Régen miért jelentett az embereknek többet a szerelem?
Lehet, hogy rossz helyre írtam, és lehet, hogy rosszul fogalmaztam meg a kérdésemet is, ezért igyekszem jobban kifejteni.
Egyszerűen rajongok a 20. századért, az akkori emberekért, tárgyakért, eseményekért, ebből kifolyólag már sok ebben a korban játszódó filmet láttam, cikkeket olvastam. Az keltette fel a figyelmemet, és az tetszett meg legjobban, hogy akkoriban mintha többet jelentett volna az emberek számára a szerelem. Nem volt, vagyis volt, csak gondolom nem gyakorian egyéjszakás kaland, megcsalás, flörtölés úgy, hogy közben van párod, stb. Mintha akkor jobban tisztelték volna egymást. A fiúk udvariasabbak voltak, a lányok hűségesebbek, ezek alatt pl. azt értem, hogy a fiú régen engedélyt kért rá a lány apjától, hogy találkozhasson a szerelmével, elvehesse feleségül, a lányok meg akár több hónapig, esetleg évig várták haza szerelmüket a háborúból. Persze tisztában vagyok azzal, hogy változik a világ, de e tekintetben olyan jó lenne, ha ugyanolyan lenne minden, mint akkor. :)
14/L
Régen többen voltak, akik nem voltak önállóak, ez azért komoly gazdasági ok arra, hogy együtt maradjanak az emberek.
De a többi... Mindig is voltak egyéjszakás kalandok és megcsalások is, évezredekkel ezelőtt is, rengeteg. Büntetés, bezárás, erényöv, semmi nem tudta megakadályozni az elszántakat. Ez örök, akár az ember.
Igen, a fiú megkérte a lány kezét, mivel az volt a szokás s az emberek hozzávetőlegesen követik a szokásokat. Ennek köze nincs ahhoz, hogy csalta-e fűvel-fával később.
Bizonyos korszakokban a flört bevett szokás volt s a társadalom elvárta a nőtől, hogy a férje mellett legyen "udvarlója". Hogy lovagnak vagy cicisbeónak nevezték vagy másnak, az most mindegy. A lovagkorban kimondták, hogy házasfelek között szerelem nem lehetséges... Voltak cifra dolgok.
Vagy amikor a gyermektelen asszonyt a férj tradicionálisan átvitte egy másik férfihez, hátha attól teherbe esik...
Ajánlom Ráth-Végh köteteit, nagyon érdekes dolgokat lehet tanulni belőlük...
Ez de aranyos! :)))
Szerintem általánosságban igazad van, de azért most is vannak kivétlek.
A kérdésedre pedig a válasz: Talán azért, mert minden más is változott, és pl. a technológiai változások hatással vannak az emberek közötti kapcsolatokra (barátság, szerelem stb.) is.
18/f
Nemcsak te idealizálod a múltat, hanem arról is szó van, hogy maguk a régi filmek (és más alkotások is) másképpen ábrázolták ezt a dolgot, legtöbb esetben szemérmesen és idealizáltan. Ha megnézed a Casablanca című filmet, az alapján olyan benyomása van az embernek, hogy az akkori emberek soha életükben nem is szexeltek, csak egymás arcába révedeztek az érzések okozta mámortól... Holott ugyanúgy létezett a prostitúciótól kezdve minden.
A másik dolog (és ha még régebbre megyünk), hogy a társadalmi szokások másak voltak. Pl. a felsőbb körökben valóban súlyos illetlenség volt a szemérem ellen még a boka kivillantása is, vagy csak ha a lányt házassága előtt együtt látták egy másik férfival. Egy ilyen miatt a lány élete komolyan tönkre is mehetett, és soha nem kérte meg senki... Ilyen körülmények között, csak az etiketteket követve lehetett a külvilág előtt udvarolni, és így valóban nagyobb volt kifelé (de itt hangsúly van) a szerepe az udvarlásnak, az érzéseknek stb.
A valóság azonban az volt, hogy ez csak a külsőségeknek szólt, a magánéletében mindenki ugyanúgy szexelt fűvel-fával, mint ma. Semmi különbség nincsen a régi kor embere és a mai között ebben a tekintetben. Krúdy Gyula még regényt is írt a prostiról, akihez járt (és akihez még a 19. századi politikusok, és írók is jártak...).
De ennek a két versnek is utána nézhetsz a magasztos reformkorból:
20. Század...
A dédnagymamám egy zsellér volt (=nincstelen senki), dednagyapám pedig egy elszegényedett nemesi (=Kulák, mindent elvettek tőle az oroszok)
Végül szereztek egy telket, amiről egészen 2011-ig nem is tudott senki, h létezett.
A dédapa verte a dédmamát, de rengeteget dolgozott, felment Pestre, aztán éjszaka elment fáért, hogy legyen a családnak.
17f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!