60-70 éve falun mennyire volt általános, hogy az emberek kezet mosnak pisilés után?
Kis WC után nem volt szokás és nem ezért haltak meg. Nagy WC után már inkább szokás volt, de nem mindenkinél.
Ffi/79
Abban az időben a falusiak nem engedték meg maguknak (financiális okokból) a wc-papírt. Megtette a szolgálatot az újság (ha volt, ha éppen nem volt, akkor a bolti papírzacskó, vagy egyéb csomagolópapír). Olyannal is találkoztam, hogy a lemorzsolt kukorica torzsáját használták fenéktörlésre. Szörnyülködni, csodálkozni, undorral tekinteni rá - lehet. Ám ne felejtsük, hogy amit írtam az egy világégető háború utáni években volt, a falusi ember sorsa mindig is keservesebb volt, mint a városié, ahol jobban összpontosultak a tanult emberek, soknak volt gyerekszobája, jobb állásban, jobb fizetéssel.
Ma már faluhelyen is általános a vízöblítéses angol-klozet. S így a jó.
Pedig ez volt a valóság, kedves Kérdező. Semmit nem ferdítettem, nem toldottam meg valótlansággal és nem is szépítettem bizonyos dolgok kihagyásával, hacsak az nem ferdítés (most jutott eszembe, ezért megírom), hogy a nők (mivel akkor is, ma is, többször törölköznek, mint mi, férfiak, mert ők elül is megtörlik magukat) rongydarabkát tartottak a klozetban és azt többször is felhasználták. Volt, aki hátul is azzal törölközött, néha 2-3 alkalommal is, aztán bedobta alulra a wc-be.
Még fokozom: abban az időben faluhelyen még ismeretlen volt a női intimbetét. Helyette egy hosszú rongyot használtak a nők, több rétegbe összecsavarva. Ezt a rongyot húzták aztán a testükön egész nap egyre hátrább. Éjszakára másikat tettek be maguknak. Ezt a rongyot aztán kimosták, megszárították és pár hét múlva újra használták. Ez nemcsak saját tapasztalatom, de a barátaim édesanyjai is így tettek.
Ne ítéljük el őket. Ott takarékoskodtak, ahol csak lehetett, hogy legyen mit enni...
79/Ffi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!