Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A patológusokat miért nézik...

A patológusokat miért nézik le nagyon sokan? Miért állítja sok ember, hogy "nem igazi orvosok"?

Figyelt kérdés

Nyílván ez nem egy tény, de én ezt nagyon sokszor tapasztalom...

Ha felmerűl a téma akár beszélgetésben, akár valamilyen fórumon, a társaság fele egyértelműsíti, hogy nem ismeri el a patológusokat, a fentiekhez hasonló kijelentést tesz, de valamiért még az is nagyon gyakran előkerül, hogy a patológusok nagy része alkoholista.

Mindenesetre az állításaimmal is nyugodtan vitába lehet szállni (ha muszáj), ha valaki szerint ez nincs így, s mondjuk igenis elismert hivatásnak tartja... De inkább a kérdésre várnék válaszokat, még ha valakinek ehhez hipotézisként is kell kezelni az általam tapasztalt jelenséget.

Amúgy a pszichiáterek megítélését is hasonlóan látom, s bár én nagyon nem értek egyet ezzel sem, de ott az okokat nagyjából értem, s látom a fejlődést is a társadalom részéről.

2019. dec. 17. 13:52
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
0%

Mert nem gyógyít.

Az orvos dolga a gyógyítás (lenne).

2019. dec. 17. 16:52
 12/20 A kérdező kommentje:

Miért ne gyógyítana?

Gyógyít.

2019. dec. 17. 17:13
 13/20 anonim ***** válasza:
90%
#11 márpedig igenis részt vesz a gyógyító munkában. Ha rosszul elemzi ki a mintákat, metszeteket, akkor a páciens nem a megfelelő kezelést kapja. Mondjuk csak kimetszik a tumort, amikor javában sugarazni vagy kemózni is kéne. A patológusok rendelkeznek az egyik legátfogóbb tudással az orvosok között. A laikusok, akár értelmiségi, akár nem, soha nem láttak bele ebbe. Szerintük a sebész az Isten maga, az anesztesekről meg pl. úgy vélekednek, hogy ó hát az unalmas, az csak altat. Holott az anesztesek aztán mindenhez is értenek. De teljesen mindegy melyik szakirányt mondom, mindre szükség van, egyik se kevesebb a másiknál, és mindegyikük igazi orvos.
2019. dec. 17. 17:18
 14/20 anonim ***** válasza:
98%

Én orvostanhallgató vagyok, patológusnak készülök. Azt még nem igazán tapasztaltam, hogy lenéznék a patológusokat, azt már igen, hogy zsigeri ellenszenvet vált ki a dolog a legtöbb emberből, ami szerintem teljesen érthető. A hullák, maga a halál ténye és az ezzel való szembesülés eleve zsigeri ellenszenvet vált ki sok emberből, nyilván azért, mert ez egy tragikus, szomorú dolog és eleve egy tabu, nem igazán esik róla szó a hétköznapokban. Annyira idegen az emberek számára, hogy zsigeri szorongás rá a reakció. Az ellenszenv másik oka szerintem, hogy az emberek egész egyszerűen nem tudják, hogy mivel foglalkozik valójában egy patológus (és ez az itteni válaszokból is látszik). Én is sokszor megkapom, hogy "a patológus egy hentes, csak vagdos össze-vissza", pedig a munkájuk nagy részét a szövettani minták elemzése teszi ki, ma már jóval kevesebbet boncolnak, mint régebben. Igenis fontos részei a gyógyító munkának, bármi, amit egy műtét vagy rutin vizsgálat során kivágnak egy emberből szövettanra (pl anyajegy, vastagbél/gyomor polip, daganatok) hozzájuk kerül. Sok esetben annyira fontos a pontos szövettani diagnózis, hogy pl a sebész vagy onkológus el sem kezdi a kezelést, ameddig nincs meg, mert nyilván nem mindegy, hogy szövettanilag x fajta daganatod van, amire x kezelés kell, vagy y fajta, amire y kezelés kell. Én azt tapasztaltam, hogy az orvosok között elég nagy tisztelet övezi a patológusokat, mert tényleg ők azok, akik a háttérben majdnem mindenkivel folyamatos együttműködésben dolgoznak és hatalmas tudásuk van a betegségekről.

