Miért nevezik így a romákat?
Cigánynak szokták nevezni őket.
Cigroid, ezt még nem hallottam, de feldobta a napom, köszi!
Mivel az eredeti megnevezésük a "cigány" teljesen egybe mosódott a naplopó, segélyen élő, mélyszegéynségbe szülő antoszociális civilizálatlan elemekkel, ezért kitalálták valamikor hogy mostantól ők "romák" lesznek.
Én egyébként zsámorettóknak hívom őket.
Cigány, és azért nem magyarok, mert más országban is cigányok.
Ne keverjük a nemzetiseget az állampolgársággal.
A legalapvetőbb különbség, hogy régen a cigány a külső megnevezés volt, míg a roma a belső megnevezés. Korábban teljesen természetes volt, hogy mindenki, aki nem cigány, cigánynak szólítja őket, és ők a saját nyelvükből eredeztethetően romázzák saját magukat.
Idővel ráébredtek, hogy a cigány elnevezés régóta pejoratív jelentéssel párosult, ezért elkezdték átültetni a köztudatba, hogy az eddigi belső, roma megnevezésüket használják a népcsoporton kívüliek is. Ez kis túlzással olyan, mintha a magyar államfők kitalálnák, hogy a külföldiek a hungarian, hongrois, ungarisch, stb. kifejezések helyett mostantól a magyar szót használják, mert annak más üzenete van.
Hogy őszinte legyek nekem tök mindegy hogy szólítanak a külföldiek, és valószínűleg a legtöbb cigányban se él olyan nemzeti tudat, hogy kikérné magának, hogy ő nem cigány, hanem roma, tehát nagyjából teljesen mindegy, hogy szólítod őket.
Egy nép megítélését úgyse az fogja változtatni, hogy hogyan szólítják őket.
Ennyi idióta embert mint ebben a válaszban csak régen láttam.
A cigányok mai hivatalos neve: roma, ezt az Első Roma Világkongresszuson, 1971-ben, Londonban döntötték el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!