INFP-ként mindig is bosszantó leszek egy ESTP számára?
Én egy INFP nő vagyok, a másik nő, akiről szó van pedig minden bizonnyal ESTP. Sem az INFP, sem az ESTP nem egy gyakori típus. Őszintén, korábban nem hiszem, hogy sok ESTP-t ismertem volna, de ő most a baráti társaságom része lett, viszont elég feszengős nekem a vele való kapcsolat. Rajta is látszik, hogy nem igazán tud velem mit kezdeni, sőt, egyszer meg is mondta, hogy nagyon sok türelem kell hozzám.
Nyilván, mert nem vagyok túl praktikus, sem gyakorlatias, meg kellőképpen elvont vagyok ahhoz, hogy az ő fantáziáját ne mozgassa meg semmi, amiről én beszélnék. Sajnos abban a társaságban senki sem intuitív, szóval ezzel így egyedül maradtam. :D
Amúgy azért értékel engem (ezt elmondta), mert én voltam az első, aki nyitott felé és nélkülem nem került volna be ebbe a társaságba. Utána nagyon hamar népszerű lett, mert nagyon humoros, őrült, de közben 100%-ig a földön áll és nagyon praktikus. Igazából minden, ami én nem vagyok. :D
Mondjuk felesleges ragozni, egyértelműen másképp működünk. Nekem furcsa, hogy valaki ennyire impulzív és őszinte (ha kimond valamit, utána se gondol bele, hogy nem feltétlen kellett volna) én meg ezen időnként megsértődöm, mert nem vagyok ezekhez a dolgokhoz hozzászokva. Nyilván tudom, hogy nem direkt bánt meg, csak ő egyszerűen ilyen, én viszont jó INFP-hez méltón túl lassú vagyok, hogy valami frappáns beszólással visszadjam a labdát, hogy nehogymár mindenben neki legyen igaza. :D
Hát, öribarik nyilván nem leszünk. Megutálni bizonyára nem fog, mert lát bennem annyi értéket, csak zavar, hogy elég butának gondolhat csak azért, mert azokban a dolgokban elég béna vagyok, amikben ő jó.
Szerintem ha szóba hoznám neki az MBTI-t kiröhögne, hogy képes vagyok egy ilyen elméletnek hinni. Nyilván nem lehet erre alapozni semmit, de nekem sokat segített az önismeret kapcsán, szóval van azért gyakorlati haszna.
Azért támadni valakit, mert próbál valami mentén definiálni embereket, nem korrekt, szerintem. (Még mindég szerencsésebb, mint bőrszín vagy vallás, vagy esetleg származás alapján) Én sem értek egyet azzal, hogy ha halmazba rakjuk magunkat, akkor onnantól az a címke fog megrohadni rajtunk, mert nem tudjuk lemosni magunkról. :))
Ez is egy mankó, egy segédlet arra, hogy tudjunk valamit a másikról, nincs ezzel szerintem gond.
Amire a kedves kérdező majd úgy is rá fog jönni, hogy valakit 16 típus alapján megítélni eléggé felszínes, tekintve azt, hogy szerintem minden ember egyéniség a maga módján. Természetesen lehetnek olyan sarokpontjai a másik személyiségének, hogy "Na!!! Látod Manyikám, nem megmondtam, hogy ISFJ vagy?" 😅
Csak halkan hozzáteszem, hogy imádok a szabadidőmben az ilyen témákkal foglalkozni, kutakodni, olvasgatni. Mémeket bújni. 😅
Tanácsom inkább a következő: Ne a másik típusa miatt determináld a kettőtök közötti esetleges kapcsolatot. Inkább ismerd meg, térképezd fel azokat azokat a lehetőségeket, hogy jól tudjátok érezni magatokat egymás társaságában. Mert ez a lényeg, nem igaz? 😊
Ha annyira ragaszkodsz az MBTI/kognitív funkció tengelyhez, akkor olvass utána, hogy egy esetleges INFP és ESTP közötti kapcsolat milyen buktatókat rejthet. Dolgozz azon, hogy ezek ne legyenek problémák.
Sok sikert!
