgasa alatt eszik mondjuk 3 szendvicset, mig en 4-5x annyit.

rengeteg esetben tenyleg nem ok tehetnek arrol, hogy el vannak hizva, mindenkinek mas a szervezete, mashogy emeszt, mivel rengeteg mu kajat eszik a legtobb ember masfajta tapanyagokat mashogyan bont le/raktaroz el, mindenkinek mas az anyagcsereje amit az alvastol, a mozgastol es az elfogyasztott eteltol kezdve millio mas kornyezeti tenyezo befolyasol, illetve az elhizott embereknek nagyjabol a fele olyan betegsegben szenved ami meg is magyarazza miert raktaroznak tobb zsirt magukon annak ellenere, hogy nem esznek annyit. szerintem megerdemlik, hogy nyiltan jol erezzek magukat a borukbe, hogy egy kicsit "villoghassanak" hiszen egesz eletukben kikozositettek es megalaztak oket. az egeszseg reszerol pedig annyit, a dohanyzas millioszor karosabb es pusztitobb megsem foglalkoznak vele ennyit az emberek, ezert nem tartom igazsagosnak, hogy a kover emberek sulyfeleslegen ennyire felhaborodnak az emberek, csak azert mert nem tetszik nekik a latvanyuk. vannak lathatatlan szokasok es fuggosegek amik sokkal inkabb romboljak az egeszseget.

2020. júl. 29. 21:47
 12/23 anonim ***** válasza:
76%

11

Nagy igazság amit írtál,àltalában aki látja elképed rajta,hogy én 57kg-san többet eszem mint a férjem aki 100kgs férfi.Ennyit szàmit a genetika,nekem ebben épp szerencsém volt , 60kg Nál sosem voltam több, más terén mint fogak pl Nah az nem szerencsés.

De sokan azthiszik páromról is,hogy zabál azért ekkora pedig nem.

2020. júl. 29. 22:00
 13/23 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Elnézést, csak most tudok reagálni, rengeteg dolgom volt.

Szerintem a semlesség nem ösztönző opció, nyilván a saját családom engem is úgy szeret ahogy vagyok de mégis édesanyám annyira őrült neki hogy sikerült egyben lefogynom 5kg-t ami nálam nagy szó, hogy egy kisebb ünnepi partit rendezett miatta. :)

De a semlegesség szerintem nem sokat ér. Semlegesek vagyunk egy nagyon elhízott emberrel, akkor lehet ő nem fogja úgy érezni hogy, lekell fogynia az egészsége miatt. Felálíthat a fejében egy torz képet, miszerint manapság már dícsérik a kövér embereket, ezért nem is probléma az hogy én duci vagyok. Az utalkozas se megoldás, sőt talán roszabb mint a semlegesség, mert nyilván több olyan molett ember van aki ténylegesen utalja a testét, ezért ha utalkoznak, megalázzák őt meg sokkal rosszabbat is elérhetnek nála, depressziót akár öngyilkosságot is.

Én úgy lépnek fel az elhízás ellen, hogy leginkább az egészségügyi kockázatokat hangoztatnám, ugye ez most is így van viszont nem elég elrettentő erejű, a fiatalabb generáció vagy az egészsékükkel mit sem törődő emberek nem fogják komolyan venni ezeket a szavakat. Több támogatást adnék, mondjuk a haziorvosnál nem 5 percet kellene tölteni, teljes kivizsgálásra küldeném a túlsúlyos embereket, figyelmet fordítanek rájuk, figyelemmel követném hogy sikerült-e valamennyit fogyni, és ha az kell valamilyen formában jutalmat adni ezért. Az olyan klinikákat mint az újpesti pajzsmirigy osztály a Károlyi kórházban egyenesen betiltanám, és újra kezdenem az egészet mert károsabb mint a semmi. Szóval az állami orvoslás sincs toppon ezügyben, és mivel nem ilyesmikkel foglalkozom ezért fogalmam sincs hogy lehetne a jelen helyzeten változtatni, csak azt tudom hogy ez így NEM jó.

Az elfogadás egy teljesen más kérdés, nyilván én is elfogadom magam, teltudok csinosan öltözködni, teljesen rendezett és támogató családi környezetben élek, egy támogató és szerető férjel, aki akkor is szeretett amikor vékonyabb voltam, és most is amikor duci vagyok. Tulajdonképpen nekem nem is kéne lefogynom, ha ezt nézzük hiszen mindegy, így is úgyis szeretnék és a fogyassal csak a macera van. Viszont én szeretnék a családommal több időt tölteni, és nem akarom hogy az életem lerövidüljön az elhízás és a betegségem miatt.

