Miért lett ekkora divat magyar gyereknek külföldi nevet adni? 16/l
#10 Nem, mert Akhilleusz, Aphrodité, Jézus és társai mitológiai alakok, ami azt jelenti, hogy a földi ember tanulságául kéne szolgáljanak, nem arra, hogy az embert közvetlenül róluk nevezzék el.
Szerintem ha azt mondod, hogy elfogadható Aphrodité, Zeusz, Jézus keresztneveket adni csecsemőknek, hozzájárulsz az egyetemes emberi kultúra lerombolásához.
Inkább nézz utána.
Az Aphrodité és Ricardo nevek nem anyakönyvezhetőek, csak az Afrodité és Rikárdó.
Ezek sem jobbak, de legalább valósak.
És akkor mivan ha külföldi a neve? Az én gyerekem pl Elizabet lesz, mert az Erzsébet nem tetszik, a név mégis ezt jelenti...
Annyi, hogy külföldi verziója van. :p
Hát azt nem tudom.
Egyik ismerősömnek a gyerekét úgy nevezték el hogy Ladislaus ez németül van, magyarul pedig azt jelenti hogy László, ők azért adtad neki ilyen nevet mert közel laknak az osztrák határhoz és már mind a ketten ott is dolgoznak az is lehet hogy majd ki költöznek, a vezeték nevük pedig német eredetű ezért ha a fiúk majd nem fog hátrányt szenvedni, maximum ha meg nézik azt hogy hol született de ha német a név akkor jobban be fogadnak stb..
Valami ilyesmit mondtak.
Ha jól megnézed, nem épp a tanult réteg adja az ilyen neveket a gyereknek (kiv. az ilyen szakbarbárokat, aki pl. egy kutatási területéről nevezi el a gyerekét Afroditénak mondjuk... nem pont ezt a példát, de ismerek ilyet... viszont ide nem írom le, mert annyira ritka az a név, hogy azonnal beazonosítható az illető família, mert apuka elég híres volt a területén). Ők meg úgy vannak vele, hogy ami külföldi, az a menő meg az egzotikus. Illetve amcsi meg latinamerikai sorozatok szereplőiről nevezik el a gyerekeiket, mert azokra vannak rácuppanva. Én sem értem, miért engedi ezt egyáltalán az MTA... a legtöbb magyar vezetéknévhez röhejesen hangzanak... ez a fonetikus írás mellé meg borzalmas... pl. Dzsásztin.
Nem azzal van a bajom, ha egy név különleges, mert vannak különleges nevek, amik nem hangzanak ennyire hülyén magyar vezetéknevekkel.
Én a dzs-s nevektől mászok falra.
(Andzselika, Dzsesszika, Dzsenifer, Dzsenna stb).
Urban legend, hogy egy roma nő meglatott az orvosi rendelőben egy plakátot, amin a varicella szó szerepelt.
Annyira megtetszett neki, hogy foggal-korommel kapaszkodott abba az elképzelésébe, hogy ha megszuletendo gyermeke kislány lesz, a Varicella nevet kapja.
Az orvos persze hiába magyarázta, hogy a varicella a bárányhimlő latin neve.
Mert ezzel akarnak a tömegből kitűnni.
Azt viszont már nem képesek felmérni, hogy ez elég negatívan is elsülhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!