Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért gyűlölik az emberek...

Miért gyűlölik az emberek azt, aki túlsúlyos?

Figyelt kérdés

Először is szeretnék megkérni mindenkit, hogy ne jelentgesse a kérdést, és a moderátorokat is, hogy ne töröljék, mivel fontos, és szeretnék végre választ kapni rá!

Szóval az érdekelne engem, hogy a vékony emberek miért gyűlölik azt, aki túlsúlyos?

Túlsúlyosként számos megaláztatást kellett eltűrnöm például munkahelyeken, főnöktől, kollégától egyaránt.

Azt vettem észre, hogy egy kövér embert alapból butának, lustának tartanak. Fizikailag, persze, van benne valami, nyilván nem vagyok olyan gyors, mint egy vékony ember, viszont mivel mindig is szellemi munkát végeztem, így fel nem tudom fogni, hogy ez miért volt probléma. Ami pedig az észbeli képességeket illeti, bőven az átlag feletti intellgenciával rendelkezem, az iskolában kitűnő voltam, stb. Vagyis az agyam gyorsan pörög, akárhány kiló vagyok.

Nem igazán értem, hogy mi az oka ennek a gyűlöletnek. Én is voltam vékony, és akkor is volt kövér barátnőm, sosem bántottam vagy néztem le senkit, pláne nem gondoltam azt, hogy a kövérség miatt bárki utálatos, hülye, buta stb. lenne.

Azt értem, hogy sok férfinak nem tetszenek a túlsúlyos nők, azt viszont nem, hogy:

- miért kell direkt megalázni, gúnyolni őket (a Facebookon például épp a napokban olvastam egy fickó posztját, aki leírta, hogy neki ez az életcélja, minél többször és minél jobban megalázni a kövér nőket),

- illetve ha nem is akar tőle semmi olyat, miért nem lehet emberszámba venni, szóba állni vele, beszélgetni? Például egy munkahelyen, ahol munkaügyben időnként ez szükséges is lenne? Már ez is ciki, kellemetlen?

Persze ez nemcsak a férfiakra, hanem a nőkre is igaz, ők is előszeretettel gúnyolják, alázzák a kövér nőtársaikat. Pedig szerintem inkább örülniük kellene, hogy ennyivel is kevesebb a konkurencia.

Attól, hogy ebben a dologban "alacsonyabbrendű" vagyok, mint te - mivel "zabálok", meg "lusta dög vagyok" - más dologban magasan feletted állhatok, és állok is valószínűleg, tehát pontosan mi alapján nézel le engem? Én is lenézhetném a sok műveletlen, buta embert, le is nézem őket, de nem megyek oda egyhez sem, és nem mondom neki, hogy milyen hülye, buta vagy, nem szégyelled magad? Egy kövér embert miért csak az határozhat meg, hogy kövér? Nem lehet emellett mondjuk jó fej, vicces, empatikus, segítőkész, okos, olyasvalaki, akivel érdemes lehet beszélgetni, jó szakember, bármi? Csak arra lehet figyelni, hogy kövér?

Te miért utálod a kövéreket? Gondold végig és magyarázd meg!

Köszi annak, aki időt szán a válaszra.

2020. ápr. 15. 14:15
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

"Mert agresszivak, sokat esznek, és bunkók. Ja és lusták."

Miért lenne bárki agresszív? Mondjuk ha bunkó vagy, akkor ne csodálkozz, hogy agresszív reakciót kapsz rá.

Mitől lennénk bunkók? Nem tükörbe néztél véletlenül?

Sokat esznek. Nyilván, hiszen mitől lennének kövérek? De miért baj, hogy sokat eszünk? Nem előled esszük el. Komolyan nem értem, miért nem mindegy neked, hogy más mennyit eszik?

Lusták vagyunk. Hát a mozgás terén igen. Másban viszont nem feltétlenül. Biztos van olyasmi, amiben meg te vagy lusta, nem?

2020. ápr. 15. 14:54
 12/24 anonim ***** válasza:
98%

55 kg-s voltam, amikor műtötték a gerincem, egymás utáni 3 évben 2x. Utána évente 2x szteroidos infúziókat kaptam.

A szteroidok és a mozgáskorlátozottságom okán 10 év alatt felszedtem 25 kg-t, így most 80 kg vagyok a 165 cm-hez.

Esküszöm,soha senki nem bántott emiatt, még olyanok sem, akik nem ismerték az előzményeket.

Nyugodt szívvel mondhatom, hogy minden közösségben (munkahely, szomszédok, ismerős társaságok) szeretnek, semmi gondom az emberekkel.