Egy ENFP férfi. 😊
Utolsó, nekem az az életem, hogy megkérdőjelezek mindent és mindent. :D
Mivel mindenkinek van alapból is egy árnyékszemélyisége, az időnként felszínre tör valamilyen formában. Úgyhogy az, ami általánosságban igaz egy INFP-re meg egy ESTP-re, az nem mindig van úgy. Nem ez alapján választok barátokat, csak segít felmérni, miben lehet köztünk egy közös pont, vagy miben vannak ellentétek. De összességében csak az számít, hogyan viszonyulunk egymáshoz. Plusz lehetetlen úgy kategorizálni valakit, hogy alig ismerem. Egy beszélgetésből nem fog menni. :D
Úgy látom nem okoz osztatlan sikert az MBTI, mint személyiség tipológia.
Nem hiszek a horoszkópban, se semmilyen ezo-mezo dologban.
Az elmúlt 1.5-2 évben alaposan tanulmányoztam az MBTI-t és meggyőződésem hogy nem alaptalan a dolog.
Az MBTI a C.G.Jung által leírt kognitív funkciókra alapozva hozták létre. Ha többet akarunk tőle, mint egy horoszkóp szintű dolgot, nem kerülhetjük meg a funkciókban való alaposabb elmélyedését.
Persze ez sok meló de sokkal mélyebb ön és ember ismeretet adhat. Megérthetjük miben és miért különbözünk másoktól! Miért lépünk mindig ugyanabban a gödörbe és hogy lehet ezen változtatni! Miért van az hogy valakit ki nem állhatunk, valakivel jól kijövünk, stb.
Nagyon hasznos gyakorlati szempontból de a teszt kitöltés és a típusunkhoz tartozó általánosítások elolvasása, valóban nem sokkal több mint érdekesség.
Viszont ha tudjuk milyen funkciókat használunk, milyen sorrendben, az bizony nagyon is hasznos lehet gyakorlati szempontból.
Leegyszerűsítve a dolgot hogy elképzelhető legyen.
Mind tudjuk hogy vannak különböző alkatú emberek. Valaki magánakvaló, nem szereti a társaságot de nagyon jól megy neki a matek és remekül elvan az elméleti világában mint valami sztereotip tudós. Ő lehet egy IxTx típus.
Valaki társasági és ugyanakkor érzelmes. Ő lehet egy ExFx.
Persze lehet valaki IxFx is vagy ExTx és így tovább.
Mind érzékeljük ezeket az alkati különbségeket. Az MBTI képzeljük el, mintha alkottunk volna egy terminológiát erre!
Nincs arról szó, hogy ez a személyiségünk, ami determinál bármit az életben.
Az alkati sajátosságról van szó. Ami nagyon is jó ha tisztában vele az ember.
Nem akarok minden tévedésre tételesen reagálni. Talán ehhez pár szót:
"Gondolkodó / érző? Ezek egymás mellett, nem egymással szemben helyezkedő tulajdonságok. Egy logikus ember miért ne lehetne érzelmes? Vagy hogy kiábrándítóbb példát mondjak: attól, mert valakinek nincs logikája, még egyáltalán nem jellemző, hogy egy mélyen emocionális lény lenne."
Pontosan így van, csak nem érted az MBTI-t mint rendszert!
Egymás mellett állnak, mindenki használ mindent csak valamit hangsúlyosabban. Arról van szó, hogy mi alapján hozzunk egy döntést. Nem arról hogy okosak vagyunk vagy érzelmesek! F vagyok és jó a logikám, mindig is jó volt, sok T ismerek akit nem tartok intelligensnek. Semmi köze a kettőnek egymáshoz!
Az F-T a döntés hozásról szól. Úgy képzeld el, mint a két kezed. Használod mind a kettőt de vagy jobb kezes vagy, vagy bal. Az egyik dominánsabb. Ez önmagában nem jelenti azt hogy ügyesebb vagy ügyetlenebb vagy másnál csak a prioritást jelöli.
Az N-S ugyanez csak az az információ szerzésről szól.
A prioritásokról van szó az egodban. Ez egy alkati dolog. Személyiség fejlődés nem csak lehetséges de szükséges is, viszont ezek a keretek adottak.
Szerintem ez a cikk értelmesen és érthetően összefoglalja:
Ha valaki nem hiszi, hogy jungi funkcióknak nincs reális alapja, annak ajánlom tanulmányozásokra ezeket az oldalakat:
Nagyon érdekes, hogy a testbeszéd és gesztikulációból is leszűrhető, ki milyen funkciót használ. Ez egy nagyon meggyőző oldal rengeteg infoval:
Egy másik csapat a fejébe vette hogy kidolgoz egy módszert, amivel objektíven bizonyítani tudják valaki típusát és a típusok létezését(pontosabban a funkciók).
