Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Hogyan beszéljek az apámmal?

Hogyan beszéljek az apámmal?

Figyelt kérdés
Nagyjából tíz éve elváltak a szüleim és azóta apám szinte elvárja tőlem, hogy én járjak hozzá, mikor nincs keresetem és csak két átszállással jutok el a házához. Mikor ott vagyok elsőként sosem egy szívélyes üdvözlést, hanem egy lebaszást kapok, mert ritkán megyek. Az évek során valamiért az a kép is kialakult benne, hogy csak a pénzéért megyek, mivel ünnepekkor szoktunk találkozni. Pedig én csak szeretnék minél kevesebbet veszteni a havi 0 Ft keresetemből. Nagyon sok probléma alakult ki az évek során abból, hogy ő nem hajlandó elismerni a hibáit, vagy egyáltalán felismerni. Nyilván én is hibás vagyok valamilyen szinten a helyzetért, de ő a felnőtt, neki kellene okosabbnak lennie és példát mutatnia. Mára már addig fajultak a dolgok, hogy nem akarom látni, nem akarok vele beszélni meg úgy semmilyen kapcsolatot sem létesíteni. Viszont mégis az apám, nem kellene eldobnom magamtól. Próbáltam már jó párszor beszélni vele, de eddig mindig csak oda lyukadtunk ki, hogy én miért nem megyek többször. Állandóan tereli a témát vagy szófosást kap és meg se hallja, amit mondok. Azt érezteti velem, hogy én nem csinálom jól a dolgokat, ő viszont igen. Már tanácstalan vagyok, hogy hogyan hallgattassam meg a mondanivalómat vele. Komolyan, mit kellene tennem, dugjak az orra alá egy kinyomtatott listát, a bajaimról? Kifogytam a normális ötletekből.

2016. ápr. 10. 17:15
1 2
 11/12 JP HHH válasza:

Kedves kérdező!

Igazad van, nem írtad oda. Bocsánat érte. De, amilyen undorral megfogalmazva írtad a mondanivalódat egyenesen következik ez a szó, már legalább is annak, aki valamelyest átérzi, vagy legalább megpróbálja átérezni a kérdést feltevő problémáját.

Megint csak igazat adok neked abban, hogy a mai fiatalságon már erőnek erejével sem lehet segíteni.

Eredetileg ez volt a célom, hogy a megszerzett tapasztalataimat próbáljam továbbadni. Szeretetre ösztönözni, buzdítani.

De nincs kinek. Húszon éves gyerekek, akik megszerzett, sok esetben megvett papírfecnivel, értelmező kéziszótárból kimásolt, más nyelvkultúrától átvett szavakat majmolva akarjátok megmondani, szüleiteknek, idősebb korosztálynak, sőt nem egyszer nagyszülőknek a tutit.

Semmit nem kérek többet tőled, csak nézz körül magadon. Családok romokban, fiatalok tanítatlanul (szakmai tárgyra gondolok) lézengenek, 30 éves korosztály legtöbbje az éjszakában bulizva még a szüleinél él, magára mit sem adó negyvenes vénlányok gyerektelenül, kutyáját dédelgetve, mesebeli hercegről álmodoznak, tízen, húszon éves korosztály árulja a testét némi megélhetésért cserébe. Meg aztán sokan menekülnek a hazájukból nagy reményekkel a bámulatos nyugat irányába rabszolgamunkásnak.

Csak azért, mert a nagy értelmiségi réteg nem képes a saját hazájáért tenni.

Ez az unió, és az általad is kedvelt elektronikus világ eredménye.

Hogy eltértem a tárgytól?

Nem, nem tértem el. Mert ha megfigyelnéd, ha vennéd a fáradtságot a megfigyelésre, önmagad is rájönnél, hogy az a fiatal, aki normális családban nő fel, aki anyja szeretetére, apja tudására is egyaránt számíthat, ők nagy eséllyel nem lesznek a fent leírtak valamelyikének áldozata.

Ezért írtam neked is, hogy te sem legyél az.

Hogy miért? Mert ti lennétek a jövő nemzedéke. Igen, nekem minden 1 is számít, ha tudnék neki segíteni.

De látom nincs értelme.

Elnézést, hogy bármibe is beleavatkoztam.

Majd csak könnyeim hullajtom, ha a haza eltűnik a térképről, amit egykor milyeneknek gondoltunk.

A magad gondolta hozzáállásból ez fog következni. De dőlj, dőljetek csak nyugodtan hátra. Addig van még pár évtized. A századod már nem merem megkockáztatni.

A célzásodra meg annyit, hogy a kimásolás, más írásának továbbadása, terjesztése nem az én műfajom. Nem előre megtervezett írás. Azt írom, ami az írás pillanatában gondolataim között van.

Legyen szép életed kedves idegen.

2016. máj. 10. 00:23
 12/12 A kérdező kommentje:

Látom mindenképpen szeretnéd azt az üzenetet közvetíteni felém, hogy a fiatalabb generáció jobbnak hiszi magát és ez generálja a konfliktust apám és köztem. De mi a helyzet a másik oldallal? A felnőttek tökéletesek, elhanyagolhatók a hibáik vagy mégis miért nem kerülnek szóba?

Mellesleg "Örömmel olvastam a magadban már jó előre megfogalmazott véleményt a mai fiatalságról" ezt mégis hogy értelmezhetted úgy, hogy plagizációval vádollak? Vagy újabban az is másolás ha valaki a magában jó előre megfogalmazott szöveget papírra veti, esetünkben legépeli?

2016. máj. 10. 22:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!