Szerintem te utálod magad és ezt vetíted ki az emberekre, vagy tényleg válogatottan szar emberekkel veszed körbe magad. Esetleg mindkettő.

2020. ápr. 15. 14:54
 13/24 anonim ***** válasza:
66%

Semmi okom nem volt soha gyűlölni őket, soha nem bántottam meg őket.

Aki ismer, tudja, hogy egészség és mozgáspárti vagyok. Molett munkatársaimra egy rossz szavam nem volt soha.

Mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja, a felelősség is az övé. Minden tettünknek következménye van.

Azok, amiket itt, ezen az oldalon le szoktam írni, hogy pl. hazánk Európa legelhízottabb országa az egészségtelen mozgásszegény életmód miatt, hazánkban rengeteg a beteg ember, az egyik legboldogtalanabb nemzet vagyunk.. a betegség miatti hízás és fogyás mindig külön kategóriát képvisel, az egészség a legdrágább kincs, mozgásban az élet..stb. ezek mind-mind tények és igazak. Ha valaki ezt sértésnek veszi, az az ő problémája.

Gyerekként se csúfoltam soha kövér gyerekeket, viszont engem általános iskolában a felsős diákok napköziben csúfoltak, mert szemüveges voltam.

" Fizikailag, persze, van benne valami, nyilván nem vagyok olyan gyors, mint egy vékony ember, viszont mivel mindig is szellemi munkát végeztem, így fel nem tudom fogni, hogy ez miért volt probléma. "

Talán azért, mert a túlsúly rengeteg egészségügyi problémát okoz, fizikálisan is! Jó lesz majd, ha a nyugdíjas éveidet az orvosi rendelőkben töltöd?

Én is szellemi munkát végzek, kicsiben fizikait, de sokszor jólesik utána megmozgatni a tagjaimat. A sok ülés egyébként is egészségtelen.

Lehet, hogy ezt most sértésnek fogod venni, de ha annyira nagyra vagy az okosságoddal, akkor mi akadályoz meg téged abban, hogy belásd, hogy a túlsúly egészségtelen, és ha egészséges hosszú életet szeretnél, azért viszont le kell fogynod. Egy okos ember belátja, ha a másik jószándékkal közeledik felé és csak tanácsot, segítséged ad neki, hogy jobb legyen a jövője.

Pszichológiai szempontból nézve, a kövér, vagy túl izmos emberek ezzel a tömeggel egy védelmi falat húznak maguk és a világ közé. Ezáltal el akarják rejteni valamijüket, vagy túl érzékenyek, vagy sérülékenyek.

Ezen is gondolkozz el egy picikét.

2020. ápr. 15. 15:00
 14/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a kommenteket! Nagyon jókat írtok. Érdekes, hogy teljesen ismeretlenül is láttok olyan dolgokat, amelyek valóban jellemzőek rám.
2020. ápr. 15. 15:04
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Voltam kövér, majd vékony és most izmos.

Mindhárom állapotban erősen megítéltek az emberek. Kövéren azt vettem észre, hogy engem is butának, lustának hisznek és a barátitársaságomnak is mindenki azt hitte, hogy én fogom majd a legkevesebbre vinni és senki sem vette igazán komolyan, hogy majd normális helyen fogok tovább tanulni. Sőt azt főleg nem hogy reál irányba.

Bármikor amikor nővel kommunikáltam éresztem a távolságtartást, soha sem volt meg az a közvetlenség amit akkor éreztem amikor már lefogytam.

Kicsit mintha minden nő azt gondolta volna, hogy valamilyen hátsószándékkal közelítem meg, még ha van is okom beszélni velem és erre kötelességének érezte tudatni, hogy "Köztünk semmi nem lehet", amikor semmilyen ilyen szándék nem volt bennem.

Sőt még ki is közösítettek egy időben.

Amikor hírtelen fogytam 30kgot, mert óriási változás volt. Hírteln elkezdtek normálisan kezelni az emberek és lett barátnőm, sok is egymás után és hírtelen kinyíltam.

... de akkor is volt pár negatív megszólás pl.: az utcán kb 10x ha megszolták milyen vékony vagyok abban az időben, de ennél több hátrányát nem láttam a vékony létnek.

Van egy ismerősöm, aki a női oldalról tudna erről mesélni, ő is sokat fogyott és egyszer kibeszéltük egymás tapasztalásait.

Ő is érzékelte ugyan azt mint én, csak sokkal drasztikusabban, mert a férfiak szemében "undormányból" hírtelen átalakult "szexyvé" és nehezen tudta kezelni az óriási figyelmet amit hírtelen kapott.

