A "néger" szónak a magyar nyelvben sosem volt pejoratív töltete, mégis egyes emberek azzal próbálják feltölteni. Ez miért van? Miért akarnak egyesek, főleg a médiában, egy teljesen ártatlan jelzőt pejorativitással feltölteni?
Nem ismerem a néger szó történetét Magyarországon, de itt megkülönböztetnék két alapvető eredetet, illetve annak lehetőségét. Azt, hogy eleve pejoratív születésű-e a szó, avagy sem, csak egyesek olyan érzelmekkel kezelik. Mert nagyon nem mindegy. Lehet, hogy csak úgy ejtik, és akkor a szó maga nem olyan. Egyébként is szerintem akik negatív jelleggel használják, majd átírják egy másik szóra, akkor később az új kifejezésnek is lehet, hogy ugyanolyan negatív jelleg fognak kölcsönözni. Tehát semmit sem oldott meg a dolog.
Ha jól tudom, csak annyit jelent, hogy "fekete", semmi mást. Egyébként tény, hogy egyesek valóban negatív felhanggal használják, de az nem a szón múlik, mert más kifejezést is ugyanúgy negatívan használnának adott esetben.
Ha nem gúnyos eredetű a szó, és ha jól tudom a néger nem az, akkor egyszerűen nem negatív. Legfeljebb ahogyan valaki mondja lehet negatív.
Oké, akkor meséld el, hogy hogy keletkezett ez a szó; kik alkották, milyen szándékkal, és hogy át lehet-e venni egy önmagában is rasszista szót úgy, hogy teljesen elhatarolodunk a jelentésétől...
Attól, hogy itt nem volt akkora fekete elnyomás (bár itt is betettek pár feketét az állatkertbe, hogy a magyarok nézegethessék őket) még nem jelenti azt, hogy a szó "tiszta",mikozben nem az.
Könnyebb lenne megértetni, ha magyarokra is lenne egy ilyen szó, amit anno direkt a degradalasunkra találtak ki, és amit manapság az egész világ akar használni - annak ellenére, hogy tudják, hogy ellenünk találták ki.
De sajnos/hála istennek nincs ilyen szó, szóval hagyatkozz az empátiádra, vagy a józan paraszti eszedre ahhoz, hogy megiteld a helyzetet.
Amikor egyszer egy órán fordítottunk magyarra és én azt mondtam a magyar negfelelőjeként az egyik szónak, hogy néger, majdnem összeestek, hogy ezt meg mertem tenni.
Pedig én is azt hittem odáig, hogy a néger nem rosszindulatú jelző.
Azóta én össze vagyok zavarodva, nem is használom már ezt a szót. Gondolom mások is amiatt vannak így, mert ezt bevelték beléjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!