Ezért is van az, hogy ők folyton ünnepelnek, ha sikerült fogynom. Folyton ott vannak mögöttem, jönnek velem edzeni, pozitívan állnak minden dologhoz és ott segítenek ahol tudnak, és ez baromi jól esik. Nem hiszem hogy sikerülne fogyni és folyton ezzen foglalkozni, ha nem segítenének és csak elfogadóan állnának hozzám miszerint: nem baj szerelmem/kislányom/húgom ha nem sikerül, így is jó vagy. Nem, így nem vagyok jó. Így minimum 10-akar 20 évvel kevesebbet élhetek, örök életemben fájni fog mindenem és folyton igénytelennek fogom érezni magam. Szóval az hogy elfogadjuk egymást, az oké, viszont nem elég! Kell hogy sulykoljuk, emlekeztessuk, támogassuk a fogyassal kapcsolatban egymást. Szerintem. :)

A másik, hogy a szemüveg nem káros, nem is értem miért ehhez hasonlította az egyik kedves válaszoló az elhízást. Én is szemüveges vagyok, nyilván ezért nem bsztat senki engem, nekem a cukorbetegség miatt romlik a szemem, és borzalmas hogy szemüveg nélkül már nem látok semmit. Viszont ez nem releváns, hiszen a szemüveg nem káros épp hogy segít a helyzeten. Az elhízás káros, hiába vannak gyönyörű telt nők vagy vonzó macis pasik. Egészségtelen, ezért kell tenni ellene.

2020. júl. 30. 11:50
 14/23 anonim ***** válasza:
32%

Most lehet hülyeséget kérdezek, de hogy van az, hogy valaki betegség miatt nem képes fogyni? Elvileg amit megeszel - napi energiaszükséget = elégetett kalória, nem? Ha eszel mondjuk napi két tojást, csak fogynál?

Amúgy szerintem meg nem mindenkinek az a sovány kinézet az egészséges, amit a média meg egyéb helyek sugallanak. Nekem pl. rengeteg egészségügyi problémám megszűnt, amióta felszedtem jó pár kilót.

Szerintem egy 44-46-os méret plus size modell még nem mondható egészségtelennek, többségük keményen edz, és ha hirtelen eltűnne róluk a zsír, eléggé meglepődnél...Csak a közvélemény az izmaikat is zsírnak veszi.

2020. aug. 1. 22:34
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

14

Sokáig én is ezt hittem de mikor volt a karantén ideje alatt is vele voltam nonstop és nem evett mást vagy többet mint én. Kicsit megdöbbentő volt, de az ő szervezete ilyen. Az enyém meg másmilyen,mások vagyunk minden ember más ez tény.

2020. aug. 2. 08:58
 16/23 anonim ***** válasza:
100%
14-es a fizikai törvényeket nem lehet felülírni, tehát 2 tojástól/nap persze le lehet fogyni, de inkább úgy képzeld el, hogy aki hízásra hajlamos, az tényleg hízik a levegőtől is. Én ha csak egy hétig nem figyelek oda, azonnal felpattan 2-3 kg, ugyanezt a 2-3 kg-t leadni kb 3 hétbe telik.. Szóval borzasztó kereszt ez, főleg annak, aki amúgy szeret enni és egy örök küzdelem...
2020. aug. 2. 10:48
 17/23 A kérdező kommentje:

Nekem csak nem rég derült ki, hogy inzulinrezisztens, és cukorbeteg is vagyok.

Én is baromira furcsaltam, hogy hiába eszek kalória táblázat és grammozas szerint és mégis hízok, vagy csak tényleg súlyt tartok.

Az elején mikor elkezdtem ténylegesen fogyózni még mondhatni egészen rendben volt az alakom ehhez képest. Olyan 80 kg lehettem, de arányosan szépen néztem ki. És hiába nyomtam a diétákat, évek óta edzek heti 4x, mégis felhíztam 120 kgra! Ja és még az a durva, hogy emellett fizikai munkát végzek, és kerékpárral járok munkába is. Én teljesen kivoltam akadva, mert ugye közben pajzsmirigy beteg voltam azt nyilván már tudtam az elején, de azt mondták az orvosok hogy emiatt ettől még tudnom kéne fogyni, valamit rosszul csinálok... Hiába mondtam, hogy biztos cukorbeteg vagyok, megkértek hogy reggel menjek ehgyomorral, megmérték a reggeli cukromat ami 6,4-volt,az az érték teljesen rendben van. Szóval onnantól fogva állandóan csak azt mondták hogy én hazudok, biztos nem eszek egészségesen vagy nem is edzek annyit amennyit mondok. Azt mondták sürgősen lekéne fogyni mert sose lesz menstruációm, sose lesz gyerekem, és habár nem ragaszkodok foggal-körömmel a gyermekhez, az a tudat hogy nem lehet így, pedig én mindent megteszek, padlóra küldött.