Szóval ez mindenképpen valós dolog. Kövéren sokkal nehezebb az élet. Nem csak a fizikai megjelenésed miatt hanem a társadalom megítélése miatt, aminek nagy része szerintem nem tudatos ... lehet úgy hogy jó formában vagyok már én is csinálom, sőt biztosan már volt hogy kényelmetlenűl éreztem magam egy extrém kövér ember mellett és észre vettem magamat, hogy picit máshogy kezelem őt.

De szerintem csak azért jutottam erre a felismerésre, mert egyszer én is voltam kövér és emlékeztem, de az emberek nagy része nem tudja ha ezt csinálja.

Amúgy szerintem az a legjobb ha lefogysz és teszel ellene valamit, mert az egész társadalmat nem tudod megváltoztatni, meg fontos az egészséged szempontjából is.

2020. ápr. 15. 15:33
 16/24 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy a hozzád hasonlóan túlsúlyosakra is általánosítasz.

"Sokat esznek. Nyilván, hiszen mitől lennének kövérek?"

Egyik volt kollégám testvérének van egy olyan genetikai problémája, hogy csak akkor nem hízik, ha nagyon keveset eszik, és erre nagyon tudatosan figyel. Ő az a kategória, aki kb szó szerint a levegőtől is hízik. De itt írta valaki, hogy műtéte volt, és annak következtében hízott el. Nem kell a hízáshoz sokat enni, ha valakinek erős hajlama van rá, vagy jön egy hosszú mozgásképtelen időszak valami miatt. Mellesleg az élsportolók jellemzően nem esznek keveset, mert az izommunkához kell a megfelelő minőségű és mennyiségű étel, de rajtuk mégsem zsírban rakódik le a sport miatt.

"Lusták vagyunk. Hát a mozgás terén igen."

Ez sem feltétlenül igaz, van, aki túlsúlyosan is sokat mozog, éppen csak nincs egyensúlyban a táplálkozás a mozgás mennyiségével, vagy pont fogyásban van, ami meg nem megy egyik napról a másikra. Nézd meg például őt, honnan indult, most hol tart: [link]

2020. ápr. 15. 16:00
 17/24 nemaRendőrség ***** válasza:
32%

"Túl okos vagyok hogy lefogyjak"

Voltam kövér, lefogytam 50 kilót!

Miért?

Mert baszogattak,mert nem feleltem meg a társadalmi normának.

Most hogy lefogytam boldogabb vagyok?

Persze, ezerszer.

Amég nem fogysz le nem tudod mennyivel jobb.

Próbáld ki, fogyj le és kiderül hogy akkor is ilyen disznópárti leszel

Oink oink

2020. ápr. 15. 16:30
 18/24 anonim ***** válasza:
88%
Én átlagos alkatú vagyok, inkább vékony. De egyáltalán nem gyűlölöm őket. Sőt! A ducik legtöbbje jó kedélyű, vidám, kedves ember, ami miatt nagyon nagyon is szimpatikusak számomra. Mondjuk én nem külsőségek és egyéb flancok alapján ítélem meg az embereket, úgyhogy ilyen szempontbol nekem tök mindegy, hogy kövér-e vagy sovány.
2020. ápr. 15. 19:24
 19/24 Sunshinedoll ***** válasza:
84%

Én pl. amióta az eszemet tudom, de amióta a szüleim az eszüket tudják, meg úgy kb. a 19. század közepétől kezdve a karcsúság volt a menő és a trendi. Ez azon kívül, hogy alapból már rossz helyzetbe hozza a kövér embereket azt is jelenti, hogy a karcsúság ajnározása szinte kizárólag esztétikai okokból történik évszázadok óta, ugyanis ennek a "karcsú" időszaknak a kezdete kb 100 évvel megelőzi azon felismeréseket, hogy a túlsúlyosságnak egészségügyi következményei is lehetnek és gyakran vannak is - Tehát egy jó ideig a karcsúságnak semmi köze nem volt az egészséghez.

De ha már az egészségnél tartunk - Aki vadidegenként azt mondja, hogy nem fogadom el a kövér embereket és le kellene fogyniuk, mert egészségtelen a kövérség, az hazudik. Senkit nem érdekel mások egészsége, pláne nem egy vadidegen ember egészsége. A karcsú legjobb barátnőnk felett sem állunk ott bíráskodva, hogy "Timike, elég lesz már a sajtburgerből, egyél egy salátát inkább!" pedig kinek az egészsége érdekelne minket jobban, mint a barátainké és kivel szeretnénk őszinték és építőek lenni, ha nem a barátunkkal? Szóval ha nem szóljuk meg a családunk, a saját és a barátaink életmódját az egészségre hivatkozva, akkor biztos, hogy nem érdekel egy idegen egészsége sem.

