Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért nem tanuljuk meg a...

Miért nem tanuljuk meg a szomszédos országok nyelveit? Miért csak az angolt tartjuk fontosnak megtanulni? Vagy még azt sem?

Figyelt kérdés
Lehetett olvasni hogy a magyarok többsége semmilyen idegen nyelvet nem beszél.Vagy csak angolul és passz.Nem kellene megtanulnunk szlovákul,németül,lengyelül,szerbül,oroszul,románul?Ha kimentek Szlovákiába vagy Ausztriába hogy mondjátok meg a boltba hogy kértek egy kiló kenyeret?A lengyelekkel is jó barátságban vagyunk de ha beszélgetnem kéne egy Lengyellel én is gondban lennék.Mièrt nem tanulunk nyelveket?
2020. febr. 10. 23:38
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, nem tudom. Sose érdekelt a román nyelv.

Nem kekeckedésből, de te beszéled a szomszéd országok nyelveit?

Egy nyelvet megtanulni jól (minimum B2-es szinten) több év is lehet, így az ember azokat tanulja, amik érdeklik, nem amik közel vannak.

18/L

2020. febr. 11. 00:18
 12/33 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk azért egy sarki fény norvégiában nem tudom mikor ér fel pár heggyel :D De ez már egyéni preferencia.

Viszont a kérdésedre a válasz: "Ha kimentek Szlovákiába vagy Ausztriába hogy mondjátok meg a boltba hogy kértek egy kiló kenyeret?"

ANGOLUL :D

Mert mindneki megtanulja ezt az egy nyelvet szép lassan, akkor nem kell mindenkinek 6ot megtnaulni, mindenkinek elég egyet, ezért jó hogy van egy világnyelv.

De amúgy pár szót mindig megtanulok abból a nyelvből ahova épp megyek, németül meg egész sok megy...minden másra ott a fordító. Egy ynelvet jól megtanulni óriás effort, irigyelem, aki megteszi, és tisztelem érte, de az a felvetés hogy mindenkinek me gkéne tnaulnia egy rakás nyelvet nem elvárható, nyilván jobb lenne ha az angol meg az anyanyelv mellé még lenne egy legalább...de értjük nem?

2020. febr. 11. 00:21
 13/33 anonim ***** válasza:
100%

Azert mert az angol a világnyelv, és mindenhol mindenki ezt tanulja. Ettől meg nagyon szép dolog, ha megtanulod a környező országok nyelveit, de alapvetően nem szükséges, mert mindenhol angolul tudsz szót érteni, mivel ők is ezt tanulják és nem a magyart...

Az angolon kívül a másik nyelv a német amit sokan tanulnak nem pedig a passzt. 90-előtt meg az orosz volt a kötelező, így a 40-es korosztály is még azt tanult. Pár évtized és mindenki tud többé kevésbé majd angolul is - nem kell ettől parázni. Egyébként meg, tudnak a magyarok angolul csak nem mernek beszélni... és ez a nagy baj, nem a nem tudás... ;)

2020. febr. 11. 00:24
 14/33 anonim ***** válasza:
97%
Egyébként csak megsúgom, külföldön az idősebbek szintén nem tudnak angolul... ;)
2020. febr. 11. 00:27
 15/33 anonim ***** válasza:
88%

Mint mindennek, a nyelvtanulásnak is praktikusnak kellene leginkább lennie.

Alapvetően az iskolának praktikus tudást kellene átadnia (ezért kapok háromoldali tüdőgyulladással egybekötött agyvérzést amikor költők meg írók életútjait kell megtanulni, és azon múlik a kettes hogy tudod-e hogy a Flórába vagy a Klárába volt-e előbb szerelmes az író... agyrém, totally useless random data).

Szóval minden tantárgynak azt kell figyelembe vennie, hogy mekkora eséllyel lesz az használva a diákság soraiban ha majd a diákság munkavállalóvá válik.

Nézzük mi áll az angol mellett:

-Világszerte csak az anyanyelvi beszélők száma meghaladja a 400 milliót.

A tanult nyelvhasználókat is beleszámolva lazán elérheti az 1 milliárdot is.