Elég depressziós lettem ettől, arra gondoltam nekem semmi se sikerül, akkor tényleg elkezdtem zabálni, de nem esett jól. Nem tudtam elfogadni ezt, és inkább felkerestem egy magánkórházat.

Egy orvosi konzultáció ahol még igazából csak beszélgettek, 22.500 Ft! A vercukor mérés, meg a vérvétel mindenkinek más összegű, de a doktornő alapos akart lenni ezért szinte mindent kért, ez került 66.000Ftba! Aztán újra 22.500 az orvosi konzultáció, és 4.500 a dietetikus. Több mint százezer forint volt az, hogy egy konkrétan kiderítsék hogy cukorbeteg vagyok, de ez bezzeg azonnal sikerült, az állami orvos pedig folyton csak ekézett. Ezért mondom, hogy az újpesti pajzsmirigy osztály rettenetesen káros.

Pedig ez elég gyakori betegség, cukorgyogyszer nélkül nem fogok tudni lefogyni soha, folyamatosan csak hízni fogok mert nekem nem úgy működik a testem mintha egészséges lenne.

Az már szerintem más kérdés, hogy amikor már valaki tudja mi a gond, kap is rá megfelelő orvoslást és úgyse tud fogyni. Nyilván így is nehezebb lesz fogynom, mint álltalában másnak de így már biztos sikerül lefogyni.

Van pár cukorbeteg a környezetemben, akik ugyanúgy 2-es típusú cukorbetegek, ducik és kapnak gyógyszert is, és nem fogyókúráznak. Nem híznak tovább legalább, de biztos tudna fogyni ha akarna, csak nehezen tud lemondani a finom falatokról.

Nekem már nincs az az isten hogy tovább hízzak, fáj a derekam, a lábaim, már alig tudok autót vezetni de tényleg, a kormányhoz ér a hasam!

Szóval alig várom már hogy meg induljon a fogyás.

Amúgy ha valaki még nem egészségtelenűl molett, akkor oké. De én úgy tudom a túlsúly ha csak kevés is, mondjuk tegyük fel egy 150 cmes nő 55 kg, pedig 50kgnak kéne lennie, az teljesen belefer. De ha esetleg már 70kg,lehet bombán néz ki a szervezetnek, a szívnek már lehet az is megterhelő, ha nem is azonnal, évek múltán lehet problémája lesz belőle. Szóval szerintem a szépség elhanyagolható, legalábbis nekem nem fontos. Engem így is szeretnek, meg úgyis. Az egészség lenne fontos leginkább.

2020. aug. 2. 12:13
 18/23 anonim ***** válasza:
Kérdező, hany kgrol próbálsz fogyni most? Nagyon szimpi a hozzáállásod, tényleg szívből kívánom, hogy sikerüljön neked a fogyás:)
2020. aug. 2. 13:41
 19/23 anonim ***** válasza:

Sokszor én is úgy állok hozzá, hogy jujj, de kövér, jajj - mert igazság szerint csúnyácskák és nagy helyet foglalnak.

DE !!!!

Nézzem meg saját magamat:

- Imádom a tejcsokit és nagyjából folyamatosan kívánom.

- Legszívesebben tejcsokit ennék egész nap (önmagában, sütiben, fagyiban, pudingban), délben meg csirkemellet rizzsel.

- Sokszor keveset eszek, de ez általában átmegy abba, hogy folyamatosan eszem. Folyamatosan. Nem szeretem egyszerre teleenni magam, DE ha tele is eszem, 3 óra múlva már éhes vagyok. Ez így volt 10-15 éve is - húúú milyen emlékeim vannak az éhségről táborokból, ahol ugye napi háromszori étkezés van!!

- Nem esik jól és általában nem is jut eszembe ebédnél savanyúságot enni. A legtöbb gyümölcsöt nem kívánom és "ösztönből" nem is jutna eszembe gyümölcsöt enni.