Mint mindenhol, a kövérek kirekesztésében is fokozottan megjelenik a szexizmus és a rasszizmus is. (Egyes társadalomtudósok szerint Nyugaton a rabszolga-kereskedelemben és a protestáns szokásokban gyökerezik a kövérek gyűlölete és a 19. század közepére kialakult az a nézet, hogy a kövérség alapvetően immorális és a kisebbséghez való tartozásra utal.)

Nyilván ettől függetlenül a kövérséggel járó társadalmi megszégyenítés mindenkit érint, a fehér férfiakat is, és nem verseny kérdése az se, hogy kit mennyire érint.

Aztán persze ott van az is, hogy a fentiek miatt sokan kifejezetten frusztráltak, ha egy kövér ember élete - annak ellenére, hogy egy világ köpköd rájuk - ne adj' Isten nem akörül forog, hogy lefogyjon, plánesőt ELFOGADJA magát annak ellenére, hogy a társadalom utálja. Elvégre ő olyan görcsösen meg akar felelni az anyjának, a párjának, a szomszéd Marinéninek, a főnöknek, a világnak, hogy boldognak lenni sem tud 2 percre, hát mégis MIT KÉPZEL ez a kövér ember, hogy ő meg úgy zabálja a hamburgert két pofára, hogy csuda, és inkább élvezi a saját életét úgy, ahogy szeretné?

Ez az itteni közösségben is látszik: valaki kiír egy kérdést, hogy meghízott egy kicsit és a párja vergődik emiatt, és a legtöbb válasz egyből az, hogy "hát, well, miért nem fogysz le?? ne várd el, hogy ugyanúgy szeressen, ha nem úgy nézel ki, mint mikor összejöttetek" mintha teljesen természetes és normális lenne, hogy a partnerünk, aki elvileg szeret és támogat és elfogad minket, az elhagyhat pár plusz kiló miatt és nehogy ez bárkinek is rosszul merjen esni. Mintha az emberek nem változtatnának frizurát vagy stílust az évek során, vagy mintha mindenkinek 5 év után el kéne hagynia a másikat, mert már nem úgy néz ki, mint 25 évesen.

Sok embernek vannak komplexusai, önbizalomhiánya, szorongásos gondjai, vagy egyszerűen csak boldogtalan bármi miatt a saját életével, és ezt másokra kivetíteni mindig egyerűbb, mondván az életünk egy rakás szar, de legalább kövérek nem vagyunk. És akkor megnyugszunk, hogy jólvan, akkor ma is letettem valamit az asztalra, mert legalább nem vagyok kövér, más dolgom nekem mára akkor nincs is.

2020. ápr. 15. 20:32
 20/24 anonim ***** válasza:
90%

Túlsúlyos férfi vagyok.A személyes tapasztalatom az,hogy az emberek bármiért képesek utálni a másikat.Ok,aki túlsúlyos,könnyebben lehet céltábla,elvégre elég nagy,nem dobnak mellé:) De sz..rd le őket.Kaptam már beszólásokat munkahelyemen pl."Mi van,duci Juci?" :D de azok az emberek általában másokkal is bunkók szoktak lenni,illetve meglepő módon olyan is volt,hogy pont ezektől kaptam olyan tanácsot,ami bár nem esett jól,de utólag magam is beismertem,hogy igazuk van/többet kéne mozogni,kevesebbet enni/

Aki meg azt gondolja,hogy lusta és akaratgyenge vagyok azt egyszerűen megfőzöm pörköltnek,sok nokedlivel:D

Na persze igen,a lustaságban és akaratgyengeségben sajnos van igazság...bizonyos értelemben.Mert pl.az én főnököm/neki is voltak már vicceskedő beszólásai túlsúlyomra vonatkozóan/ tudja jól,hogy nem vagyok lusta ha munkáról van szó,nem is hozta összefüggésbe vele.Ráadásul nagyrészt fizikai munkát végzek.Szóval a lényeg,hogy azért kicsit túlzol a "gyűlölet"-tel,mármint valóban vannak ilyen emberek,de aki ilyen kijelentést tesz,mint a fb-os fazon az beteg,és valószínűleg a nem kövérekkel is gonoszkodik.

2020. ápr. 15. 20:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!