Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mit tehetnék, hogy az önbizalm...

Mit tehetnék, hogy az önbizalmam helyre rázzam és ne érezzem magam butának?

Figyelt kérdés

Középsuliban eléggé elnyomtak, naponta többször ismételgették, hogy buta vagyok és csak magolok. Ez annyira bennem maradt, hogy azóta ha tanulásról van szó akkor képtelen vagyok nyugodtan tanulni csak az cseng a fejemben, hogy "buta vagy", "nem érsz semmit", "szánalmas vagy", és lejátszódnak előttem, hogy hogyan sértegettek. Bár az érettségim 4-es 5-ös lett, sajnos az se győzött meg, hogy nem vagyok én annyira hülye. Igazából lehet az a baj, hogy sok is az anyag, de nem is megy már olyan jól a tanulás mint akkor. Egyik ok emiatt van, hogy ezek a rossz emlékek megkeseritik a tanulást. Tényleg nem vagyok egy zseni nagyon sok mindenből hiányos a tudásom, én ezt bevallom és elfogadom, de mégis borzalmasan kinoznak ezek az emlékek... Szoktam néha megállni és elgondolkodni magamon, hogy mi az amit eddig elértem az életben, ez ad annyi erőt, hogy ne legyek depressziós, de a kinzó gondolatok elől sehogy sem tudok menekülni...

Volt, hogy az tis mondták, hogy én rossz ember vagyok. Tudom tényleg nem lehet engem jónak mondani, de mostanában próbáltam sok jót tenni. Pl.: 5 db általam varrt maszkot odaadtam ingyen másoknak.

Szóval arra is várnék ötleteket hogy hogy lehetnék jobb ember.

2020. ápr. 22. 04:10
 1/5 anonim ***** válasza:

Ezeket a gondolatokat cseréld le arra, hogy "nem is volt igazuk" "nem ismertek engem", "biztos irigyek voltak rám hogy nekem jól megy és bántani akartak, nem érdemes vele foglalkozni". Abból is látszik, hogy irigyeltek, hogy "rossz embernek" neveztek. Egyébként az okos ember az, aki mindig gondolkodik, érdeklődő, rá akar jönni dolgokra, tudja, hogy nem tudhat mindent. Sokan vannak akik buták és úgy tesznek mintha "biztosak lennének dolgukban" holott nem.

Nézhetsz, olvashatsz Pál Feri előadásokat, sokmindenre rádöbbenhetsz. Keress rá Youtube-n: Biegelbauer Pál: Ki vagyok én című előadására.

2020. ápr. 22. 05:59
 2/5 anonim ***** válasza:

Véleményem szerint úgy leszel jó ember ha: hallgatsz a lelkiismeretedre, nem mész szembe a saját elképzeléseiddel és nem szabotálod magad, megpróbálsz igazat mondani (magadnak és másoknak is), és segítesz azoknak, akik segítséget kérnek a legjobb tudásod szerint.

A tanulással kapcsolatos dologhoz pedig: ha négyes-ötös érettségiket írtál, akkor értelmes ember vagy. és feltehetően szorgalmas. Ha hiányosnak érzed a tudásod, akkor használd ki a szorgalmad, hogy gyarapítsd, de a fő motiváció ne az legyen, hogy megmutasd ezeknek a hangoknak, hogy "már pedig érek valamit", hanem a tudás megszerzésének öröme vezéreljen. Ha nem tudsz túllendülni ezen, szerintem keress fel egy pszichológust ha lemegy a járvány. Vannak dolgok, amiket egyedül nem tud megoldani az ember, ilyenkor nem szégyen segítséget kérni.

2020. ápr. 22. 08:26
 3/5 anonim ***** válasza:
Gondolj arra, hogy azok az emberek is önbizalomhiányosak, akik téged bántottak. Ha ők elégedettek lennének saját magukkal, akkor nem kötnének bele másokba. Ez így működik. Nem érnek annyit, hogy rágódj rajtuk, valószínűleg csak irigyek arra, hogy te hoztál egy szintet, amit ők nem.
2020. ápr. 22. 09:54
 4/5 anonim ***** válasza:
Csak az okos emberek jönnek rá, hogy mindig van mit tanulniuk. A buta emberek hiszik azt magukról, hogy ők mindent tudnak és hogy sosem hibáznak. Minél butább valaki annál nagyobb az önbizalma és minél okosabb annál több kétség, bizonytalanság és kérdés merül fel benne. Ami a jobb emberré válást illeti, egy egyszerű tanácsom van: ne legyél rosszindulatú és ne csinálj olyat amivel másoknak ártasz. Azt hiszem ez nem szorul részletes magyarázatra. Sok sikert!
2020. ápr. 25. 04:56
 5/5 anonim válasza:
Teljesen megértem a helyzeted. Annyiszor hallottam hozzám közel állóktól, hogy “nekik van önbizalomhiányuk, ha beszólnak” vagy “ne higgy nekik, felejtsd el” hogy már teljesen jelentéktelen volt. Az első lépés számomra az volt hogy a jelenre fókuszáltam. Amikor eszembe jutottak a régi beszólások, rossz emlékek akkor felmértem a környezetemet. Mit látok? Mit hallok? Kik vannak most itt? Aztán rá kell jönni, hogy a jövőben akármi lehetsz. Nagyjából. Minden döntés amit hozol eltéríti az életed valamerre. Mennyi döntést hozol minden nap? Még előtted az élet arra, hogy jó ember legyél, ha eddig nem voltál. Annyira sok döntést fogsz még meghozni. A maszkos dolog egyébként nagyon szuper! Már is sokkal többet tettél mint sokan mások. És végül, fontos, hogy csak is magadra támaszkodj. Mindenki más ezt teszi, te is megérdemled. A nap végén csak te leszel ott magadnak. Ne hagyd, hogy mások véleménye befolyásoljon túlságosan. Ez lehet nagyon klisé volt, de hiszek benne, hogy jobb lesz minden számodra.
2020. ápr. 26. 03:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!