- Mindenféle rendszerességet utálok. Sőt, pont ezért, ad-hoc is csinálom amit csak lehet. Előre megtervezem DE kétszer egymás után nem csinálom ugyanúgy. Nos a kajálásnál pont a rendszeresség kellene.

- Nem szeretem a kenyeret és a szendvicseket. Így még több édességet eszem, vacsorára meg sokszor műkajákat (zacskós leves, zacskós tészták stb). Munka előtt otthon megreggelizek rendesen, aztán aznapra általában ennyi volt a kenyérből. Unom, nem megy le a torkomon.

Következésképp napi annyiszor eszek édességet, hogy az megszámlálhatatlan. Bár beleszámolom a barnacukros kávét is és legalább üdítő helyett vizet iszom.

A zöldség-gyümölcsöt tölcsérrel tömöm bele saját magamba.

Van, hogy egy nap csak az ebéd a rendes kaja - pl ma még nem ettem "rendeset".

És igen, irigylem azokat, akik alapból nem kívánják az édességet vagy például napi 1-2 kocka étcsokival elvannak - eszükbe se jut. Irigylem azokat, akik kívánják a zöldséget, gyümölcsöt, nem kell "megerőszakolniuk magukat". Azokat is irigylem, akiknek jól esik napi 3X normálisan enni, akkor sokat esznek, cserébe 5-6 órán át nem éhesek. Azokat is irigylem, akik szívesen esznek kenyeret (pláne ha rozskenyeret). Mennyivel egészségesebb lenne és mennyit lehetne spórolni, ha tízórait, uzsonnát pl csomagolnék magamnak. Nem ilyen-olyan keksz és csoki.

Könnyebb, ha az ember eleve az egészségeset kívánja.

Nekem igenis erőfeszítés akár a napi 2-3-szori zöldség-gyümölcsfogyasztás is.

Tehát el tudom képzelni, hogy a kövérek egy része UGYANÍGY van ezzel.

Más kérdés, hogy egyelőre vérvételek (és egyszer vizelet) alapján MÉG nem vagyok 2-es tip. cukorbeteg és csak 10 kiló pluszom van (pontosan 2-3 kiló a normális BMI-ig, de 10-11 kiló az ajánlott súlyig), ami nem is látszik durván. Hasam sincs. A karom vastag meg látszódik, hogy "löttyedt" a bőröm a combomon, felkaromon. De visszatükröződő felületeken nézve magamat nem durva azért.

De ez nem az én érdemem.

Sportolni szeretek, de munka + tanulás mellett nekem nem fér már bele mindig elegendő.

Szóval el tudom képzelni, hogy hasonló a gondja a többi túlsúlyosnak / kövérnek is.

Igen, legyünk tudatosak. Node nem lehet mindenben!

Magamat nézve:

- Tudatos vagyok a napjaim szervezésénél (mint írtam, ugyan nem rendszeres, de előre tervezett), tudatos vagyok, hogy azért sportoljak valamennyit, tudatosan fejlesztem magam pl. a szociális készségek terén, tudatosan képzem magam szakmailag és csinálom az egyetemet munka mellett, sok esetben tudatosan osztom be a szabadidőmet, mert pl. otthonülős vagyok és néha saját magamat noszogatni kell valami programra. Tudatos vagyok, hogy legalább eszem zöldség-gyümölcsöt.

És akkor még se párom, se gyerekem. Akkor még kellene jóadag tudatosság minden téren, hogy normális család legyünk. ;)

Nem lehet minden pillanatban mindenben tudatosnak lenni, saját magunkat noszogatni, győzködni, csinálni, amit NEM akarunk és nem csinálni, amit akarunk.

2020. aug. 2. 14:27
 20/23 anonim ***** válasza:

19 szépen osszefoglaltad plusz sokaknak az is hozzájárul ,tudom jól ,csak szégyellik kimondani.

A zöldség a gyümölcs draga. Ami olcsó az a teszta kenyér felvágottak néhány olcsóbb típusa.

Sok családban csak a gyerek kap gyümölcsöt maguknak nem vesznek a szülők ciki bevallani a szegénységet de sok esetben pénz kérdés is az egészséges étkezés .

Hiszen nem mindegy hogy ugy Fözzönnhogy 2000Ft ből jól lakjon a család vagy nincsenek anyagi korlatok és azz vehet amit épp megkívánnak.

2020. aug. 2. 15:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!