Tehát ha angolul tudsz, akkor potenciálisan 1 milliárd emberrel tudsz beszélni.

-Az informatika a 21. század legdinamikusabban fejlődő területeinek egyike, és a legnagyobb számú munkavállalót lassan az informatika fogja alkalmazni.

És mi az informatika alapnyelve?

Nem a szlovák....

Angolul kell tudnia mindenkinek első körben, aki számítástechnikával akar foglalkozni.

-Az internet nyelve az angol (részint az előző pontból kifolyólag).

Aki nem tudja gyorsan, célirányosan használni az internetet, az elvérzik a 21. században.

Sad strory, de ez már nem a kényelmes 20. század közepi-végi keleti blokk, ahol elég a saját kis pár milliós nyelveden olvasgatni az újságot hogy naprakész legyél.

-A szakkönyvek 99%-át fix hogy angolul írják meg legelsőnek, és minden témában minimum 10X annyi angol nyelvű szakkönyvet fogsz találni angolul, mint egyéb nyelven.

Najó, talán a matyóhímzésről, meg a tökéletes székelyképoszta receptjéről nem valószínű hogy angolul fogsz tonnaszám könyveket találni.

De ha az ember orvos, mérnök, vegyész, bármilyen kutató, történész, közgazdász, szociológus, vagy bármi olyasmi ami folyamatos önképzéssel jár, akkor angolul nem csak hogy ajánlatos tudnia, hanem kötelező.

Én sem tudok C1-es szinten diskurálni native english speaker közegben a krikett szabályairól, de bármi amit meg akarok tudni, legyen az a szakterületem tárgya, vagy éppen az ausztrál erdőtüzek helyzete, vagy akár a 2020-as hírek az amerikai választási kampányról, fix hogy angolul kb 5 perc alatt megtalálom azt ami nekem kell.

Az angol amúgy a tudományban kb olyanná vált mint a 15. századi európában a latin volt. Az emberek nem akarnak 50 nyelvet megtanulni, hogy egy konferencia alkalmával felszólalókat mind meghallgathassák saját nyelvükön.

Megtanulunk egy nyelvet, és azt beszéljük, oszt' csókolom.

És mi szól a szlovák mellett?

-a sztrapacska finom

-a magas tátra szép hely

Na nem mintha nem értené meg bármilyen vendéglátós akár csak azt, ha rámutatok az étlapon arra hogy sztrapacska. De egyébként annyira azért nem mondom rosszul kiejtve se, hogy ne ismernék fel hogy mit kérek...

Amúgy meg 23 vagyok és eddig egyszer nem voltam Szlovákiában. Kb fejbelőném magamat, ha ezért nem tudnék angolul, mert egy kb 7 millió fős ország nyelvét tanultam, ahová az ember kb tényleg csak akkor megy, ha kirándulni akar, vagy pont úgy hozza a véletlen hogy szlovák érdekeltségű munkahelye lesz.

Figyelj, senki nem gátol benne hogy az akármilyen hangyányi kis random nyelveket tanulgasd szabadidődben.

Állítólag néhány cég még örül is neki, ha beszél a kapcsolattartó az angolon és németen felül valami "egzotikus", kevesek által beszélt nyelvet.

Én mondjuk még mindig azt látnám a legértelmesebbnek, ha Európában közvetítő nyelvként mindenki minimum B2 szinten értene angolul, de ez az én internacionalizmusom...

Szóval hajrá, lehet tanulni hanysi-manysi nyelveket, meg feröer szigeteki ó skandinávot. Csak épp erre az emberek 99%-ának soha nem lesz szüksége.

A kínai túristacsoport se tanul meg magyarul, hogy a Várnegyedben magyarul kérjen szuvenírt a boltban.

Németet meg nem értem miért hoztad ide. Könyörgöm, mutass már rá olyan középiskolára ahol ténylegesen nem tudnál németet tanulni!

Szerintem a legutolsó random középsuliban is van lehetőség németre.

Lévén hogy az európai gazdaság saccper negyedét a német ipar adja, és 3 országban is hivatalos nyelv (Németország, Svájc, Ausztria), plusz az exportunk jó része is oda megy, így muszáj tanítani.

