Mi Sherlock Holmes MBTI típusa?
Adaptációtól függ. Az eredeti, regényes Sherlock INTJ, mint ahogy a BBC-s sorozat Sherlockja is INTJ.
Holmes az átlagember szemével belelát mások gondolataiba, és varázsol. Ez az INTJ fő funkciójának a Ni-nek a kissé misztifikált megnyilvánulása; folyamatosan figyel, tudat alatt is véletlenszerű információkat szív fel, mint egy szivacs, aztán ezek közé asszociációkat von, és a Te funckió kiegészítésével racionális következtetéseket, előrejelzéseket von le belőle.
Az INTP-nek az információfogadása ennél csapongóbb és felületesebb. Minden témába belekap, ameddig érdekesnek találja, cserébe aprólékosabb a logikája.
Nem tudom, ismered-e a Death Note című animét, de Light és L jó példa az INTJ és az INTP működése közötti eltérésre. Light INTJ, L INTP. Hozzájuk tudsz esetleg viszonyítani.
ISTP azért nem lehet, mert az ISTP nem tervez előre. Az itt és most információival dolgozik, az új ingereket hajtja, és alapvetően a jelenben él, inkább rögtönöz, mintsem részletes tervet dolgozzon ki. Az ISTP materiálisabb is, az-az információ foglalkozhatja, ami látható-hallható-szagolható-ízlelhető-tapintható, megtapasztalható az öt érzékszerv valamelyikével. Nem szeretnek nagyon elvont, nem kézzelfogható elméletekbe bonyolódni.
Nem tudom... én most a filmet (Robert Downey Jr.) néztem. Ebben többször is volt, hogy az érzékszerveit hívta segítségül. Elvégre is egy detektívnél nem árt, ha odafigyel a részletekre. Az én "N" típusú ismerőseim sokkal szeleburdibbak, például mondjuk észre sem veszik, ha valaki hízik, fogy, stb. És nekem valahogy a Ti az jobban passzol hozzá. Szerintem ez a Ti-Se dolog kifejezetten magánnyomozó-barát csomag. És a harmadik itt is a Ni...
Nem láttam sajnos, de lehet ránézek majd tudományos kíváncsiságból, köszönöm. A BBC-s Sheldon nekem is INTJ-s egyébként. A könyvet nem olvastam. Valaki írta, hogy azt vette észre, hogy legtöbb feldolgozásban Sherlock és a bátyja vagy INTP, vagy INTJ, de mindig a másik, és "váltogatják", de nekem ez a filmes olyan ISTP-s. Felismer minden apró jelet és a Ti-nek (esetleg az Ni-s megtámogatásnak) köszönhetően nagyon jól elraktározza, mindent megjegyez... stb
A Robert Downey Jr.-es Sherlock nekem ENTP-s volt leginkább. Bár RDJ-nek nagyon sok karaktere ENTP, és ő maga egy ENFP, azaz szintén Ne-dom. Így a saját személyiségének is lehet áthajlása a megformált karakterre. Pl. amikor Watson menyasszonyával szívózott az étteremben, az nagyon ENTP-s viselkedés volt.
Viszont az RDJ-s Sherlocnak kevés köze van az "igazi" Sherlockhoz. A képességei, a személyisége és a nyomozási technikája is más, mint a könyvekben és a könyvhűbb adaptációkban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!