Miért hiszi mindenki azt, hogy csak a felnőttek lehetnek fáradtak? Miért hiszi mindenki azt, hogy az iskola nem fárasztó?
Akik most már dolgoznak, azoknak nem ugyan az volt a rendszer. A szüleim, pláne a nagyszüleim kiröhögnek és azt mondják, hogy mennyivel jobb dolgom van most, örüljek neki.
De a tanáraim, akik pontosan tisztában vannak vele, mi folyik itt, azt mondják, hogy ma már a középiskola a legszarabb időszak, és hogy ha leérettségiztünk minden jobb lesz, addig bírjuk ki.
22-es, ez mondjuk nagyon igaz.
Én még csak nem is most végeztem a gimit, hanem 9 évvel ezelőtt, de már akkor is, amit hallottam, hát mi sokkal többet tanultunk, mint a szüleim anno. Egyrészt már csak amiatt is, mert történelemből, irodalomból nem állt meg az idő akkor, amikor anyámék tanultak, és nekünk több tudásanyagot kellett megtanulnunk, rengeteg kutatás volt, ami új eredményeket hozott... anyám is bámult a fizikakönyvemre, hogy ők ilyet nem tanultak, hozzá sem tudott szagolni (egyetemet végzett, alapvetően reál beállítottságú anyám, nem műkörmös). Pluszban jóval több óránk is volt egy nap, köztük sok olyan egetrengető baromság, hogy nem dőlt volna össze a világ, ha nem kellett volna tanulni ("filozófia", "etika" óra... gyak. semmit nem csináltunk rajta, mert a tanár, akit kijelöltek rá, is hülyeségnek tartotta, főleg hogy alapvetően vegyész volt :D), ellenben tök rövid szünetekkel, volt hogy napi 9 órát bent voltunk, mert 8 óra volt és egy nulladik is. És akkor ezek után még írj leckét, tanulj a tz-re... igaz, hogy a suli szabályzata szerint egy nap nem lehet 3 tz-t írni, de a legtöbb tanár úgy szarik bele, ahogy van. Mellette még a gyerek már egy nulla senki, ha nem tanul külön a suli mellett nyelvet, nem sportol külön, aztán ha olyan a szülő, akkor még elküldi vmi 26. szakkörre is.
És azt hozzátenném, hogy azért nemcsak az a felnőtt, aki 4 gyereket nevel... erre azt mondanám, hogy ez a felnőttnek a maga döntése és felelőssége (míg a suli 16 éves korig kötelező... és ha nem akar éhenhalni, a munka is... a gyerek nem az). És nemcsak azok a felnőttek osztják az észt a gyereknek. Hanem már az olyan 23 éves kissrácok is, akik kb. egy hete dolgoznak.
#22 vagyok megint
Nálunk a 3 gyerek 3 különböző rendszerben tanult. A 30, a 26 éves bátyám meg én 17 évesen. Az utóbbi 5 évben évente (!!!!) változtatnak, nehezítenek valamit, vagy kavarnak szart.
Én 17 évesen heti 42 órát vagyok az iskolában. Az napi bő 8 óra. Emellett oda-vissza 3 órát utazom.
Napi rutin: 5-kor kelés, irány az iskola. Jó esetben délután ötkor hazaesem (ha ne adj isten koreai órám van, akkor nyolckor). Mivel apámmal élek, én vezetem a háztartást, tehát az iskola vége után vagy 8 tantárgyra kell tanulnom, takarítanom, rendbetenni a lakást és nekem is ennem, fürödnöm, társai. Nyáron meg végig dolgozom.
Ne haragudjatok már, de szerintem pont jogosan vagyok legalább annyira fáradt, nyűgös és terhelt, mint egy munkás ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!