Kölcsönadtam egy idegennek pénzt, amit nem akar visszaadni, milyen jogi lépéseket tehetek ellene?
Először is: tisztában vagyok vele, hogy mekkora balfék voltam, szóval az ilyen kommenteket kérlek mellőzzük. Az "idegennek" megvan a telefonszáma, a személyijéről egy fénykép, néhány telefonbeszélgetésünket is felvettem. Sajnos szerződést nem kötöttünk... milyen eszközökkel ijeszthetnék rá, hogy végre aktivizálja magát? Mivel "híresebb" ember - egy youtube énekes - ezért a hírnevének bemocskolására is gondoltam, de valami jogi kiskaput szeretnék, amivel tényleg rá tudnék úgy ijeszteni, hogy most már visszaadja a pénzem. Amikor először szóba került a személyijének a fényképes másolata, akkor megnyugodott, amikor mondtam, hogy (még) nem terveztem felhasználni ellene. De ennyi alapján tehetnék feljelentést ellene mondjuk? Vagy valami hivatalos eszközhöz folyamodhatok?
Köszi előre is!
Gyakorlatilag semmi hivatalos eszközöd nincs.
Megfenyegetheted hogy feljelented ha nem adja vissza, de nyilván ez csak blöff mert nem tudod.
Kb semmilyet.
Ezt hívják tanulópénznek.
E-mail, egyéb elektronikus üzenetváltás felhasználható bíróságon bizonyítékként. Válts vele pár üzenetet, amiből kiderül, hogy mennyivel tartozik és a válasszal ezt el is ismeri.
példa:
Írsz neki:
Szia, megállapodtunk, hogy az XY napon kölcsönadott XY összeget ezen a héten visszaadod? Hol van a pénzem, megállapodtunk, hogy legkésőbb ezen a héten fizetsz.
A lényeg az, hogy egy olyan választ csalj ki belőle, amiben legalább közvetett módon elismeri, hogy tartozik neked az összeggel.
Ha ügyes vagy, akkor olyan választ kapsz, amiben az összeg és a tartozás is bizonyítható.
Ezt már perben felhasználhatod és a javadra fog dönteni a bíróság, ha kétséget kizáróan bizonyítja ez az igazságot.
mennyi penzrol lenne szo?
Par 10e. vagy par 100e mert nem mindeggy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!