"Bár az tény, hogy sok orvos ismerősöm van (inkább orvos tanonc, az egyetemről ismerem őket), akik mesélték, hogy a gyengébb tanulók szoktak patológiára menni. Olyan ez náluk, mint nálunk TTIK-n a gyengébbek mentek tanári szakirányra"

Meg a nagy büdös lóphaszt. Egyrészt aki orvosin gyengébb tanuló, az előbb-utóbb kibukik, ha pedig sikerülnek neki a vizsgák, csak mondjuk nem szín ötös, akkor annyira nem is gyenge, mert sokszor a kettes is 60-70%-nál kezdődik. Másrészt akinek derogál vagy csak nehezebben megy a tanulás, annak a patológia a legrosszabb irány, amit csak választhat, mert folyamatos tanulást és hatalmas szaktudást igényel. Sokan már a patológia szigorlatot sem képesek teljesíteni, mert annyi mindent kell egyszerre fejben tartani és akár egyetlen hiányosság is bukást jelent. Egy rosszabb tanuló általában veri a seggét a földhöz örömében, ha valahogy sikerül átbukdácsolnia rajta és többet rá sem akar nézni az egészre.

2019. dec. 17. 18:55
 15/20 anonim ***** válasza:
0%
83%-os, nekem aztán mindegy, hogy igaz-e, amit mondtak az ismerőseim, engem nem érint
2019. dec. 17. 19:23
 16/20 anonim ***** válasza:
97%
#15 nem ellened irányult a dolog. Nekem nem mindegy, hogy hülyeségeket hagyunk-e helyreigazítás nélkül, vagy nem. Már így is annyi előítélet övezi ezt a szakmát, nincs szükség még többre.
2019. dec. 17. 20:33
 17/20 anonim ***** válasza:
83%

Nemcsak a patológusokat nézik le manapságy hanem az ügyvédeket is, a fodrászt is és mindenkit. Felesleges ezzel foglalkozni.

Aki konyít valamit az egészségügyhöz az tudja, hogy a patológián nem csak hullákkal foglalkoznak.

2019. dec. 18. 10:16
 18/20 anonim ***** válasza:
75%

Nagyon nagy felelősséggel bírnak a patológusok. A klinikusok nem hiába kérik ki az ő véleményüket.:)

Én még nem hallottam róla,hogy bárki lenézné őket. Oké,hogy sok ember fejében az él,hogy ők csak vagdosnak és kész. Az átlag ember viszont csak annyit tud a különböző szakorvosokról,hogy a sebész a császár,mert a műt és az anesztes senki,mert ő meg csak altat....

Engem is érdekel a patológia,a különböző patomechanizmusok,molekuláris eltérések,stb.

Egy orvostanhallgató

2019. dec. 18. 11:21
 19/20 anonim ***** válasza:
28%

Én alapvetően semmilyen munkát nem nézek le, de a kérdés nem teljesen alaptalan.

Ez szerintem ugyanis nem lenézés, hanem inkább viszolygás, írom ezt laikusként. (Szerintem csak a laikusok nézik le, viszont a társadalom 99%-a laikus, ezért gondolom hogy a kérdezőt ez foglalkoztatja)

Úgy értem hogy az emberek 90%-a nem menne sebésznek, hiába övezi tisztelet a szakmát, mert fél felbontani egy embert, akkor meg a patológiát még annyira sem akarja, mert az meg halott embereket nyit fel (igen, szövetet is elemez, de ezt csak most tudtam meg mikor rákerestem!).

Az ember nem akar halottakkal foglalkozni, ez egy természetes ösztön, hiszen a halottak számos betegséget terjesztenek, a távolmaradás tőlük adott esetben az egyén túlélését biztosítja. Ezért iszolyognak a temetkezési vállalkozóktól is.

2019. dec. 18. 12:33
 20/20 anonim ***** válasza:
89%
Nem ők boncolnak,a boncmesteré a „piszkos”munka. A munkájuk nagy hányadát szövettan és egyéb minták elemzésével töltik.:)
2019. dec. 18. 20:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!