Tegezōdjek vagy magázódjak?
Még csak 22 éves vagyok, de mindig ha a párom visz valahova, mondjuk haverjai szüleihez, vagy felnōtt, tehát 40-50 éves családtagokhoz..Mindig úgy köszönök, jó napot sziasztok (ha gyerekek is vannak, vagy akiket már tegezek). 👻 És úgy vagyok nevelve hogy mindenkit magázzak aki az anyám apám lehetne, ellenben az összes barátnōmmel aki tegezi anyumat...Na mindegy. A lényelg, hogy nem szívesen tegezek le embereket, akiket nem ismerek és sokkal idôsebbek. Ez így van rendjén, megadom a tiszteletet. Bár tényleg egyetlen barátom nem magázta még anyumat, amiért ô is én is haragszunk..Szóval azt veszem észre hogy nem divat a tisztelet.
És a kérdésem..
Tehát akárhova megyünk, haverjai szüleihez pl, mondom hogy jó napot és kb kiröhögnek, pedig vagy 50 évesek..Tehát miért is tegezném ôket?? Illetve még van egy csomó rokon akit nem láttam, és eddig kb ki voltam csúfolva, miért magázom ōket, így nem tudom tegezzem-e ôket. Párom pl mindenkit letegez a családomban..Tehát náluk ez lenne a normális? Rendesen hülyének vagyok nézve és valami baromi kínos, de annyira nem vagyok hozzászokva hogy “csak úgy” engedély nélkül tegezzek valakit...
Csak az én családom ilyen “régimódi”?
Nektek tapasztalatok? Ti tegezitek a fiatalokat, fiatalok, ti tegezitek az idôsebbeket?
"azt veszem észre, hogy nem divat a tisztelet"
Szerintem nem attól tisztelsz valakit, hogy magázod. Lehet tegezve nagyon szépen, tisztelet teljesen beszélni és lehet nagyon tiszteletlenül és szemtelenül beszélni úgy is h valakit magázol. Vannak nyelvek ahol nem is létezik ilyen, hogy magázódás mégis érzik az emberek, ha tisztelettel vagy éppen tiszteletlenül beszélnek hozzájuk.
A másik pedig, hogy van család, ahol elfogadott h mindenki mindenkit tegez, van ahol nem.
Ha te úgy érzed jól magad h magázol, hát tedd azt. De ha az ő családja úgy szereti h tegeződnek köszönj nyugodtan sziasztokkal, vagy hellóval.
Az én családomban például sose csinálunk ügyet belőle, ha valaki jó napot helyett sziával köszönt.
"Csak az én családom ilyen “régimódi”?"
Nem azt tartom régimódinak hogy magázódik valaki, bár azt h haragudni valakire csak mert ő nem így szokta meg (pl barátnőidre) az már maradi szerintem.
Furcsa emberek között mozogsz.
Nem is értem mi"röhögni való" van azon, ha magázol valakit.
Majd ha az illető nem szeretné, hogy magázd, akkor szól, hogy "tegezzél nyugodtan".
Ha anyukádat meg tegezik a barátnőid, akkor szólni, hogy nekik, hogy "ezt azért ne", majd, esetleg akkor, ha anyukád engedélyt ad rá.
Hidd el, ha azért szólnak, hogy ne magázz valakit az nem kínos, de ha azt mondják, hogy "ne tegezz" az már ciki.
Szerintem, ha azt vetted észre, hogy náluk ez nem szokás, akkor nyugodtan tegezd őket, de a többi embert, akik nem állnak kapcsolatban a barátod családjával, pl. 50+ random pénztáros, magázd.
Szép tőled, hogy tartod magad az illemhez én is ilyen vagyok. Anyukámról tudom, hogy megsértve érzi magát ha letegezik, apukám pedig ha meghallja hogy magázzák, rögtön mondja hogy ne. Pedig apukám az idősebb.
Nagynéném mindig is magázta a nagymamámat annak ellenére, hogy többször is megengedte neki a tegezést.
Semmi baj nincs azzal, ha megadod a tiszteletet még akkor sem, ha ez nekik fura lehet. :)
#8: Éppen a 4., és 7. a két legnormálisabb válasz, ment a zöld kéz. És a 3. válasz is megkapta nálam a zöld kezet. (A te válaszod pirosat, a többi kéket.)
Kérdező: Ha nem egyértelmű a tegezés-magázás, akkor a kölcsönösség elvét kövesd! Így nem kerülsz kellemetlen helyzetbe. Ha az idősebb tegez, nyugodtan tegezheted. Ha magázást vár el, akkor ő is magázzon! Egyoldalú tegeződésbe soha ne menj bele!
#9 Aranyos, hogy azt hiszed érdekel ez a pontozósdi, pláne az, hogy te miként értékeled a válaszokat :D
És nem, nem a normális kategória a #4,#7. Értetlenkedésünk a neveletlenségükből fakad.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!