Kik azok a panel prolik iletve kire használják ezt az erősen pejoratív szót? Mert össze vagyok zavarodva. Azt hittem eddig minden panellakóra, de kioktattak, hogy nem mind panellakó panelproli. Akkor most kik?
A panelproli az a proli,aki panelben lakik(csakhogy ilyen értelemszerűen írjam),de rengeteg proli él nem panelben,illetve pl.Budán a hegyekben is.
Ugyan is a több 10 milliót érő nagy fekete autós is lehet ugyanolyan tapló proli,mint amelyik bűzölög az aluljáróban.
A proli vidéki változata a gumicsizmás,irigy gonosz földtúró paraszt.
Teljes szóval proletárok. A kapitalizmusban az a társadalmi osztály amely nem rendelkezik termelési eszközökkel (nincs pl gyára vagy boltja stb) és ezért alkalmazottként bérmunkából élnek.
Az ókorban még a legalsó szabad társadalmi osztály definíciója volt akik szociális vonatkozásban és a szavazataik révén voltak hasznosak.
A panelproli szókapcsolatot állítólag először F. Hegyi István használta a Népszabadságban 2001-ben aki látva a nagy felháborodást később elnézést kért. Akkoriban a jobboldal (fidesz) is felkapta és gyakran használta ezt a szókapcsolatot és emiatt sokan azt hiszik hogy tőlük ered.
Az, hogy csak a munkásosztály lakik panelban az nem igaz. Gyakorlatilag a teljes középosztály is megtalálható manapság a panellakók között, a pedagógusoktól a hivatalnokokon keresztül a nyugalmazott katonatisztekig, hogy csak a saját környezetem példáit említsem. Wikipédia szerint a panellakók átlagosan magasabban iskolázottak, mint az országos átlag, tehát mindenkire rásütni hogy proli aki panelben lakik, helytelen lenne.
A panelproli annyiban különbözik a sima prolitól, hogy panelban lakik. Tehát alacsony műveltségű, általában egyszerű munkát végző vagy munkanélküli, igénytelen városi ember, aki a lakótelepi kocsmában és/vagy a buszmegállóban telitorokból szidja az időjárást, a szomszédját vagy az éppen aktuális politikai rendszert.
Szerintem nem attól lesz proli hogy politizál. Mert aki politizál az szidja is a másik oldalt. Meg lehet nézni az "elit" politikusokat minden oldalon. Mindegyik szidja a másikat. Akkor ők is prolik? (végülis az előző válasz alapján lehet)
Az is igaz hogy ha valaki panelben lakik az nem lesz automatikusan proli. A tanár stb. sem feltétlenül lesz középosztálybeli csak azért mert ő tanár de még művelt sem biztos (mert sajnos ismerek rossz példát erre).
Egy kis vicces történet: Van egy megrögzött panellakó haverom. Azt találta mondani hogy ha megnyeri a lottó ötöst akkor megveszi a lakását körbevevő többi lakást és akkor azok üresen fognak állni hogy neki nyugalma legyen. Nem hogy venne egy házat a nyereményből: ez a lehetőség eszébe sem jutna :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!