A karma azokat is megbünteti akik bosszút állnak valakin?
*Elméleti kérdés*
Tegyük fel hogy Jancsikát Peti a gyerekkorában bántotta, és később Jancsi megbosszulja Petit. Ugye Jancsinak ez volt a karmája.
De akkor Petit is meg fogja találni a karma?
https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__tanarok-iskolatarsak..
A #10 válaszadó ihlette a kérdést.
Szerintem igen - már ha jól értelmezem, amit a karmáról hallottam - "igen" alatt is azt értem, hogy a karma törvényének berkein belül, függetlenül attól, hogy a jelenség valóságos-e vagy sem.
Ez esetben Jancsinak az a vágya, hogy megbosszuljon valakit teremti az újabb karmát, Peti karmája meg nem Jancsika bosszújában teljesedik be, hanem olyasvalakitől, aki úgy bántja őt, ahogyan ő Jancsit (ő anno nem bosszúvágyból tette).
A karma nem egy büntető valaki, hanem egy a világban jelenlévő törvényszerűség, amit mi magunk teremtünk a vágyaink és cselekedeteink által (nem csak negatív lehet). Jancsi és Peti eltérő vágyból ártott a másiknak.
Én mondjuk nem igazán hiszek a karmában; olyat is hallottam róla, hogy minden tett már eleve egy-egy karma beteljesítése, így meg felmerül bennem a kérdés, hogy akkor ki és hogyan követhette el az első gaztettet (vagy jó cselekedetet). Persze ez is a tyúk és a tojás esete. Szerintem inkább arról van szó, hogy a vágyainknak, a tetteinknek nagyobb figyelmet szentelünk, mint más jelenségeknek, ezért ha valami ezzel kapcsolatos dolog történik velünk, akkor hajlamosak vagyunk összefüggést látni ott, ahol valójában nincsen. Akit meg ebben a szellemben neveltek, az még inkább összepárosítja, ha egy korábbi tettéhez hasonlót tapasztal saját magával szemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!