Mondjuk én olyan szakon vagyok, hogy semmilyen szinten nincsen hátrányom abból, hogy alig beszélek már németül.

Amit soha nem használok az elkopik.

Angolul kb minden nap olvasok valamit, németül meg...

Esetleg ha Rammsteint hallgatok, akkor.

De most komolyan, szlovénul, meg horvátul minek?

Attól hogy rengeteg mindent tud az ember, attól még nem lesz se sikeres, se talpraesett.

Van az a fajta tudás, amiből pénzt lehet csinálni, meg van az a fajta ami a saját örömödre, saját kiteljesedésedre van.

2020. febr. 11. 00:32
 16/33 anonim ***** válasza:
21%

Azert a praktikussag nem minden. Es pont ez is oli meg a mai szellemiseget.

Nem azert kell tudnod hogy A kolto miert Gizit szerette elobb mert felesleges, hanem hogy megertsd azokat a lelki folyamatokat amit egy muvesz atel. Tehat empatiara stbstb tanit. Erre a praktikum nem tud megtanitani. Es lam mennyire hianyzik ma mar az empatia.... lenezve vannak azok a dolgok amik leginkabb emberiek. De persze a praktikum, a penzvilag az burjanzik. Es a sok betegseg is az emberekben, mert ez nem emberi...

2020. febr. 11. 01:04
 17/33 anonim ***** válasza:
75%
Vegul: oriasi tevuton jar az, aki azt hiszi az az emberi kiteljesedes, hogy penzt keres... ha tenyleg ez a legmagasztosabb gondolat a mai embernek/ individuumnak, akkor nagyon nagy bajban vagyunk.
2020. febr. 11. 01:05
 18/33 anonim ***** válasza:
Ne kekeckedj már a 18 éves csajjal. :D Mindenki azt a nyelvet tanulja, amelyik érdekli. Nem minden nyelvnek olyan könnyű ám a nyelvtana, a németnek pl. elég nehéz, mikor én középiskolába mentem, akkor a drága sulinak hogy, hogy nem épp nem volt angol tanára, így a német meg az olasz közül lehetett választanom. Nekem az olaszt ajánlották, mert annak sokkal könnyebb a nyelvtana, jól is ment, 4-es voltam belőle minimum, végül érettségiztem is belőle. Ám Olaszország soha nem érdekelt, csak azért tanultam, mert kellett. Viszont nem elég csakúgy nyelvet tanulni, a nyelvtudást gyakorolni, "ápolni" is kell, rendszeresen használni, mert ha sokáig nem teszed, akkor bizony lassan elfelejted a szavakat. Vágó István se pár év alatt tanult meg 7(!) idegen nyelvet, elhiheted. Én rendszeresen járok ki Bécsbe, a németet nem beszélem, viszont már tudok jópár alap kifejezést, és az angolommal teljesen jól elvagyok, mert ott eddig mindenki beszélte, akivel megismerkedtem.
2020. febr. 11. 05:03
 19/33 anonim ***** válasza:

Elmondták már előttem páran, de minek kellenek megtanulnunk a környező országok nyelveit? Ha meg akarod tanulni, hajrá, senki nem akar meggátolni benne. De ne akard ráerőltetni másokra is, ha akarok kérni egy kiló kenyeret a boltban, akkor kérek angolul, hidd el, megértik. Ausztirában és Horvátországban is tökéletesen elboldogultam az angollal, mindenhol megértettek.

Attól még, hogy Szlovákia közel van, ugyanannyi esélyt látok rá, hogy ellátogassak oda, mint Thaiföldre. Akkor miért nem tanulok meg thaiul? Meg az az álmom, hogy körbeutazzam a Földet, akkor most tanuljak meg minden nyelven? Angolul tudok, spanyolul tanulok jelenleg, mert érdekel, tetszik a nyelv, és ez számomra valóban praktikus, mert Közép-, és Dél-Amerikában kevesen beszélnek angolul. De a környező országaink jobban állnak a nyelvtanulással, mint mi (kivéve talán Ukrajna).

2020. febr. 11. 07:02
 20/33 anonim ***** válasza:
Minek? Esetleg annak éri meg, aki kimegy arrafele.
2020. febr. 11. 07:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!