Mivel a kognitív funkciók létezése objektíven nehezen igazolhatók, így sokan szkeptikusok.
Évekig dolgoztak a módszeren. A lényege hogy kérdéseket tesznek fel az alanynak, úgy hogy nem is látják. Nem teszt szerű, hanem valami szisztéma szerint mennek a kérdések. Nem tudom pontosan de a lényeg, hogy objektívan igazolható és megismételhető mint bármilyen tudományos dolog.
A típus azonosság több mint 90%-os átfeddést mutat ugyanannál az egyénnél, attól függetlenül ki csinálja.
Ugyanakkor úgy vélik, mind a 16 típusnak 32 altípusa van. Tehát valójában 512 típus van.
Tehát, ha két vizsgáló elvégzi ugyanannál az egyénnél a vizsgálgatott, anélkül hogy tudná a másik milyen eredménnyel járt, az 512 típuson belül ugyanaz az típus jön ki több mint 90%-ban! Azért az nem semmi!
Ami a csavar az egészben, hogy mintegy véletlen, észrevették hogy az azonos típusok, fizikailag is hasonlítanak egymásra! Sőt, a szexuális orientáltságukban is erős az átfeddés!🙂
.......................
Hogy a kérdésre is reagáljak.
Kérdező, még Jung is leírta, Hogy az introvertált intuitív típusát, az extrovertált gondolkodók típusa preferálja a legkevésbé. Tapasztalom én is. INFJ vagyok.
Természetesen sok múlik az egyéni érettségen és azon mennyire tudatosítjuk az alkati különbséget. Pont ezért jó az MBTI! Így nem nézzük hülyének egymást, nem esünk egymás torkának. Nem mindenki egyforma és pont.
A legközelebbi kollégám egy ESTJ. A kölcsönös tisztelet és együttműködés simán működik, csak érettség kérdése. Sose fogunk összejárni az tény.
Ha említeném neki az MBTI-t hülyének nézne. xSTx-k ilyenek.
Ugyanakkor ismerek két ENTJ-t. Velük kedveljük is egymást de ez is csak a közös Ni miatt lehetséges leginkább szerintem!
Nekem a nagy kedvencem a testbeszéd alapú! :)
A "cognitivetype.com" logóján a szőke csaj pont egy ENFP. Nagyon jellegzetes ahogy forgatja a szemeit és dobálja magát! Pont ezt a fajta szertelenséged érezni az írásaidon is. :-)
Az oldal adat bázisában vannak példák csak a kognitív funkciók kezdő betűjével jelzik. Tehát ENFP -NeFi és így tovább. A vultology résznél alaposan le van írva melyik funkció, hogy nyilvánul meg a testbeszédbe.
18: Jajj, nem is igaz. :P
Szőke csaj: OMG! Jézusom, olyan ciki, ha elemzem magamat, akkor dettó. 😅😅😅
Tudod mennyire nehéz ezt kordában tartani, hogy ne tűnjek még 40 évesen sem egy infantilis bolondnak? :D
Engem is érdekel a testbeszéd téma, randikon/állásinterjún/fontos helyzetekben (élő poker :P) olyan jól lehet olvasni a másikat. :)
Eszméletlen jó, megpróbálom végigolvasgatni!
(Nem, nincs nyitva 40 tab a böngészőben! Ezt DIREKT kifejlesztettem az utóbbi pár évben, hogy 10 alá szorítsam! 😅)
Köszönöm szépen! :)
Ámbátor kíváncsi vagyok, hogy a kedves ideíróknak milyen az MBTI-jük a családi/nagyon szoros baráti tengelyben? :)
Nálam:
Anyum: INFP, klasszik full ezo/spiri, nagyon kedves személyiség, mindenki szereti. ^^
Húgom: ESFP, ami a tankönyvben, elég csak megnézni az FB falát. XD
Nővérkém: ISFJ volt, sajnos már nincs velünk, legyőzte a betegség. :(((
Apám: ISTP lehetett, már nincs közöttünk, korán váltak is anyummal.
Anyám második férjéről már csak a diagnózis+pecsét hiányzik, nem tudom... De full nárci. Kognitív funkciói alapján amik előttem vannak: ESTJ-re tippelek.
Legjobb gyerekkori barátom (True BFF): INFP
Utolsó 2 ex: INFJ-k 😅
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!