PHD képzés mellett lehet gyermeket vállalni? Milyen jövedelem kell hozzá?
PhD képzés alatt nem nagyon lehet dolgozni, mivel nem olyan, mint az egyetem. Gyereket is nehéz vállalni mellette. Gyerek nélkül is húzódik az egész folyamat sokaknál (van aki 6-8 év alatt fejezi be).
Az én tapasztalatom, hogy 1 gyerek kb. 1.5-2 év csúszást jelent. Mondjuk 1 évet vagy otthon a gyerekkel, de a kiesett idő miatt nehezebben rázódsz vissza a kutatásba + a gyerek sok időt vesz el és így jön ki a 2 év. A gyerek nélküli normál csúszás átlagosan nálunk 2 év. Tehát van kollégám, akinek 2 gyereke van és 6 éve csinálja, még szerintem min. 1 év múlva lesz meg neki. Amikor ő kezdte, akkor még 3 év volt az alap, ahhoz képest 4 évet csúszik vele. Dolgozni nem dolgozik mellette.
A csúszással csak annyi a baj, hogy ugye azalatt az idő alatt is csak a tanársegédi fizetést kapod, többre nincs lehetőség.
Az én véleményem az, hogy csodaszámba megy, ha valaki phd alatt vállal nőként gyereket és el is végzi. Ha viszont férfi vagy, akkor belefér a gyerek, vállalhatsz plusz munkát, hogy el tudd tartani a családot, de akkor megintcsak olyan 2-3 év csúszással lehet számolni.
Attól is függ milyen terület?
Otthon/könyvtárban olvasgatós elemzős téma mellett vállalhatsz gyermeket...
Viszont a kísérletezős éjjelig bentmaradós természettudomány mellett nehéz. Nem mondom, hogy nem lehet de nehéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!