Pultosok, pincérek miért olyan allergiásak a "lesz egy..." kifejezésre?
21, ez nem megkeseredettség, hanem az alapvető egymás iránti tisztelet.
Attól még, hogy én kb négyszer annyit keresek és sokkal magasabb beosztásban dolgozok, mint egy eladó vagy egy pincér, megtisztelem őt és a munkajat azzal, hogy nem fölényeskedek és hatalmaskodok felette, hanem betartom az alapvető udvariassági szabályokat és kedves vagyok vele, mert sajnos tudom, hogy előttem vagy utánam jöhet egy olyan türhő panaszt, mint mondjuk te, aki szétcseszi a napját.
Nekem az a tapasztalatom amúgy vendégként, hogy azok szeretik fitogtatni a hatalmukat ilyen szituációkban, akik hasonlóan nem végeznek nagyon magasan kvalifikált munkát, viszont mivel pénzt ad ki a kezéből, ezért ő az úr, akit ki kell szolgálni és feljogosítva érzi magát, hogy a pénzért cserébe csicskaztathatja a pincért vagy eladót. De ne féljetek, ahogy leírták itt páran,majd kapjatok a szart... :)
Én voltam eladó is, cukrászdában is dolgoztam(egyetem mellett amúgy, ahogy sokan mások is, szóval azért enyhén vicces, hogy pár retard hogy lenézi ezeket a foglalkozásokat,hogy diplomára sem futotta, pedig pont hogy rengeteg csinálják suli mellett).
Amíg valaki udvarias, addig nem húzom fel magam a "lesz egy" kifejezésen, de nem szeretem ettől függetlenül, akkor sem szerettem, mikor még nem dolgoztam ilyen helyeken, és soha nem is használom. Mert az, amit kérsz, nem lesz, nem magától terem, "levődik". Hanem valaki elkészíti, oda hozza. Lesz egy kávé? Tényleg? Akkor legyen! Szuggeráljuk a kávéfőzőt együtt, hátha tényleg lesz! Ja, hogy akkor nem lesz, csak ha valaki(én) megcsinálja? Akkor inkább kérsz egy kávét, nem? A lesz kiveszi a mondat értelme mögül a kiszolgáló munkáját, mintha az a bizonyos dolog magától lenne.
Szóval engem csak a lesz szó értelme zavar az egészben, elterjedt, sokan így kérnek, de attól még szerintem nem helyes. De csak emiatt nem tartok bunkónak valakit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!