A "néger" szónak a magyar nyelvben sosem volt pejoratív töltete, mégis egyes emberek azzal próbálják feltölteni. Ez miért van? Miért akarnak egyesek, főleg a médiában, egy teljesen ártatlan jelzőt pejorativitással feltölteni?
Nem rosszindulatú szó eredetileg. A probléma az, hogy nagyon hasonlít arra a szóra, amit az angolban rosszindulatú szóként használnak. Magyarul mások fszsága miatt szopunk.
Nekünk ez még nem is olyan kínos, mert mi mondhatjuk azt, hogy fekete, de képzeld el az újlatin nyelvűeket. Az ő nyelveikben a fekete, mint szín is valamilyen változata a negrónak. Ha valaki megszólna, mert a saját nyelvemen használok egy teljesen normális, nem lenéző szót, akkor azt nem venném jól. Lexarom, mi van nálatok, a néger nem az a szó, amire gondolsz és nem fogom megváltoztatni csak azért mert a föld másik oldalán néhány idóta amerikai pejoratív jelleggel használt 400 évvel ezelőtt egy hasonló szót.
Én megfigyeltem ennek a szónak a változását. Sok útleírásban, könyvben szerepel a néger kifejezés, ami a 60-70-80-as években íródott. Nálunk nem volt pejoratív, de nagyon hasonlít a n!gger szóhoz, ami az angolban pejoratív. Ott a black a normális, nem pejoratív kifejezés. Ezért a feketék ezt szeretik használni.
Mivel a rendszerváltás után hozzánk is eljutott az amerikai kultúra, angol nyelvoktatás stb. Ezért változott meg a szó, vált negatív csengésűvé.
Én itthon használom a néger szót is, de amikor angol nyelvterületen vagyok, például USA eszembe nem jutna kiejteni magyarul. Egyrészt értik, hogy róluk beszélek, másrészt szidalmazásként fogják fel. Nem hiányzik egy ilyen összetűzés.
" Csak szólok, hogy még a káromkodás szűrőn is fennakadt a szó angol változata!"
Na ezt sajnálom!
ÉN ITT A MAGYAR N É G E R SZÓRÓL BESZÉLTEM. leszarom az angol n1ggerezést... már bocsi. vicc amúgy hogy kiszűri... elég beteg egy világban élünk....
#8 "Oké, akkor meséld el, hogy hogy keletkezett ez a szó; kik alkották, milyen szándékkal"
Úgy keletkezett az emített szó, hogy megszületett az igény a különféle színek nyelv általi kifejezésére. Azzal a szándékkal alkották a szót, hogy kifejezzék a fekete színt.
A fekete latinul niger-nigro, spanyolul negro, katalánul negre, gallul negro, olaszul nero, románul negru, eszperantóban nigra.
Ezek a kifejezések az adott nyelven egyszerűen a fekete színt fejezik ki. Jelentésük annyira pejoratív mint amennyire a francia noir, az angol black, a magyar fekete, a norvég svart vagy a horvát crno szavaknak. Ugyanis jelentésük megegyezik.
Sajnos a BLM politikai mozgalomnak köszönhetően elkezdődött egy olyan káros folyamat, aminek az eredményképpen például felelősségre vonták a román játékvezetőt, amiért a labdarúgó mérkőzésen a saját anyanyelvén a fekete szót használta. Megsértődve kirohant a fotózásról egy afroamerikai celeb, amikor a fotós az asszisztensének jelezte, hogy hozza a négert, utalva ezzel a fotográfia szaknyelvében négerezésnek hívott technikára és eszközre amellyel kitakarják a fényt. Átnevezték európa első gyógyszergyárát, a bécsi Szerecsen Gyógyszergyárat mert a neve egyesek szerint sértő. Érdekes, hogy évszázadokon keresztül nem volt az.
Mi következik ezután? Új nevet kap a Negró cukorka és lekerül róla a fekete kéményseprő, hogy ne nézzék még egyszer akasztott négernek. Na de más névvel és ábrával ki fogja megvenni az évtizedekig így forgalmazott cukorkát? Talán a kéményseprők sem járhatnak ezentúl feketében és a faszenet is színezni kell. Új nevet kap a szerecsendió, ahogy az már a szurokfűvel megtörtént. Átnevezik a Niger folyót, amelyet a fekete vize miatt hívnak évszázadok óta így. A sakkban sem hívhatjuk már a bábukat feketének és fehérnek. Sötét és világos bábuk vannak. Már megjelentek a kék-fehér, zöld-fehér, rózsaszín-fehér sakk készletek.
Na de kérdem én a fehér, white, blanc, blanco, bijela, alb, albus kifejezések nem pejoratívak? A fehér bábut nem kell lecserélni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!