Az emberek mindig lehúzzák az önbizalmam, mit tehetnék?
Az önbizalom az önismereten alapul hisz kiben bízok? ismernem kell. Az önismeretet kell mélyíteni.
Ez az életreszóló nagy feladata az embernek.
"Ki vagyok én?" - lényegét tekintve kérdés és nem egy odamondott ítélet, egy érzet abból eredően, "hogy kezelnek", nem vagyok azonos a rámagatott taj-adó-személyi számommal, kitüntetéseimmel sem, bizonyítványaimmal sem, sem a testemmel, a lelkemmel, a szellemmel
- az én csak az énnel azonos.
A jó pap, mester, tanító mindig azt tanította a tanítványának:
Te vagy a feladat!
Az önmegismerés csodálatos módon az Istenmegismeréssel és a világmegismeréssel szolidáris. Ez az élet legnagyobb misztériuma.
Weöres Sándor írja:
Ki vagy te?
Ha elvonatkoztatod magadat mindattól, amit lényednek ismersz:
tulajdonképpen lényed ott kezdődik.
Testedet, értelmedet, személyedet ne cseréld össze lényeddel,
önmagaddal. Csak segédeszközöd; csak batyú, mely szükségleteid őrzője is, görnyesztő teher is.
Tested nem te vagy, hiszen csak anyag, mely folyton cserélődik:
negyvenéves korodban húszéveskori testedből egyetlen parány sincsen.De érzelemvilágod és értelmed sem te vagy, hiszen még nem volt, mikor te már a bölcsőből nézegettél.
Ki vagy? a határtalan, mely fogantatásodkor a határok közt megjelent.
Ha elhatárolt személyedet tekinted önmagadnak, végezz copernicusi fordulatot: a határtalan teljességet tekintsd önmagadnak, személyedet pedig ideiglenes kötöttségnek, puszta tüneménynek, "nem-én"-nek.
Ahol megszűnik az érzés, érzéketlenség, gondolat, gondolattalanság, változás, változatlanság; ahol azt hinnéd, hogy semmi sincsen: tulajdonképpeni lényed ott kezdődik.
"Ha normálisan viselkedsz, veled is úgy fognak. "
Sajnos, ez nem igaz.
Jó pár ember, ha meglátja, hogy nincsen önbizalmad, de kedves vagy és normálisan viselkedsz, kicsinál.
Biztos hogy úgy kezelnek mintha nem érnél annyit mint ők, vagy csak te látod így?
Vannak akik egy beszélgetésben nem szólnak semmit, csöndesek, nem poénkodnak mint a többi, akkor utána jó hogy otthagyják és némának csúfolják, a srác meg csak néz hogy miért csinálják ezt.
Ha ők egóznak, egózz te is, és mutasd meg hogy érsz annyit mint ők..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!