Osztalék vagy vállalkozói kivét? Egyéni vállalkozásom van főállás mellett, az éves szinten a várható jövedelmem 2-300 ezer forint. Ebből sajnos könyvelőt nem tudok fizetni, én magam próbálok utána olvasni és intézni az ügyeimet.
Kedves Kérdező!
Az osztalék egyéni vállalkozásnál nem értelmezhető fogalom.
Alapból az SZJA bevallásban leadózod év végén a megtermelt jövedelmed.Ott egyszer 10% szja-t fizetsz, egyszer 15-öt, és még a 14% ehot. Azonban ez nem jogosít semmilyen ellátásra, tehát ha táppénzre mész, nem kapsz, mert nem volt jövedelmed, és a nyugdíjba sem számít bele, hiszen nem volt nyugdíjjárulék alapot képező jövedelmed.
Ha vállalkozói kivétként veszed ki, akkor minden járulék rárakódik. SZJA, nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék, plusz még rájön a 22%-os szociális hozzájárulási adó. Viszont ezzel jogosultságot szerzel táppénzre és nyugdíjra is.
Azért az elég fura, hogy SZJA-s egyéni vállalkozóként nincs könyvelőd, vagy valaki olyan, aki segíteni tudna.
Biztos megcsináltál mindent? Gondolok itt '08-as, '58-as bevallásokra vagy ezeket helyettesítő NY-es nyomtatványra, iparűzési adó bevallásra, kamarai regisztráció, befizetés. Nem tudom, hogy mi a tevékenységed, de lehet, hogy másik kamarához is be kell regisztrálni.
Ha ezeknek mind utánanéztél, akkor nagyon jó, de szerintem így elég kockázatos könyvelő nélkül csinálni.
Jajj, első, ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna...
A vszja 9%.
A 36 órás mviszony melletti ev biztosított, még járulékfizetés nélkül is. Jogosult lesz tp-re, egyéb pénzbeli ellátásra, ha a többi feltételnek is megfelel. Ha nem fizet járulékot, akkor az ellátásai alapja a szerződés szerinti jövedelem, amit a törvény egyéniknél a minimálbér másfélszeresében határoz meg.
Kérdező, keress könyvelőt.
Kedves második!
Elnézését, tényleg helytelenül írtam. Figyelmen kívül hagytam, hogy van főállása.
Attól még a bevallásokat érdemes megnézni.
Azt hiszem, megtaláltam a pontos leírást (hátha valaki más is ebben a cipőben járna, mint én):
Mennyit és mikor kell fizetnem, hogy alakul a havi jövedelmem? 2017 évben
A főfoglalkozású vállalkozó által kötelezően fizetendő járulékok.
A járulékokat a tárgy hónapot követő hónap 12. -ig kell bevallani és átutalni, a NAV megadott számlaszámaira.
A fizetendő járulékok a következőképpen alakulnak:
A számolás alapja esetünkben a 2017 évben garantált bérminimum, azaz: 161.000 Ft
Egészségbiztosítási járulék alapja a 161.000 Ft 150 %-a (241.500 Ft), mértéke 7 % = 16.905 Ft
Munkaerő piaci járulék alapja 161.000 Ft 150 %-a (241.500 Ft), mértéke 1,5 %= 3.622,5 Ft
Nyugdíjbiztosítási járulék alapja a 161.000 Ft, mértéke 10 % = 16.100 Ft
Szociális hozzájárulási adó alapja a 161.000 Ft 112, 5 %-a (181.125 Ft), mértéke 22 % = 39.847,5 Ft
A fizetendő járulék összesen, havi: 76.475 Ft.
Fontos! A járulékfizetési kötelezettség a vállalkozás eredményességétől (bevételétől) független. Azt a vállalkozás indításának napjától, akkor is fizetni kell, ha a vállalkozásban nem keletkezett bevétel.
A személyi jövedelemadó.
A vállalkozói kivét.
Vállalkozói kivét utáni SZJA 15 % (161.000 Ft 15 %-a) =
Fizetendő SZJA összesen: 24.150 Ft
Vállalkozói kivét nettó összege (161.000 Ft - EB 7 % 16.905 Ft - MPJ 1,5 % 3.622,5 Ft - NYB 10 % 16.100 Ft - SZJA 15 % 24.150 Ft) =
100.222 Ft, mely a nettó bérnek felel meg.
Vállalkozói és osztalék alap utáni SZJA.
A mennyiben az egyéni vállalkozás bevételeiből a költségek levonását követően marad osztalék, akkor az a következőképpen terhelődik:
Vállalkozói SZJA 9 %
Vállalkozói osztalék alap SZJA 15%
EHO 14 % (maximum 450.000 Ft-ig)
Helyi iparűzési adó 0 % és 2 % között településtől függően.
Mellékfoglalkozásban végzett egyéni vállalkozás esetén.
Fizetendő járulék: nincs
Vállalkozói kivét után fizetendő SZJA: nincs
Vállalkozói kivét: nincs
A személyi jövedelemadó
Az egyéni vállalkozás bevételeiből a költségek levonását követően maradó osztalék, a következőképpen terhelődik:
Vállalkozói SZJA 9 %
Vállalkozói osztalék alap SZJA 15%
EHO 14 % (maximum 450.000 Ft -ig)
Helyi iparűzési adó 0 % és 2 % között településtől függően
Tekintettel arra, hogy az egyéni vállalkozó köteles kivenni a vállalkozói osztalékot, automatikusan vállalkozói osztalék alap SZJA és EHO fizetési kötelezettsége keletkezik.
Vagyis 36 órás főállás mellett éri meg vállalkozni(talán).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!